Koksartroza

Çfarë është kjo sëmundje me një emër kaq të ndërlikuar - koksartrozë? Kjo sëmundje është një artrozë deformuese e nyjës së kofshës dhe shpesh quhet edhe osteoartriti i nyjës së hipit.

Aktualisht, koksartroza është lider në mesin e sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor, të cilat janë me natyrë degjenerative-distrofike. Ka shumë arsye që kontribuojnë në shfaqjen e koksartrozës dhe në lidhje me këtë, kjo sëmundje është përhapur në të gjitha grupmoshat.

Artroza e kyçit të hip

Koksartroza i referohet artrozës jo inflamatore, në të cilën fillimisht ka ndryshime të natyrës degjenerative-distrofike në kërcin e kyçit të kofshës, i cili rreshton sipërfaqet e kockave artikuluese dhe në fazat e mëvonshme tashmë ndodhin ndryshime të kockave. drejtpërdrejt. Në rrjedhën e një kursi të tillë gradualisht në zhvillim të sëmundjes me koksartrozë, rrjedhimisht, ka një shkelje të funksioneve natyrale normale të nyjës së prekur të hipit, gjë që përfundimisht çon në një shkelje të funksioneve të sistemit muskuloskeletor të personit të sëmurë si. një e tërë.

Në pjesën më të madhe, artroza e nyjës së hipit prek njerëzit mbi moshën dyzet vjeç. Natyrisht, koksartroza, si sëmundjet e tjera, mund të trajtohet me sukses pa kirurgji, por vetëm në fazat e hershme. Por në fazat e tij të mëvonshme, vështirë se do të jetë e mundur të bëhet pa ndërhyrje kirurgjikale, dhe vetëm një gjë mund të ndihmojë në shmangien e paaftësisë - proteza e kyçit të prekur nga koksartroza. Fatkeqësisht, personat me koksartrozë, duke mos i kushtuar rëndësi dhimbjeve të vogla në nyjen e kofshës në fazën fillestare të sëmundjes, shmangin shkuarjen te mjeku dhe osteoartriti i nyjës së kofshës ndërkohë vazhdon të përparojë ditë pas dite, duke u shndërruar gradualisht në një formë më e avancuar.

Si zhvillohet koksartroza?

Le të shohim mekanizmin e zhvillimit të sëmundjes së koksartrozës. Dhe le të fillojmë me faktin se nyja e hipit përbëhet nga dy kocka:

 1. fundi i vetë femurit, i ngjashëm me një top;
 2. acetabulum, i ngjashëm me një xhep të vogël të bilardos, i vendosur në pjesën iliake të legenit;
 3. kërc i veçantë i kyçeve në sipërfaqen e të dy kockave, që i ngjan një lënde sfungjeri dhe i nevojshëm si amortizues, që ngjesh gjatë lëvizjes dhe drejtohet në mungesë të tij;
 4. si dhe ligamentet që formojnë zgavrën e vetë artikulacionit të hipit dhe kështu formojnë kapsulën e kyçit.

Përreth kyçit, përveç kësaj, ka ind muskulor, si muskujt femoral, gluteal dhe të tjerë, nga funksionaliteti i të cilave varet edhe gjendja e nyjës së hipit.

Gjatë lëvizjes, kur kërci artikular është i ngjeshur, një lëng specifik "shtrydhet" prej tij në nyje, i cili është një lloj lubrifikuesi për kockat që artikulojnë në nyje. Gjithashtu, vetë kërci artikular, përveç kësaj, kryen funksionin e shpërndarjes së barabartë të ngarkesave në sipërfaqen e kyçit, duke qenë një amortizues i shkëlqyer gjatë lëvizjeve.

Vetë shfaqja e sëmundjes me koksartrozë është kryesisht për faktin se ushqimi i kërcit të nyjës së hip është i shqetësuar. Kërci bëhet më i hollë dhe më pas zhduket në disa vende. Nëse nuk merren masa për të ndaluar këtë proces, atëherë në ato vende ku ndodh atrofia e kërcit të përshkruar më sipër, vetë kocka do të rritet drejtpërdrejt, duke u përpjekur kështu të "mbushë" zbrazëtinë që rezulton në zgavrën e kyçit. Si rezultat i ndryshimeve të tilla të kockave, pra, osteofitet, domethënë "thinjat" në kockë, fillojnë të shfaqen. Këto deformime, nga ana tjetër, çojnë në një shkelje të kongruencës së kockave që artikulohen në nyjen e hipit dhe "gërryerjen" e mëvonshme të zonave të mbetura të shëndetshme të kërcit artikular.

Shkaqet e osteoartritit të kyçit të hip

Shkaqet e koksartrozës, nga të cilat shfaqet, mund të ndahen në primare, me një etiologji të paqartë dhe dytësore, si rezultat i sëmundjeve të tjera, për shembull, si:

 • dislokimi i ijeve, i cili është i lindur;
 • displazi hip;
 • nekroza aseptike e vetë kokës së femurit;
 • më parë ka pësuar lëndime të ndryshme, si frakturë e qafës së femurit;
 • Sëmundja Perthes;
 • proceset inflamatore në nyjen e hip;

Meqenëse sëmundja e koksartrozës shfaqet jo vetëm në një, por njëkohësisht në të dy nyjet e ijeve, është mjaft e mundur të pohohet se koksartroza dypalëshe nuk është e pazakontë. Edhe pse me koksartrozën primare, shpesh zakonisht, preket edhe nyja e gjurit ose shtylla kurrizore.

Simptomat e koksartrozës

Simptomat e para të koksartrozës varen drejtpërdrejt nga shkalla e dëmtimit të nyjës së hipit, si dhe nga faza e zhvillimit të kësaj sëmundjeje, dhe ato kryesore janë:

 • dhimbje që manifestohet gjatë lëvizjes, në nyjen e ijeve dhe zhduket në pushim;
 • çalim i shfaqur;
 • ngurtësi që u shfaq në nyjen e hip;
 • përparim në rënie në diapazonin e lëvizjes së kofshës;
 • dobësi e muskujve të femurit dhe një rënie e dukshme e vëllimit të tyre.

Më vete, ne konsiderojmë simptomat e koksartrozës, në varësi të shkallës së sëmundjes me këtë sëmundje:

 • Simptomat e shkallës së parë të koksartrozës: në kyçin e kofshës shfaqen dhimbje të natyrës së moderuar dhe vetëm pasi kyçi i është nënshtruar një ngarkese intensive për një kohë të gjatë. Pas heqjes së ngarkesës dhe pushimit, kjo sindromë ndalet plotësisht. Me shkallën e parë të simptomave të koksartrozës, ecja mbetet normale dhe diapazoni i lëvizjes së kyçit nuk ndryshon.
 • Simptomat e shkallës së dytë të koksartrozës: dhimbja në nyjen e ijeve tashmë ndihet më intensive se në shkallën e parë, por përveç kësaj, ato projektohen në rajonin inguinal. Në funksion të atrofisë së muskujve në zhvillim, gjuri gjithashtu fillon të dhemb, dhe mjaft shpesh më shumë se vetë artikulacioni ilio-femoral. Ndonjëherë, me simptoma të koksartrozës së shkallës së dytë, dhimbja fillon të shfaqet edhe në pushim, dhe pas ngarkesës së transferuar në nyjen e prekur, tashmë kërkohet një pushim mjaft i gjatë për lehtësimin e tij. Çalimi fillon të shfaqet kur vraponi ose ecni për një kohë të gjatë. Në të njëjtën kohë, forca e muskujve të kofshës zvogëlohet mjaft, dhe diapazoni i lëvizjes së kyçit gjithashtu nënvlerësohet.
 • Simptomat e shkallës së tretë të koksartrozës: dhimbje e vazhdueshme në nyjen e ijeve, e cila nuk largohet edhe pas një pushimi jashtëzakonisht të gjatë ose pushimit të vazhdueshëm, edhe gjatë natës. Dhimbja tashmë ka prekur të gjithë këmbën. Në sfondin e dhimbjes, pacienti zhvillon pagjumësi dhe çrregullime të ndryshme të gjumit. Ka një atrofi të fortë të muskujve të kofshës, vitheve dhe këmbës së poshtme, ndërsa vëllimi motorik i kyçit është pothuajse minimal. Kur ecën, një person i sëmurë detyrohet të përdorë pajisje ndihmëse, si p. sh. , një kallam, për të lëvizur.

Nëse një artrozë e tillë e nyjës së kofshës zhvillohet vetëm në nyjen e kofshës së njërës këmbë, atëherë muskujt e saj të dobësuar femoral i japin shtysë zhvillimit të një zhvendosjeje anësore të legenit, si rezultat i së cilës gjatësia e këmbës me nyjen e prekur nga koksartroza zvogëlohet.

Diagnoza e koksartrozës

Kur diagnostikoni koksartrozën, simptomat e koksartrozës të përshkruara më lart domosdoshmërisht merren parasysh në kombinim me të dhënat e marra nga ekzaminimi me rreze x të pacientit. Kjo teknikë ofron një mundësi për të përcaktuar jo vetëm shkallën e koksartrozës, por për të identifikuar shkaqet që shërbyen si katalizator për zhvillimin e koksartrozës. Radiografia ofron një mundësi të shkëlqyer për të përcaktuar ndryshimet që shkaktuan në mënyrë specifike dëmtimin në artikulacionin e hipit, i cili lidhet drejtpërdrejt me mekanizmin e zhvillimit të koksartrozës.

Përveç metodave diagnostikuese të listuara tashmë, mund të përdoren edhe metodat e tomografisë së kompjuterizuar dhe rezonancës magnetike, duke ofruar mundësinë për një studim të hollësishëm të detajuar të patologjisë në zhvillim, siç është, për shembull, struktura e indit kockor, deformimi i të cilit. është shoqërues i kësaj sëmundjeje. Përsa i përket rezonancës magnetike, kjo metodë ende lejon një vlerësim të çrregullimeve patologjike që kanë pësuar indet e buta që rrethojnë artikulacionin e prekur nga koksartroza.

Trajtimi i sëmundjes së koksartrozës

Zgjedhja e trajtimit për koksartrozën varet drejtpërdrejt nga simptomat e koksartrozës dhe faza e saj. Zakonisht, me shkallën e parë dhe të dytë të koksartrozës, kryhet terapi tradicionale konservatore me ilaçe, e cila konsiston në marrjen e kondroprotektorëve, vazodilatorëve dhe, nëse tregohet, edhe relaksuesve të muskujve. Gjatë periudhës kohore kur koksartroza është veçanërisht akute, përdoren edhe barna antiinflamatore josteroide. Duhet të kihet parasysh se një trajtim i tillë duhet të kryhet nga një mjek specialist, pasi vetë-mjekimi, ndryshe nga mjekësia tradicionale, mund të ketë një efekt jashtëzakonisht negativ në organet e brendshme të pacientit dhe të shtypë plotësisht aftësinë për të rivendosur kërcin hialine.

Aparat magnetoterapie për trajtimin e koksartrozës

Gjithashtu, në rast të koksartrozës, përshkruhen procedura të ndryshme fizioterapeutike dhe terapi ushtrimore. Veçanërisht efektive, në kombinim me trajtimin tradicional medikamentoz të koksartrozës, është përdorimi i magnetoterapisë në trajtimin e artrozës duke përdorur një pajisje të veçantë.

Ndikimi në trupin e një pacienti me koksartrozë me dietë nuk ka një efekt terapeutik të drejtpërdrejtë, por rekomandohet që njerëzit obezë të ulin peshën trupore, pasi bën të mundur uljen e ngarkesës në kyçin e prekur, duke lehtësuar kështu simptomat akute të koksartrozës.

Për sa i përket shkallës së tretë të sëmundjes me koksartrozë, simptomat e së cilës janë më të dhimbshmet, trajtimi, si i tillë, kryhet vetëm me ndërhyrje kirurgjikale, për shembull, artroplastika e ijeve. Të dhënat statistikore tregojnë se pas operacionit, restaurimi absolut i funksioneve të një gjymtyre me artrozë deformuese të nyjës së hipit arrihet në 95% të rasteve, gjë që bën të mundur që më pas të udhëheqet një mënyrë jetese mjaft aktive.

Jeta e shërbimit të një proteze të tillë është rreth 15-20 vjet, por në fund të jetëgjatësisë së saj, nevojitet një operacion i dytë për të zëvendësuar endoprotezën e konsumuar.

Shënim,është e rëndësishme! Mos e diagnostikoni veten!Nëse shfaqen simptoma të koksartrozës, duhet të konsultoheni me një mjek ortoped, pasi vetëm një specialist i kualifikuar mund të bëjë një diagnozë të saktë dhe të përshkruajë trajtimin më optimal.

Parandalimi i sëmundjes së koksartrozës

Sëmundjet e koksartrozës mund të shmangen nëse kryhet parandalimi i nevojshëm i koksartrozës:

 • trajtimi i detyrueshëm dhe në kohë i sëmundjeve inflamatore të kyçeve;
 • trajtimi në kohë i displazisë së kyçeve;
 • Aktiviteti fizik i detyrueshëm korrekt dhe i arsyeshëm, veçanërisht ushtrimet me pesha, të cilat duhet të kryhen në mënyrë korrekte;
 • kontrolli i detyrueshëm i peshës së trupit tuaj, duke e mbajtur atë në normë;
 • parandalimi i dëmtimit të kyçeve.