Shkaqet dhe opsionet e trajtimit për dhimbjen e ijeve

Lidhja e kofshës është bashkimi i kofshës me legenin. Artikulimi është rregulluar në atë mënyrë që të sigurojë çdo drejtim të lëvizjes së këmbës. Kjo veçori shkakton mundësinë e dëmtimeve të ndryshme. Problemi shkakton dhimbje në nyjen e ijeve.

Pjesët përbërëse të artikulacionit pësojnë ndryshime të dhimbshme.

Karakteristikat e shkaqeve të dhimbjes

Lëndimet

Kur ka dhimbje në nyjen e hipit, që rrezaton në këmbë dhe mollaqe, shkaku i patologjisë mund të jetë:

 1. Dislokimi kongjenital për shkak të lindjes së pasuksesshme. Dëmi diagnostikohet menjëherë tek të porsalindurit. Foshnja ka palosje të dukshme të pabarabarta në vithe, shkurtim të këmbëve. Shpesh ka një nerv të shtypur.
 2. Dislokimi traumatik. Karakterizohet nga dhimbje kur lëvizni këmbën anash, është e pamundur të qëndroni në këmbë ose të uleni. Hematoma dhe ënjtje zhvillohen në zonën e kyçit. Zhvendosja e kofshës kërkon trajtim të menjëhershëm të viktimës.
 3. Frakturë e qafës. Diagnoza është më e zakonshme tek gratë mbi 60 vjeç. Një provokator i asaj që dhemb në kofshën e djathtë në pjesën e sipërme të femrave është një rënie banale. Me një thyerje, ndihet një dhimbje e mprehtë, e cila rritet me lëvizjen. Një shqetësim shumë i pakëndshëm jep brenda kofshës. Zona e dëmtuar fryhet, një mavijosje zhvillohet mbi nyje. Gjymtyra e dëmtuar bëhet më e shkurtër, zhvillohet çalim. Nëse lëndimi shtrëngon një nerv, ijet mpihen.
 4. Lëndimi i kyçeve. Dhimbja është e moderuar, por rritet me lëvizje aktive. Në një qëndrim statik, simptomat zhduken. Një dëmtim i tillë është tipik për njerëzit që janë të prirur të bien. Viktima është çalë, por kjo gjendje kalon shpejt.
 5. Thyerje perforuese. Dhimbja është e moderuar ose e rëndë. Lëvizja përkeqëson simptomat. Ndoshta një nerv i shtypur, në të cilin dhimbja fillon, gjymtyrët mpihen.
dhimbje në nyjen e hipit

Lëndimet traumatike janë një shkak i zakonshëm i dhimbjes së shpinës në legen. Frakturat e rënda ose dislokimet shpesh kërkojnë kirurgji. Nëse një nerv është shtypur, mpirja e këmbës ka filluar - nxitoni menjëherë te mjeku.

Sëmundjet sistemike

Dhimbja në nyje mund të provokojë patologji sistemike të indit lidhës. Terapia e sëmundjeve të tilla kërkohet të kryhet vazhdimisht, pasi ato janë praktikisht të pashërueshme. Trajtimi është i organizuar kompleks, ai duhet të ndikojë në shkakun e shqetësimit.

Sëmundje të tilla mund të shkaktojnë dhimbje:

 • Sëmundja e Bechterew. Dhimbja është e shurdhër, më keq gjatë natës. Më shpesh, kockat e legenit dhembin, duke rrezatuar në gju, ijë, kofshë. Lëvizja është e vështirë, personi është i kufizuar. Inflamacioni zhvillohet brenda artikulacionit.
 • sindromi Reiter. Sëmundja karakterizohet nga dëmtimi i organeve gjenitourinar, kyçeve dhe inflamacioni i konjuktivës. Patologjia i referohet sëmundjeve autoimune, zhvillohet për shkak të infeksionit të zorrëve. Dhimbja në nyjen e ijeve që rrezaton në ijë fillon të ndihet disa javë pas infeksionit. Sindroma e dhimbjes është akute, temperatura rritet. Zona e legenit është e fryrë. Më shpesh, sëmundja shkakton dëmtime simetrike në nyje.
 • Artrit rheumatoid. Problemi karakterizohet nga inflamacioni i indit lidhës. Me patologji, nyja nuk acarohet kurrë. Sëmundja është një pararendëse e koksartrozës. Fillimisht ka ënjtje, dhimbje të shtënat, siklet në momentin e ecjes. Brenda nyjes, temperatura rritet, pastaj zhvillohet ngurtësia e lëvizjeve. Dhimbje e dukshme në nyjen e hipit të shtrirë anash gjatë natës. Patologjia manifestohet si në të djathtë ashtu edhe në të majtë. Për shkak të shkatërrimit të kyçit, nervat janë të shtypur.

Ndryshimet degjenerative

Shkaqet e dhimbjes në nyjen e ijeve, dhe mjaft të mprehta, tërheqëse ose djegëse, janë ndryshime degjenerative për shkak të sëmundjeve të tilla:

 1. Deformimi i të miturve Varus. Ka një dhimbje të shurdhër tërheqëse që rrezaton në gju. Stërvitja sportive rrit intensitetin e sindromës.
 2. Koksartroza. Patologjia diagnostikohet tek njerëzit e të dy gjinive. Trajtohet për një kohë të gjatë dhe terapia është mjaft e ndërlikuar. Sëmundja karakterizohet nga zhvillimi i proceseve degjenerative dhe shkatërruese në nyje. Shenjat e sëmundjes: pacienti ka dhimbje kyçesh për shkak të ecjes së gjatë, vrapimit ose ngjitjes së shkallëve. Në raste të tjera, shqetësimi kalon. Pastaj dhemb pjesa e brendshme e kofshës, dhimbja jepet në ijë. Ushtrimi i përditshëm rrit shumë ndjesitë, por në pushim shqetësimi zhduket. Për shkak të ecjes së gjatë, formohet çalim, nyja fillon të klikojë. Toni i muskujve përkeqësohet, puna e tendinave është ndërprerë. Me një fazë të avancuar të sëmundjes, gjatë natës vërehen dhimbje mjaft të forta, çalimja tashmë është e theksuar. Imobiliteti zhvillohet kur muskujt atrofizohen, duke humbur volumin. Terapia mund të ndalojë shkatërrimin e kyçit.
X-ray për dhimbjen e ijeve

Sëmundje të tilla provokojnë çalim të vazhdueshëm, si rezultat - një person është i kufizuar në aktivitetin e tij të punës, nuk është në gjendje të stërvitet plotësisht. Edhe ngritja nga shtrati në mëngjes është e vështirë.

Shkaqe inflamatore ose infektive

Përveç dëmtimit të drejtpërdrejtë të kyçit, inflamacioni i qeses artikulare, tendinave ose muskujve mund të shkaktojë shqetësim. Sëmundjet infektive gjithashtu provokojnë dhimbje në legen tek gratë dhe burrat:

 • Artriti tuberkuloz. Patologjia prek kryesisht fëmijët e vegjël me sistem imunitar të dobësuar. Fëmija lodhet shpejt, vrapon pak. Muskujt e kofshës fillojnë të atrofizohen, këmba shkurtohet, nyja klikon. Gradualisht, një sindromë e fortë dhimbjeje zhvillohet në nyjen e prekur. Ndonjëherë dhimbja është e mprehtë, por më shpesh djegëse ose tërheqëse. Më vonë, në nyje zhvillohet suppurimi, i cili rrit simptomat.
 • Artrit purulent. Me një sëmundje të tillë, temperatura rritet, lëkura rreth kyçit kthehet në të kuqe, ënjtja është e dukshme dhe ndihet një dhimbje e mprehtë ose akute. Çdo ngarkesë (dalje banale nga shtrati) është e dhimbshme. Dhimbja kalon. Terapia nuk mund të vonohet, sepse një person zhvillon sepsë.
 • Bursiti është një inflamacion që prek qesen e kyçit. Simptoma kryesore është dhimbja që përhapet poshtë këmbës. Është akute, kur ngrihesh në këmbë shtohet shqetësimi. Kur gjymtyra nuk është e ngarkuar, dhimbja është vetëm djegëse.
 • Nekroza aseptike e kokës së femurit. Kryesisht patologjia zhvillohet tek të rinjtë. Shkakton sëmundje të përkeqësimit të qarkullimit të gjakut në nyjen e hipit. Qelizat e indeve vdesin për shkak të nekrozës. Sëmundja karakterizohet nga dhimbje akute që rrezaton në ijë, një ndjesi e fortë djegieje e zonës së prekur. I dhemb aq shumë sa i riu humb aftësinë për t'u mbështetur në këmbë, saqë e ka të vështirë të ngrihet nga shtrati në mëngjes. Më shpesh, vetëm një injeksion i një analgjezik ndihmon pacientin. Pas disa ditësh, simptoma e dhimbjes largohet. Kur patologjia përparon, ndodhin ndryshime në tendinat dhe muskujt që atrofizojnë. Shqetësimi i ecjes zhvillohet për shkak të çalës.

Në patologjitë infektive zhvillohen dhimbje të ndryshme: ndjesi djegieje, e shurdhër ose tërheqëse. Shqetësimi është aq i shtuar sa që pengon gjumin gjatë natës. Çdo sëmundje e tillë kërkon trajtim të menjëhershëm.

Mjekimi

Edhe kur dhimbja në nyjen e kofshës është e ndërprerë, ajo duhet të trajtohet pa dështuar. Metodat e terapisë varen nga provokuesit e simptomave.

dislokimi kongjenital

Kur dislokimi është i lindur, foshnja vendoset në nyje me produkte ortopedike: struket, shtylla, rekomandohet përdorimi i jastëkut Freik. Fonde të tilla ndihmojnë në ruajtjen e gjymtyrëve të të porsalindurit në një pozicion fiziologjik. Foshnja duhet të jetë në kushte të tilla për të paktën gjashtë muaj.

Kur trajtimi tradicional dështon, foshnja ka nevojë për kirurgji. Në mënyrë operative, koka e kockës vendoset në vendin e saj tek i porsalinduri, duke korrigjuar njëkohësisht të meta të tjera. Kur pajisjet ortopedike janë hequr tashmë, fëmijës i tregohet një masazh i lehtë për të forcuar muskujt.

Dislokimi traumatik

Kur ka një dislokim traumatik, mjeku përshkruan medikamente që eliminojnë tonin e muskujve dhe më pas vendos kofshën në vend. Pas kësaj, pacienti duhet të mbahet i qetë. Nëse ka mpirje të gjymtyrëve, kjo do të thotë se nervi është i shtypur. Në një situatë të tillë, nuk mund të bëni pa një ekzaminim nga një neurolog.

sindroma e Bechterew

Terapia për sëmundjen e Bechterew kryhet në mënyrë komplekse. Kjo ndihmon në uljen e intensitetit të simptomave që provokon procesi inflamator. Trajtimi konsiston në marrjen e medikamenteve (imunosupresantë, barna hormonale, anti-inflamatore), fizioterapi dhe ushtrime terapeutike (shtrirja e muskujve është veçanërisht e dobishme). Masazh i rekomanduar nga kyçi i prekur.

Përgatitjet së bashku me ushtrimet terapeutike përshkruhen vetëm nga një traumatolog, kirurg ose ortoped. Për të forcuar muskujt e legenit, duhet të notoni më shumë. Në situata të vështira, pacientit i përshkruhet zëvendësimi i kyçeve.

Frakturë e kofshës

Terapia e një dëmtimi të tillë kryhet nga një traumatolog. Operacioni rekomandohet për pacientin, pasi trajtimi konservativ është rrallë efektiv. Megjithatë, nëse është e pamundur të kryhet operacioni, pacientit i jepet një gips nga thembra deri në pjesën e poshtme të shpinës. Tek njerëzit e moshuar, një dëm i tillë rrallë rritet së bashku - procesi i rikuperimit zgjat me muaj.

Ndër pasojat e sëmundjes, dallohet funksionaliteti i reduktuar i sistemeve kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes, pasi pacienti nuk ka mundësi të lëvizë normalisht dhe të udhëheqë një mënyrë jetese aktive. Edhe vetëm qëndrimi ulur është problematik për të.

Kur nyja është e thyer, ka një ndjesi djegieje brenda indeve të buta. Gjatë ndërhyrjes kirurgjikale, për mjekim përdoret fiksimi i trupit dhe kokës së kockës me kunja ose vida, në raste të vështira bëhet endoproteza.

fiksimi i trupit kockor me kunja për dhimbje në nyjen e ijeve

Sëmundja e Reiter

Në trajtimin e patologjisë së Reiter-it përdoren antibiotikë, glukokortikosteroide, antiinflamatorë, ilaçe që depresojnë sistemin imunitar dhe pomada lokale. Terapia zgjat më shumë se katër muaj. Edhe trajtimi adekuat nuk parandalon mundësinë e një rikthimi të sëmundjes.

E gjithë periudha e rikuperimit kërkohet për të ruajtur tonin e muskujve me ushtrime fizike - shtrirje tradicionale.

Artrit rheumatoid

Shkaku i dhimbjes së ijeve tek femrat dhe meshkujt është shpesh artriti reumatoid. Patologjia mund të provokojë dhimbje të forta, është e pamundur të heqësh qafe plotësisht atë. Megjithatë, terapia me ilaçe duhet të përdoret për të përmirësuar cilësinë e jetës. Përdoren agjentë hormonalë, citostatikë, antiinflamatorë josteroidë, antireumatikë.

Ndërhyrja kirurgjikale përdoret vetëm kur sëmundja është e avancuar, kur pacienti praktikisht nuk është në gjendje të ecë dhe të ulet. Rekomandoni rregullimin e kyçit ose artroplastikës së tij. Ushtrimet fizike, pomadat lokale janë të dobishme.

artroplastika e ijeve për dhimbje

Koksartroza

Terapia e koksartrozës kërkon të eliminojë shkaqet e simptomave të pakëndshme. Patologjia trajtohet fillimisht me metoda konservative. Pacientit rekomandohet t'i tregohen ilaçe anti-inflamatore jo-steroide, kondroprotektorë, ilaçe që përmirësojnë qarkullimin e gjakut.

Në trajtim, përdoren në mënyrë aktive pomadat ngrohëse dhe qetësuesit e dhimbjes. Për më tepër, pacientit rekomandohet të kryejë trajnime të lehta terapeutike. Shpesh nyja kërkon anestezi, prandaj, me parehati të konsiderueshme, përdoren injeksione intramuskulare.

Me sëmundje të avancuar, terapia konservative nuk ka efektin e dëshiruar. Çdo ngarkesë e përbashkët përkeqëson mirëqenien e pacientit. Pa ndihmën e një të huaji, pacienti nuk mund të ngrihet nga shtrati. Ai ka nevojë për qetësues të vazhdueshëm. Në një situatë të tillë, vetëm operacioni mund ta korrigjojë situatën.

Më shpesh, bëhet artroplastika, por kjo procedurë është kundërindikuar për të moshuarit. Për shkak të kësaj, për pacientë të tillë organizohen vetëm operacione ndihmëse. Trajtimi kirurgjik përfundon me një kurs rikuperimi: shtrirje minimale, ushtrime të thjeshta të kryera nën mbikëqyrjen mjekësore.

ushtrime terapeutike për dhimbje në nyjen e ijeve

Terapia e duhur ndihmon në ndalimin e përparimit të sëmundjes, eliminimin e simptomave të dhimbshme.

Karakteristikat e terapisë për lezionet infektive

Nëse dhimbja në nyjen e hipit provokohet nga një lezion infektiv, atëherë së pari duhet të kontaktoni një specialist të sëmundjeve infektive. Si të lehtësoni dhimbjen në nyjen e hipit me një patologji të tillë? E gjitha varet nga lloji i sëmundjes:

 1. Artriti tuberkuloz trajtohet kryesisht në mënyrë konservative. Pacientit i kërkohet të kufizojë lëvizshmërinë duke vendosur një fashë të ngushtë. Kur një absces zhvillohet brenda indeve të buta, ai hiqet përmes operacionit.
 2. Artrit purulent. Së pari, kryhet anestezi e kyçit të prekur. Për këtë, përdoret një injeksion intra-artikular i një analgjezik. Antibiotikët dhe barnat antibakteriale përdoren kundër infeksionit, duke përdorur njëkohësisht grupe të ndryshme të tyre, të cilat përshkruhen vetëm nga mjeku. Përveç kësaj, absceset hiqen. Gjymtyra e prekur duhet të jetë e palëvizshme - pacientit i vihet një splint ose një gips.
 3. Terapia e nekrozës aseptike përfshin rivendosjen e rrjedhës së dobët të gjakut, resorbimin e zonave të vdekura. Për të anestezuar gjymtyrët, përdoren barna anti-inflamatore jo-steroide dhe komplekse vitaminash, ilaçe për uljen e densitetit të gjakut. Kur dhimbjet e kofshës, përshkruhen gjithashtu një pomadë anestezike dhe procedura masazhi. Sëmundja ende trajtohet me agjentë fizioterapeutikë, ushtrime terapeutike. Në situata të komplikuara, përdoren operacione minimale invazive ose artroplastikë të kyçeve.
 4. Meqenëse bursit provokon dhimbje të forta, duhet të organizohet anestezi. Për këtë përdoren barna anti-inflamatore dhe analgjezikë, duke i futur ato në mënyrë intramuskulare. Ilaçet steroide përdoren për të eliminuar shpejt shqetësimin e rëndë. Meqenëse nyja vazhdimisht dhemb, ajo ka nevojë për pushim.

Mpirja e gjymtyrëve, djegia dhe dhimbja në nyje, e cila rrezaton në gjymtyrë, janë ndjesi të pakëndshme që tregojnë praninë e një patologjie serioze. Ndonjëherë recetat popullore ndihmojnë në një situatë të tillë.

Trajtim alternativ

Kur pacienti ka dhimbje të forta djegieje, problemet me tendinat janë të dukshme, por është kundërindikuar që ai të përdorë ilaçe - lejohet përdorimi i recetave popullore. Megjithëse nuk janë ilaç, megjithatë, në terapi komplekse ato mund të ndihmojnë në korrigjimin e situatës. Para se të përdorni ndonjë ilaç popullor, duhet të merrni miratimin mjekësor për një procedurë të tillë.

Këtu janë disa rekomandime:

 1. Kompresa balte. Një ilaç i tillë popullor ndihmon në eliminimin e dhimbjes dhe zvogëlimin e ënjtjes së kyçit. Balta rekomandohet të alternohet, duke aplikuar fillimisht blu dhe më pas të zezë. Përdoret gjatë natës, mbështilleni kompresën me një leckë leshi.
 2. Pomadë shtëpiake e përgatitur nga rrënja e bardhë e këmbës dhe yndyra e brendshme. Shkrini yndyrën, shtoni rrënjën duke e copëtuar fillimisht me një mulli mishi. Masën e vendosim në zjarr të ulët. Pasi të vlojë, mbajeni në zjarr edhe 7 minuta të tjera. Aplikoni pomadën e ftohur para se të shkoni në shtrat në nyjen e prekur. Sigurohuni që të izoloni nyjen. Një ilaç i tillë popullor eliminon në mënyrë të përkryer ënjtjen, shenjat e tjera të pakëndshme.
 3. kompresa me lakër. Së bashku me ta do t'ju duhet mjaltë. Lyejeni gjethen e lakrës me një produkt bletësh dhe më pas aplikojeni në zonën e dhimbshme. Mbuloni kompresën nga lart me një qese plastike, izoloni gjithçka me një leckë leshi. Kursi terapeutik - një muaj. Rekomandohet të bëni një masazh të lehtë për kyçin në intervalet ndërmjet kompresave.
 4. Ilaçi me limon, hudhër dhe selino lehtëson dhimbjet e forta. Për ta përgatitur atë, merrni 2 limonë, 130 g hudhër dhe 300 g selino (rrënjë). Grini përbërësit tërësisht me një mulli mishi, derdhni në një enë me kapak të ngushtë. Hidhni ujë të valë mbi gjithçka, përzieni. Mbyllni kapakun dhe mbështilleni enën me një batanije. Pas 12 orësh, pini lëng 1 lugë. para ngrënies për disa muaj.
Mjetet juridike popullore për dhimbjen në nyjen e ijeve

Duhet mbajtur mend se nervi i shtypur që ndodhi brenda nyjes së hipit, mjetet juridike popullore nuk janë në gjendje ta eliminojnë. Me mpirje të gjymtyrëve, sigurohuni që të vizitoni një neurolog. Gjithashtu, mos harroni se çdo dëmtim i kyçit që provokon dhimbje duhet të identifikohet menjëherë dhe të trajtohet në mënyrë adekuate.

Gjimnastika e lehtë, ushtrimet shtrirëse janë të afta të parandalojnë shkeljet e funksionalitetit të kyçit.