Artroza e kyçit të kyçit të këmbës

Vitet e fundit, ekspertët në mbarë botën kanë vënë re një rritje të proceseve degjenerative-distrofike në kyçin e këmbës, duke çuar gradualisht në paaftësi. Artroza e kyçit të kyçit të këmbës shpesh zhvillohet si rezultat i lëndimeve serioze ose mikrotraumave të përhershme te atletët, kërcimtarët profesionistë, interpretuesit e cirkut. Si të vini re shenjat e kësaj sëmundjeje në kohën e duhur dhe të ndaloni përparimin e saj, si dhe se si trajtohet, do të mësoni nga ky artikull.

Artroza e kyçit të këmbës - çfarë është ajo

Kyçja është një nyje komplekse në formë blloku e formuar nga skajet e poshtme (distale) të tibisë dhe fibulës së pjesës së poshtme të këmbës, duke formuar kyçin e brendshëm dhe të jashtëm (kyçet), si dhe kërcellin e këmbës. Nga brenda, ai forcohet nga ligamenti deltoid, nga jashtë - nga ligamentet talofibulare dhe kalkaneofibulare anteriore dhe të pasme. Funksioni: përkulje dhe shtrirje e këmbës. Kyçja është e lidhur funksionalisht me këmbën, ka ligamente të përbashkëta dhe tendinat e muskujve me nyjet e këmbës.

Artroza e kyçit të kyçit të këmbës është një sëmundje degjenerative-distrofike që fillon me rrallimin dhe shkatërrimin e kërcit artikular, duke ulur vetitë e tij amortizuese, e ndjekur nga përfshirja e të gjitha indeve të tjera artikulare në procesin patologjik. Sëmundja gradualisht çon në konsumim të plotë të kyçit dhe paaftësi. Kodi për artrozën e kyçit të kyçit të këmbës ICD-10 është M19.

Sëmundja është më pak e zakonshme se një lezion i ngjashëm i gjurit dhe zakonisht është rezultat i lëndimeve serioze ose dëmtimeve afatgjatë si rezultat i ndonjë aktiviteti.

Shkaqet e osteoartritit të kyçit të këmbës

Specialistët kanë studiuar në detaje arsyet e zhvillimit të artrozës së kyçit të këmbës dhe artrozës së këmbës. Kjo:

 • lëndime - thyerje intra-artikulare të kyçeve, thyerje të kyçeve, këputje të plota dhe jo të plota të ligamenteve dhe tendinave;
 • mikrotrauma për shkak të ndonjë aktiviteti profesional - këto janë balerinat, kërcimtarët, atletët profesionistë;
 • rritje e ngarkesës në këmbë me peshë të tepërt trupore;
 • shpërndarja e pahijshme e ngarkesës kur vishni këpucë me taka të larta;
 • çrregullime metabolike që kanë një efekt negativ në metabolizmin në indet e kërcit - diabeti mellitus, obeziteti, përdhes, etj . ;
 • ndërrime hormonale, duke përfshirë edhe të lidhura me moshën;
 • transferuar artrit të rëndë akut purulent;
 • artriti kronik afatgjatë i çdo origjine;
 • osteokondroza e shtyllës kurrizore lumbare dhe hernia ndërvertebrale, duke shkaktuar dëmtim të rrënjëve kurrizore dhe dobësim të muskujve të pjesës së poshtme të këmbës dhe këmbës, duke çuar në paqëndrueshmëri dhe lëndime të kyçeve.

Mekanizmi i zhvillimit të sëmundjes (patogjeneza)

Nën ndikimin e arsyeve të ndryshme, qarkullimi i gjakut në rajonin artikular është i shqetësuar, gjë që çon në një ulje të vëllimit të lëngut sinovial që ushqen indet e kërcit. Për shkak të mungesës së oksigjenit dhe lëndëve ushqyese, kërci bëhet më i hollë, mbi të shfaqen çarje dhe erozione. Kjo çon në dëmtim të shtresës nënkartilaginoze të kockës. Trashet (sklerozohet) dhe rritet përgjatë skajeve të sipërfaqeve artikulare. Këto rritje quhen osteofite. Ata shtypin indet e buta, enët e gjakut dhe nervat, duke shkaktuar dhimbje dhe duke ndërprerë më tej qarkullimin e gjakut.

Për shkak të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut dhe tensionit të lartë, muskujt vuajnë, ato dobësohen, gjë që çon në paqëndrueshmëri të kyçeve dhe zhvendosje të shpeshta. Zhvillohet artroza e këmbës, preken nyjet e vogla të tarsusit, nyjet metatarsal-tarsal, metatarsofalangeal dhe interfalangeal.

Gradualisht, indi lidhor rritet në nyje, duke lidhur fort sipërfaqet artikulare dhe duke prishur funksionin artikular. Humbja e plotë e funksionit të kyçit të këmbës shoqërohet me shkrirjen e nyjeve artikulare të kockave. Artroza e këmbës gjithashtu zhvillohet gradualisht.

Simptomat e osteoartritit të kyçit të këmbës

Artroza e kyçit të këmbës në fillim vazhdon ngadalë dhe në mënyrë të padukshme. Por simptomat gradualisht shfaqen dhe shtohen, duke sinjalizuar një lloj shkeljeje në gjymtyrën e poshtme.

Shenjat e para

Simptoma e parë e artrozës së kyçit të këmbës është dhimbja gjatë ngarkesave të larta, për shembull, gjatë ecjes së gjatë, kërcimit, lojës së futbollit ose volejbollit, etj. Kjo dhimbje kalon shpejt, kështu që personi nuk i kushton vëmendje menjëherë, duke ia atribuar lodhjes së muskujve. Dhimbja mund të jetë simetrike në të dy kyçet (me ngarkesa të larta dhe mikrotrauma), dhe të njëanshme (pas një dëmtimi të madh).

Pastaj ka një ndjenjë ngurtësie në mëngjes ose pas një qëndrimi të gjatë në një gjendje të palëvizshme. Kaviljet bëhen të ngurtësuara për një kohë, duke e vështirësuar lëvizjen. Në fazat fillestare zgjat disa minuta dhe kalon pas ritmit të ngadaltë. Kjo simptomë tashmë duhet të alarmojë dhe të bëhet shkak për të shkuar te mjeku.

Simptoma të dukshme

Gradualisht, dhimbja pas sforcimit intensifikohet dhe zgjat më shumë. Këmba mund të dhemb gjatë gjithë ditës. Dhimbjet e natës bashkohen, ato zakonisht shfaqen në gjysmën e dytë të natës dhe ndonjëherë shoqërohen me ngërçe të dhimbshme të muskujve. Periudhat e ngurtësimit pas palëvizshmërisë janë gjithashtu të zgjatura.

Për shkak të dhimbjes së fortë, një person fillon të çalë gjatë ecjes, përpiqet të zvogëlojë dhimbjen në këmbë duke e shtrirë ose shtypur atë. Ndonjëherë kyçi i këmbës fryhet, lëkura mbi të bëhet e kuqe, dhimbja intensifikohet. Kjo është një shenjë e sinovitit - inflamacion i membranës së brendshme sinoviale. Inflamacioni është i natyrës jo infektive, zhvillohet nga acarimi mekanik dhe zgjidhet vetë pa trajtim. Por në të njëjtën kohë, përkeqësimi i sinovitit aktivizon përparimin e procesit artikular degjenerativ-distrofik.

Simptoma të rrezikshme

Artroza e gishtit të madh të këmbës dhe artroza deformuese e kyçit të këmbës

Dhimbjet e vazhdueshme dhembëse, të rënduara nga sforcimet fizike, paqëndrueshmëria, lirshmëria e kyçit, tendenca për nënluksacione, dislokime dhe lëndime të ligamenteve janë simptoma të rrezikshme që kërkojnë një vizitë te mjeku. Kyçja ndryshon nga jashtë: merr një formë tjetër për shkak të osteofiteve të rritura. Artroza e kyçit të këmbës (kaviljes) çon në trashjen e saj. Lëvizjet në këmbë fillimisht janë paksa të kufizuara, dhe më pas kyçi i këmbës bëhet i palëvizshëm ose anasjelltas, i lirshëm, i paqëndrueshëm. Por edhe në këtë fazë, pacienti mund të ndihmohet, thjesht duhet të kontaktoni klinikën. Shfaqen simptomat e artrozës së këmbës: dhimbje në këmbë, shkelje e përkuljes dhe amortizimit të saj. Zhvillimi i artrozës së gishtit të madh shoqërohet me dhimbje dhe deformim të këmbës në formën e fryrjes dhe përkuljes së gishtit të madh nga jashtë.

Çfarë është artroza e rrezikshme e kyçit të këmbës

Rreziku është se sëmundja në fillim zhvillohet në mënyrë të padukshme dhe shumë shpesh pacienti shkon te mjeku, tashmë në një fazë të avancuar.

Çdo lokalizim dhe formë e artrozës ka komplikime serioze, ndaj nuk duhet të vononi trajtimin.

Klasifikimi

Artroza e kyçit të këmbës mund të jetë parësore, kur shkaku i zhvillimit të saj nuk është përcaktuar, dhe dytësore, me një shkak të njohur të origjinës. Në varësi të shkakut të zhvillimit, sëmundja mund të ketë veçoritë e veta dalluese.

Artroza post-traumatike e kyçit të kyçit të këmbës

Pasojat e dëmtimit traumatik janë shkaku më i zakonshëm i sëmundjes. Artroza post-traumatike e kyçit të kyçit të këmbës mund të zhvillohet pas një dëmtimi të madh - këputje ligamenti, dislokim, frakturë intra-artikulare. Zakonisht një nyje lëndohet, kështu që artroza post-traumatike është e njëanshme. Një dëmtim i vogël por i patrajtuar mund të mos ndihet në fillim. Dhe vetëm pas një kohe, kur një person e ka harruar tashmë atë, shfaqet një dhimbje e lehtë në rritje. Ky lloj dëmtimi është i rrezikshëm sepse pacienti shkon te mjeku tashmë në një gjendje të lënë pas dore. Lëndimet e rënda trajtohen më mirë, pasojat e tyre shfaqen më shpejt dhe pacienti kërkon ndihmë mjekësore jo shumë vonë.

Mikrotrauma e padukshme afatgjatë e të dy kyçeve është tipike për kërcimtarët profesionistë, atletët dhe njerëzit, profesioni i të cilëve shoqërohet me një qëndrim të gjatë në këmbë. Ka dhimbje simetrike në kyçet e këmbës gjatë sforcimit fizik. Ata zakonisht ngatërrohen me dhimbje muskulore me lodhje, kështu që është gjithashtu tepër vonë për të parë një mjek.

Artroza e kyçit të këmbës pas artritit

Shkaktarët e këtyre artrozave mund të jenë procese inflamatore kronike në kyçe (artrit): reumatoid, reaktive, psoriatike. Në këtë rast, proceset inflamatore kombinohen me degjenerative-distrofike (artrit-artrit). Kjo përshpejton procesin e shkatërrimit të kyçit të këmbës. Me një përkeqësim të inflamacionit, nyjet fryhen, lëkura mbi to bëhet e kuqe, dhimbja bëhet shumë e fortë, veçanërisht gjatë natës. Kur inflamacioni ulet, mbizotërojnë shqetësimet metabolike, ndërkohë që të gjitha proceset zhvillohen shumë shpejt. Sëmundja kërkon monitorim dhe trajtim të vazhdueshëm nga mjeku reumatolog.

Shumë më rrallë, procesi degjenerativ-distrofik zhvillohet pas vuajtjes së artritit akut purulent. Procesi purulent shkatërron indet artikulare dhe, pas rikuperimit, në vend të tyre formohet indi lidhor, i cili prish funksionin e gjymtyrës.

Artroza mund të formohet edhe pas artritit infektiv - tuberkulozit, gonorresë, etj. Përparimi i sëmundjes shoqërohet me procesin kryesor infektiv dhe natyrën e shkatërrimit. Nëse infeksioni vazhdon, shkatërrimi i kyçeve do të përparojë.

Metabolike

Zhvillohet me një kurs të gjatë të përdhes. Shumë shpesh gishti i parë i këmbës preket. Nyje të tjera të vogla të këmbës dhe kyçit të këmbës preken më rrallë. Meqenëse sulmet e përdhes vazhdojnë, është e vështirë të përcaktohet nga jashtë kur ndodh procesi degjenerativ-distrofik. Mund ta shihni vetëm në një radiografi. Në çdo rast, pacienti duhet të vëzhgohet rregullisht nga një reumatolog dhe të ekzaminohet periodikisht.

Artroza deformuese e kyçit të kyçit të këmbës

Të gjitha llojet e artrozave bëhen deformuese me kalimin e kohës. Deformimet e kockave tregojnë një fazë të avancuar të sëmundjes, kur kërci tashmë është shembur dhe ndikimi i vazhdueshëm mekanik në indin kockor kontribuon në rritjen e tij përgjatë skajeve të sipërfaqes artikulare. Kështu formohen osteofitet që ndryshojnë formën artikulare.

Dhimbja në artrozën deformuese të kyçit të këmbës shoqërohet me ënjtje, ulje të lëvizshmërisë së kyçeve

Shkallët e artrozës së kyçit të kyçit të këmbës

Ekzistojnë disa klasifikime, njëri prej të cilëve dallon tre faza klinike dhe radiologjike të artrozës:

 1. Herët. Pak dhimbje pas qëndrimit në këmbë ose ecjes për një kohë të gjatë, pak ngurtësi në mëngjes. E gjithë kjo zhduket shpejt pa asnjë ndihmë. Rrezet X: ngushtim normal ose i lehtë i hapësirës së kyçit.
 2. progresive. Dhimbja pas ushtrimit fizik është më e fortë dhe më e gjatë. Ngurtësia rritet, shfaqet një kërcitje në nyje gjatë lëvizjes. Ndonjëherë nyja fryhet, skuqet dhe dhemb shumë - një shenjë e sinovitit. Radiografia tregon një ngushtim të konsiderueshëm të hapësirës së kyçeve, trashje të indit kockor nënkartilaginoz (osteosklerozë) dhe proliferim të osteofiteve.
 3. Final. Sindroma e dhimbjes intensifikohet, bëhet e përhershme. Për shkak të dhimbjes, një person çalon, ngul këmbët, përdor një bastun ose paterica. Funksioni i gjymtyrëve është i dëmtuar, zhvillohet artroza e këmbës dhe gishtit të madh. Mungesa e plotë e lëvizjeve fleksion-ekstensore është e rrallë, zakonisht në sfondin e artrozës-artritit. Në radiografi: nuk ka hapësirë kyçe, osteosklerozë, osteofite të mëdha që deformojnë kyçin.

Komplikimet e mundshme

Nëse sëmundja nuk trajtohet dhe lëreni gjithçka të marrë rrjedhën e saj, atëherë ndërlikimet e mëposhtme janë të mundshme:

 • mosfunksionim i vazhdueshëm i kyçit dhe paaftësi;
 • dhimbje të forta të vazhdueshme në kyçin e këmbës dhe këmbët, si pas ushtrimit ashtu edhe pa të;
 • paqëndrueshmëria e kyçit të këmbës me zhvillimin e dislokimeve dhe nënluksacioneve të zakonshme;
 • dëmtimi i këmbës dhe gishtit të madh do të bashkohen, gjë që do të përkeqësojë më tej gjendjen e pacientit.

Diagnoza e artrozës së kyçit të këmbës

Para se të përshkruajë trajtimin, mjeku kryen një ekzaminim të pacientit, duke përfshirë:

 • intervista dhe ekzaminimi mjekësor;
 • metoda shtesë të kërkimit: teste laboratorike (zbulohen shenja të inflamacionit dhe çrregullime metabolike), studime instrumentale (radiografia e kyçit në dy projeksione, imazhe kompjuterike dhe rezonancë magnetike - zbulohen ndryshimet e hershme në strukturat e kockave dhe indet e buta), artroskopia diagnostike ( ekzaminohet sipërfaqja e brendshme artikulare).

Trajtimi i artrozës së kyçit të këmbës

Pas vendosjes së diagnozës përfundimtare, mjeku zgjedh një kompleks trajtimi individual për pacientin, i përbërë nga metoda medikamentoze dhe jo-droge.

Trajtimi mjekësor i osteoartritit të kyçit të këmbës

Janë përshkruar barna që kanë një efekt simptomatik (eliminon simptomat e sëmundjes) dhe patogjenetik (shtyp mekanizmin e zhvillimit të sëmundjes).

Anti-inflamator dhe qetësues

Për të eliminuar dhimbjen, ilaçet nga grupi i barnave anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs) përshkruhen në kurse të shkurtra, ato lehtësojnë mirë dhimbjen dhe inflamacionin (nëse sinoviti është përkeqësuar):

 • injeksion;
 • supozitorë rektal;
 • tableta nga goja;
 • copë lëkure.

Relaksuesit e muskujve

Muskujt që rrethojnë kyçin e sëmurë dhe që kryejnë lëvizjen e tij janë në tension të vazhdueshëm, gjë që çon në atrofinë e tyre dhe shton dhimbjen. Për të eliminuar spazmat e muskujve, përshkruhen ilaçe nga grupi i relaksuesve të muskujve.

Kondroprotektorë

Ilaçet nga grupi i kondroprotektorëve përmbajnë glukozaminë ose kondroitinë, dhe nganjëherë të dyja këto substanca. Ata mbrojnë qelizat e kërcit nga shkatërrimi dhe nxisin restaurimin e tyre. Ato përshkruhen në formën e injeksioneve, tabletave dhe agjentëve të jashtëm (kremra dhe pomada).

Preparate të acidit hialuronik për artrozën e kyçit të këmbës

Për të përmirësuar aftësitë qetësuese të lëngut sinovial dhe për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të indeve kërcore dhe kockore, acidi hialuronik injektohet në zgavrën e kyçit. Kjo rezulton në lehtësimin e dhimbjes dhe përmirësimin e lëvizshmërisë së kyçeve.

Xhel dhe pomada kundër artrozës për artrozën e kyçit të kyçit të këmbës

Mjetet e jashtme mund të përdoren në shtëpi. Pomada për artrozën e kyçit të këmbës:

 • Xhelet NSAID janë të përshtatshme për lehtësimin e dhimbjes dhe inflamacionit;
 • për të rivendosur kërc - xhel dhe pomadë të bazuar në kondroitin.

Terapia jo medikamentoze

Metodat kryesore të trajtimit të artrozës së kyçit të këmbës janë jo medikamentoze. Këto janë ushtrime terapeutike, masazh, fizioterapi, veshje ortopedike.

Fizioterapi

Për të lehtësuar gjendjen e pacientit dhe për të rivendosur funksionin e kyçeve, caktoni:

 • elektroforezë me substanca medicinale;
 • terapi me lazer;
 • magnetoterapi;
 • procedurat e ngrohjes - parafinë, ozocerit, në kushtet e vendpushimeve - aplikimet e baltës.

Masazh për osteoartritin e kyçit të kyçit të këmbës

Kurset e masazhit përmirësojnë qarkullimin e gjakut, gjë që çon në aktivizimin e metabolizmit, restaurimin e indeve artikulare dhe ekstra-artikulare. Efekti pozitiv i masazhit në muskuj është eliminimi i spazmës, e cila kontribuon në rrjedhjen e gjakut në muskuj dhe rivendosjen e forcës së tyre, e nevojshme për të mbajtur gjymtyrën në pozicionin e dëshiruar.

Ushtrime dhe terapi ushtrimore për artrozën e kyçit të kyçit të këmbës

Gjimnastika terapeutike është një ilaç për artrozën. Aktiviteti motorik është shumë i rëndësishëm, përveç terapisë ushtrimore, noti është i dobishëm. Zbatimi sistematik i ushtrimeve të zgjedhura nga mjeku ju lejon të rivendosni në masë të madhe funksionin e gjymtyrëve, edhe me një sëmundje të avancuar.

Një grup i përafërt ushtrimesh (por para se të filloni zbatimin e tij, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj):

Ushtrime për trajtimin e osteoartritit të kyçit të këmbës

Përdorimi i produkteve speciale ortopedike

Për të parandaluar përparimin e sëmundjes, mjeku mund të përshkruajë përdorimin e një pajisjeje të veçantë ortopedike - një ortozë. Ai rregullon këmbën në pozicionin e duhur anatomik, lehtëson tensionin e muskujve, përmirëson qarkullimin e gjakut. Veshja e një ortoze përshkruhet nga një mjek, i cili gjithashtu zgjedh modelin më të përshtatshëm.

Fiksimi i kyçit të këmbës mund të kryhet gjithashtu duke përdorur shirit: me shirita ngjitës të veçantë, kyçi i këmbës fiksohet butësisht në pozicionin e dëshiruar.

Ortoza dhe ngjitja e kyçit të kyçit të këmbës në rast të artrozës

Ndërhyrja kirurgjikale

Operacioni rekomandohet për dhimbje të forta që nuk eliminohen me metoda konservative të trajtimit, si dhe për mosfunksionim të konsiderueshëm të gjymtyrëve.

Llojet e ndërhyrjeve kirurgjikale

Operacionet mund të kryhen në mënyra tradicionale dhe të buta:

 1. Artroskopia terapeutike (operacione të kursyera):
  • sanimi i zgavrës artikulare - me ndihmën e një artroskopi, nga zgavra hiqen fragmente të kërcit dhe indit kockor, të cilat ndërhyjnë në lëvizje dhe shkaktojnë dhimbje;
  • kondroplastika - hiqet shtresa e dëmtuar e kërcit, e cila stimulon rritjen e qelizave të reja të kërcit (kondroplastika gërryese); në disa raste, kryhet transplantimi i seksioneve të autokërcit të marra nga zonat e pa ngarkuara të nyjës së gjurit të pacientit (artroplastika mozaike); Kondroplastika është efektive në fazën e dytë të sëmundjes, kur kyçi nuk e ka humbur ende funksionin e tij.
 2. Arthrodesis është një operacion tradicional kirurgjik. Ajo kryhet me një shkelje të konsiderueshme të funksionit të gjymtyrëve, lirshmërisë së saj, dislokimeve të zakonshme dhe dhimbjes. Lidhja hiqet, kockat e pjesës së poshtme të këmbës bashkohen me kockat e këmbës. Kyçja bëhet e palëvizshme dhe shërben vetëm si mbështetje.
 3. Endoprostetika është zëvendësimi i një funksioni të konsumuar dhe të humbur të kyçit të këmbës me një funksion artificial.

Karakteristikat e rehabilitimit pas operacionit

Të gjitha operacionet kryhen në kushte stacionare, pas së cilës ekspertët rekomandojnë një rehabilitim të plotë. Me operacione të kursyera, rehabilitimi kryhet në baza ambulatore me përfshirje të hershme në rrjedhën e ushtrimeve terapeutike me përjashtim të ngarkesave të larta në nyje. Pas endoprostetikës, pacienti qëndron në spital për një javë dhe më pas kryhen masa rehabilituese në baza ambulatore. Pas dy javësh, qepjet hiqen dhe pacienti mund të bëjë dush.

Ushqim dietik

Nuk ka një dietë të veçantë për osteoartritin. Por për të eliminuar stresin e panevojshëm në kyçin e këmbës, është e nevojshme të ruani një peshë trupore normale. Një person duhet të marrë ushqimin e duhur të shëndetshëm, por vëllimi i ushqimeve me kalori të lartë duhet të zëvendësohet pjesërisht me perime dhe fruta. Pjata e parë dhe e dytë me pak yndyrë, pula, peshku i detit, gjiza, djathi, produktet e qumështit janë të dobishme.

Mjekësi tradicionale

Përdorimi i mjekësisë tradicionale vetëm për artrozën nuk do të ndihmojë. Por ato mund të përdoren si pjesë e një trajtimi kompleks të përshkruar nga një mjek. Këtu janë disa receta:

 • për administrim oral: infuzion i rozmarinës së egër; Hidhni 20 g bar të grirë imët gjatë natës në një termos me 500 ml ujë të vluar, kullojeni në mëngjes dhe merrni gjysmë gote 4 herë në ditë për një muaj; analgjezik, që rikthen indet e kërcit;
 • për administrim oral: merrni një top mumje me diametër 0, 5 cm në mëngjes, duke e përtypur tërësisht, 30 minuta para ngrënies për 10 ditë; Pushoni 5 ditë, pastaj përsërisni gjithçka 3 herë të tjera; stimulues i shkëlqyer i proceseve metabolike;
 • Masazh me mjaltë: aplikoni mjaltë të lëngshëm të ngrohtë në kyçin e këmbës para se të shkoni në shtrat dhe fërkojeni lehtë, duke masazhuar indet, për 5 minuta; më pas mbështilleni këmbën me një shall të ngrohtë dhe lëreni deri në mëngjes; rikthen qarkullimin e gjakut dhe metabolizmin në indin kërc.

Qasja e trajtimit në klinika

Mjekët e klinikës kanë zhvilluar qasjen e tyre për trajtimin e sëmundjeve të tilla si artroza e kyçit të këmbës dhe këmbës. Gjatë emërimit fillestar, bëhet një ekzaminim i plotë i pacientit, mjeku dëgjon me kujdes ankesat e tij dhe historinë e sëmundjes, pas së cilës ai përshkruan studime shtesë laboratorike dhe instrumentale, përfshirë MRI. Vetëm pas kësaj mjeku vendos diagnozën përfundimtare, përshkruan dhe pajtohet me pacientin për trajtimin kompleks. Ai përbëhet nga:

 • Skemat moderne të trajtimit medikamentoz dhe jo medikamentoz të artrozës - medikamente, fizioterapi, terapi ushtrimore dhe masazh, metoda të fiksimit të kyçit të këmbës;
 • metodat tradicionale të terapisë orientale - akupunkturë, moxibustion, akupresurë, metoda të ndryshme të kinesioterapisë, duke përfshirë taping.

Këto nuk janë të gjitha metodat e përdorura në klinika. Mjekët janë në gjendje të kombinojnë metodat perëndimore dhe lindore, duke përshpejtuar ndjeshëm përmirësimin e gjendjes së pacientit. Pacientët largohen shpejt nga dhimbjet, cilësia e jetës së tyre përmirësohet ndjeshëm.

Kombinuar teknikat e provuara të Lindjes dhe metodat novatore të mjekësisë perëndimore.

Parandalimi i artrozës së këmbës

Për të zvogëluar rrezikun e përparimit të sëmundjes, duhet të ndiqen rekomandimet e mëposhtme:

 • aktiviteti, ushtrimet e terapisë ushtrimore, noti duhet të bëhen pjesë e jetës suaj;
 • aktiviteti i lartë fizik dhe çdo faktor traumatik duhet të përjashtohen; ecja duhet të kombinohet me pushim, nëse këmbët lëndohen gjatë punës, atëherë ia vlen ta ndryshoni atë;
 • lëndimet, veçanërisht në dimër në akull, duhet të përjashtohen duke menduar për mënyrat e lëvizjes dhe këpucët e përdorura;
 • ushqimi racional është i nevojshëm për të rivendosur metabolizmin, por mbipesha është një ngarkesë shtesë në kyçin e këmbës, hiqni qafe atë;
 • kurset e trajtimit parandalues janë një garanci e jetës pa dhimbje.

Pyetje të shpeshta në lidhje me sëmundjen

 1. Me cilin mjek duhet të kontaktoj për osteoartritin e kyçit të kyçit të këmbës dhe artrozën e këmbës?

  Tek ortoped-traumatologu. Por nëse sëmundja zhvillohet në sfondin e një lloj procesi reumatik, atëherë tek një reumatolog.

 2. Çfarë parashikimesh japin zakonisht mjekët?

  Është e mundur të ndalohet ecuria e procesit degjenerues dhe të përmirësohet cilësia e jetës në çdo fazë, por është mirë që kjo të bëhet në fillim të sëmundjes, mos prisni që të shfaqen komplikacione.

 3. A mund të zhvillohet osteoartriti i kyçit të këmbës tek fëmijët?

  Ndoshta pas një dëmtimi ose në sfondin e një patologjie të lindur.

 4. Cilat janë pasojat e sëmundjes?

  Artroza e patrajtuar çon në paaftësi. Nëse filloni trajtimin në kohë, është mjaft e mundur të ruani funksionin e gjymtyrëve. Trajtimi në fazat e mëvonshme do të lehtësojë dhimbjen dhe do të përmirësojë cilësinë e jetës.

 5. A janë lëndimet sportive një shkak i osteoartritit të kyçit të këmbës?

  Po, lëndimet sportive janë një nga shkaqet kryesore të kësaj sëmundjeje.

 6. A është e mundur të bëhet taping i kyçit të këmbës me artrozë?

  Është e mundur, por kjo duhet të bëhet nga një specialist.

Artroza e kyçit të këmbës është pothuajse gjithmonë rezultat i makro- ose mikrotraumës. Në fillim ai vazhdon ngadalë dhe në mënyrë të padukshme. Prandaj, trajtimi dhe rehabilitimi në kohë pas lëndimeve është kaq i rëndësishëm, si dhe kontaktimi me një mjek në shenjat e para të sëmundjes së kyçit të këmbës.