Si të trajtohet osteokondroza

simptomat e osteokondrozës tek një burrë

Osteokondroza dhe dhimbja e rregullt e shpinës prek 60-80% të popullsisë mbi 30 vjeç. Osteokondroza e patrajtuar zvogëlon cilësinë e jetës dhe mund të çojë në paaftësi dhe paaftësi, prandaj është e rëndësishme ta njohësh atë në fazat fillestare të zhvillimit dhe të kërkosh ndihmë mjekësore.

Në artikull, do të flasim për osteokondrozën, simptomat e saj dhe metodat diagnostike, si dhe mënyrën e dallimit të osteokondrozës nga sëmundjet e tjera që manifestohen nga dhimbja e shpinës dhe çfarë të bëni nëse shfaqen shenja të osteokondrozës së shpinës.

Çfarë është osteokondroza kurrizore?

Osteokondroza është një sëmundje kronike në të cilën bërthama e diskut ndërvertebror shkatërrohet gradualisht. Me kalimin e kohës, dëmtimi i diskut ndërvertebror përfshin struktura të tjera të shtyllës kurrizore në procesin patologjik dhe çon në çrregullime të sistemit musculoskeletal dhe sistemit nervor. Osteokondroza karakterizohet gjithashtu si plakje e parakohshme e aparatit artikular ose si patologji si rezultat i dëmtimit të rruazave, për shembull, pas një dëmtimi.

Zhvillimi i osteokondrozës ndikohet nga shumë faktorë, kështu që studiuesit sistemuan arsyet që shpjegojnë origjinën e sëmundjes:

 • proceset përfshirëse - inflamatore dhe dëmtimet e tjera të shtyllës kurrizore çojnë në plakjen e parakohshme të kërcit, për shembull, si rezultat i një jetese të ulur;
 • degjenerative - çrregullimet në disqet ndërvertebrore ndodhin si rezultat i dështimit metabolik, për shembull, si rezultat i një diete të paekuilibruar dhe abuzimit me alkoolin;
 • dysmetabolik - osteokondroza ndodh si rezultat i kequshqyerjes në kërcin ndërvertebror për shkak të faktit se me moshën, numri i enëve të gjakut që furnizojnë gjak me lëndë ushqyese ulet në to.

Zhvillimi i osteokondrozës është një kaskadë në të cilën një proces patologjik fillon një tjetër. Kështu, për shembull, për shkak të ndryshimeve të lidhura me moshën dhe një rënie të numrit të enëve në disk, ushqimi është i shqetësuar, gjë që çon në një dështim në proceset biokimike dhe dëmtimin e diskut ndërvertebror.

Meqenëse ndryshimet degjenerative dhe distrofike zhvillohen në shpinë, toni i muskujve dhe puna e rrënjëve nervore që dalin nga palca kurrizore përmes hapjeve natyrore në rruaza prishen. Kjo çon në pasoja nga sistemi nervor dhe musculoskeletal.

Simptomat e osteokondrozës së shpinës

Osteokondroza është një sëmundje kronike me përkeqësime periodike, të cilat provokohen nga dëmtime, një mënyrë jetese ulur, ngritje e rëndë, hipotermi dhe stres psiko-emocional. Simptoma më e zakonshme dhe karakteristike për çrregullimet distrofike në bërthamën e disqeve intervertebrale është dhimbja e rregullt e shpinës në segmente të ndryshme: në qafë, gjoks dhe pjesën e poshtme të shpinës.

Ekzistojnë dy lloje të simptomave të osteokondrozës: refleksi dhe kompresimi. Simptomat refleks zhvillohen për shkak të acarimit të rrënjëve të palcës kurrizore. Ato manifestohen në formën e spazmës ose vazodilatimit, dridhje të muskujve, dobësim të forcës së muskujve. Simptomat e kompresionit zhvillohen për shkak të kompresimit (më shpesh të formuara nga një hernie e shtyllës kurrizore) të nervave dhe shfaqen si humbje e ndjeshmërisë në segmentin e prekur (në qafë, krahë ose pjesën e poshtme të shpinës).

Gjithashtu, osteokondroza karakterizohet nga simptomat e mëposhtme:

 • tension dhe hidhërim në muskujt e qafës dhe shpinës;
 • lakimi i shtyllës kurrizore anash, prapa ose përpara;
 • shkelje e ndjeshmërisë dhe rregullimit nervor: ka një ndjenjë zvarritjeje në lëkurë, lëkundje të nxehtësisë dhe të ftohtit në lëkurën e shpinës dhe ekstremiteteve, mpirje të krahëve ose këmbëve;
 • dobësimi i forcës së muskujve të gjymtyrëve;
 • urinim i shpeshtë - deri në 10-12 herë në ditë.

Ku mund të japë osteokondroza?

Dhimbja në osteokondrozë është e lokalizuar jo vetëm në pjesën e pasme. Ato shtrihen në ekstremitetet e sipërme dhe të poshtme. Në këmbë në:

 • vithe;
 • mbrapa dhe anës së kofshëve;
 • këmbën e poshtme dhe pjesën e brendshme të kyçit të këmbës;
 • pjesa e pasme e këmbëve;
 • gishtërinjtë e këmbëve;
 • thembra.

Gjithashtu, dhimbja mund të përhapet në krahë në:

 • muskujt deltoid;
 • buza e jashtme e dorës, deri në gishta;
 • pjesa e pasme e dorës;
 • tre gishta të mesëm;
 • gishti unazor dhe gishti i vogël (i rrallë).

Si diagnostikohet osteokondroza?

Diagnostikimi i osteokondrozës bazohet në një sondazh, ekzaminim fizik dhe metodat e ekzaminimit instrumental. Metodat specifike të provimit përcaktohen në konsultim.

Mjeku fillon diagnozën duke marrë anamnezë: ai identifikon shkaqet e mundshme të dhimbjes së shpinës, përcakton lokalizimin e dhimbjes dhe kohëzgjatjen e tyre, identifikon praninë e patologjive shoqëruese, për shembull, alergji, sëmundje të lindura dhe intolerancë të ilaçeve. Pastaj vazhdon me inspektimin. Ekzaminimi fizik bëhet gjatë qëndrimit në këmbë ose ulur. Mjeku mund të zbulojë lakimin e shtyllës kurrizore, të vlerësojë forcën e muskujve dhe reflekset dhe të shikojë ngjyrën e lëkurës. Për të detajuar pamjen e sëmundjes, nevojitet konsulta me specialistë të lidhur: një neurolog, neurokirurg, onkolog, reumatolog dhe phthisiatër.

Neurologu bën diagnozën e osteokondrozës nëse:

 • dhimbje të rregullt të dhimbjes së shpinës;
 • dhimbje në rritje gjatë ngritjes së peshave, teshtitjes, kollitjes;
 • mpirje dhe dhembje të nyjeve;
 • diapazoni i zvogëluar i lëvizjes në nyje;
 • spazma e muskujve;
 • dëmtimi i rrënjëve nervore;
 • ndryshimet në radiografinë e shtyllës kurrizore.

Keni nevojë për një rreze X të shtyllës kurrizore?

Rrezet X ose spondilografia e shtyllës kurrizore është një nga ekzaminimet e detyrueshme për osteokondrozën, me ndihmën e së cilës është e mundur të identifikohen çrregullimet strukturore të shpinës. Spondilografia ju lejon të gjeni ndryshime patologjike, për shembull, hollimin e diskut ndërvertebror. Zakonisht për shtyllën kurrizore të qafës së mitrës, kraharorit dhe lumbosakralit, rrezet x bëhen në dy (dhe nganjëherë tre) parashikime për hollësi më të mëdha.

Tomografia e kompjuterizuar dhe imazhi i rezonancës magnetike bëjnë të mundur identifikimin e patologjive të shoqëruara me osteokondrozë: hernie diskale dhe ulje e lumenit të kanalit kurrizor, zgjatim i diskut ndërvertebror në kanalin kurrizor dhe ngjeshja e palcës kurrizore.

diagnostifikimi kompjuterik i osteokondrozës

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës

Me osteokondrozën e qafës së mitrës të shpinës, shfaqen dy simptoma kryesore - cervikago dhe cervikalgji. Cervicago është një lumbago akute e dhimbshme e qafës së mitrës që shfaqet kur lëviz kokën dhe për shkak të tensionit të muskujve në shpinë të qafës së mitrës. Cervicalgia është dhembje dhe dhimbje të forta në qafë. Parastezitë i shtohen cervikalgjisë - një shkelje e ndjeshmërisë në formën e mpirjes dhe ndjenjës së zvarritjes në lëkurë.

Nëse disfata e bërthamave të disqeve ndërvertebrore të qafës përparon, shfaqet radikuliti i qafës së mitrës - ndjesi të dhimbshme në zverku. Dhimbjet karakterizohen nga rregullsia, përveç kësaj, ato intensifikohen herë pas here, veçanërisht kur lëvizin kokën.

Kjo treshe - cervikalgji, shiatik i qafës së mitrës dhe cervikago - mund të komplikohet nga sindroma e disestezisë së natës të duarve, në të cilën ndjeshmëria është e çoroditur. Për shembull, një objekt i ngrohtë mund të ndjehet i ftohtë me gishtat tuaj, por nëse e tundni me duar, ndjeshmëria rikthehet.

Osteokondroza e shpinës së kraharorit

Për osteokondrozën e shpinës së kraharorit, lumbago e dhimbshme në gjoks (dorsalgia) është më karakteristike. Dhimbja në gjoks është më e keqe kur lëvizni krahët, teshtini, kolliteni dhe ngrini pesha. Më shpesh, dhimbja është brez. Gjithashtu, parestezitë shpesh ndodhin në gjoks. Ndonjëherë dëmtimi i bërthamave të disqeve ndërvertebrore mund të maskohet si sëmundje të organeve të brendshme, për shembull, gastrit ose anginë pectoris, pasi dhimbja mund të lokalizohet në pjesën e sipërme të barkut dhe në zemër.

Si ta dallojmë - dhimbjen e zemrës ose osteokondrozën?

Sindroma pektalgjike është dhimbja në murin e përparmë të gjoksit që mund t’i ngjajë dhimbjes në zemër. Pektalgjia mund të jetë një shenjë e osteokondrozës dhe problemeve të zemrës.

Sidoqoftë, dhimbja në anginë pectoris dhe ataku kardiak ndryshon nga sindroma pektalgjike në osteokondrozë. Veçoritë e dhimbjes në anginë pectoris dhe infarktin e miokardit janë se ato kanë një karakter shtypës dhe përhapen në shpatullën e majtë, krahun dhe nofullën.

Sindroma pektalgjike në osteokondrozën nuk shtrihet përtej kufijve të murit të përparmë të gjoksit, nuk shtrihet në krah dhe në shpatull dhe nuk shoqërohet nga frika e vdekjes. Sidoqoftë, këto janë vetëm ndjenja subjektive. Prandaj, në mënyrë që të përjashtoni patologjinë kardiake, duhet të konsultoheni me një mjek dhe të bëni një elektrokardiografi, e cila do të zbulojë një shqetësim të ritmit ose shenja të infarktit të miokardit.

Nëse dhimbja fillon të përhapet në shpatullën e majtë të krahut, krahun, nofullën, shoqërohet me një ndjenjë frike, nuk eliminohet duke marrë nitroglicerinë dhe zgjat më shumë se 10-15 minuta, duhet të telefononi një ambulancë.

Pse është e rrezikshme osteokondroza e shpinës mesit?

Me osteokondrozën e shpinës mesit, më shpesh ndodh lumbago ose lumbodynia - lumbago e rregullt dhe dhimbje dhembje në rajonin e mesit. Për shkak të dhimbjes së vazhdueshme, lëvizjet janë të kufizuara: një person nuk mund të përkulet, të bëjë ushtrime ose të ngrejë një objekt të rëndë.

Lumbago mund të kalojë vetë. Sidoqoftë, ata janë të prirur për përkeqësime, dhe çdo përkeqësim tregon një zhvendosje shtesë të diskut ndërvertebror në kanalin kurrizor. Nëse shkatërrimi i diskut intervertebral përparon, formohet radikuliti lumbosakral, shoqëruar me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, e cila rrezaton në vithe dhe kofshë.

Cili është ndryshimi midis osteokondrozës dhe artrozës?

Osteokondroza dhe osteoartriti (artrozë spondilogjene) i përkasin klasës së sëmundjeve të sistemit musculoskeletal. Sidoqoftë, ekziston një ndryshim kryesor midis tyre: me osteokondrozë, preket bërthama e diskut ndërvertebror dhe me artrozë, nyjet ndërvertebrore. Kjo bën diferencën në simptoma dhe trajtim.

Në osteokondrozën, dhimbja e shpinës është e rregullt dhe e dhimbshme, shfaqet në qetësi dhe rritet në lëvizje, dhe në spondiloartrozë, shfaqja e dhimbjes shoqërohet me zgjatim dhe përkulje të shtyllës kurrizore. Zakonisht, sindroma e dhimbjes në artrozën e shtyllës kurrizore është e njëanshme dhe ka një karakter ngërç. Gjithashtu, artrozat spondilogjenike karakterizohen nga ngurtësimi i mëngjesit, i cili zgjat nga 30 deri në 60 minuta.

Cili është ndryshimi midis osteokondrozës dhe radikulitit?

Radikuliti është një inflamacion i rrënjëve të palcës kurrizore, i cili shoqërohet me dhimbje përgjatë nervave të prekur. Në fakt, këto janë dy sëmundje të ndryshme, por shiatiku është një ndërlikim i shpeshtë i osteokondrozës, prandaj shpesh është një nga simptomat e osteokondrozës.

Simptomat e shiatikut

Me osteokondrozë, më shpesh radikuliti ndodh në shpinë të qafës së mitrës dhe mesit. Shiatiku manifestohet me dhimbje përgjatë nervit të dëmtuar, shqetësime shqisore dhe nganjëherë çrregullime të lëvizjes. Shiatikia karakterizohet nga fakti se dhimbja shkon përtej shpinës dhe përhapet në ijë, vithe, pjesën e poshtme të këmbës dhe këmbës.

VSD apo osteokondroza e qafës së mitrës?

Dystonia vegetovaskulare është një sindromë në të cilën sistemi nervor autonom prishet. VSD është një çrregullim funksional në të cilin nuk ka ndryshime strukturore as në kolonën kurrizore, as në bërthamat e disqeve ndërvertebrorë.

Dystonia vegetovaskulare ka një origjinë mendore - është një neurozë që shoqërohet me konflikte intrapersonale ose trauma të fëmijërisë. Jashtë, VSD dhe osteokondroza mund të jenë të ngjashme me njëra-tjetrën: dhimbje koke, marrje mendsh, dhimbje në murin e përparmë të gjoksit.

Për të dalluar sëmundjet, duhet të kryeni diagnostifikim instrumental - rrezet X të shpinës së qafës së mitrës dhe pjesëve të tjera, imazheve me rezonancë magnetike dhe të llogaritur. Si rezultat i diagnostikimit me VSD, nuk do të ketë ndryshime organike, në kontrast me osteokondrozën.

Trajtimi i distonisë vegjetative-vaskulare

Dystonia vegetovaskulare trajtohet me ilaçe, psikoterapi dhe rregullime të mënyrës së jetesës. Pacientët janë të përshkruar me trajtim simptomatik: qetësues, anti-ankth, hipnotikë, agjentë restaurues, si dhe vitamina. Detyra e psikoterapisë me VSD është të mësojë pacientin të rregullojë emocionet negative dhe të rrisë rezistencën ndaj stresit. Mënyra e jetesës rregullohet gjithashtu: duhet të ekuilibroni mënyrën e punës dhe të pushimit, të ushtroni dhe t'i përmbaheni një diete të ekuilibruar.

A trajtohet apo jo osteokondroza?

Osteokondroza mund të shërohet. Qëllimi i trajtimit është të eleminojë dhimbjen dhe ngurtësinë e shpinës, të rivendosë tonin e muskujve, të parandalojë ose ndalojë ndërlikimet neurologjike dhe të përmirësojë standardin e jetesës së një personi. Nëse i përmbaheni recetave të mjekut, sëmundja mund të shërohet.

Si të trajtohet osteokondroza në shtëpi?

Nuk rekomandohet trajtimi i osteokondrozës në shtëpi. Ka disa arsye për këtë:

 • në shtëpi është e pamundur të diagnostikohet me saktësi osteokondroza, pasi dhimbjet e shpinës kanë origjinë të ndryshme: neurogjene, vaskulare, viscerogjene (për shkak të sëmundjeve të organeve të brendshme) dhe psikogjene. Kjo është, një person trajton osteokondrozën, por në fakt dhimbja e shpinës u ngrit, për shembull, për shkak të sëmundjeve të veshkave;
 • është e pamundur të vlerësohet objektivisht efektiviteti i trajtimit pa diagnostikimin e kontrollit;
 • pacienti nuk mund të zgjedhë në mënyrë adekuate një trajtim për veten e tij, dhe mjetet juridike popullore nuk kanë një bazë provash, dhe për këtë arsye, ka shumë të ngjarë, ato janë joefektive dhe mund të japin efekte anësore.

Në shtëpi, ju mund të mjekoheni në një rast - vetëm pasi të konsultoheni me një mjek i cili do të diagnostikojë saktë, përshkruaj trajtim adekuat dhe monitoron periodikisht efektivitetin e terapisë duke përdorur rrezet X, CT ose MRI.

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës

Trajtimi i osteokondrozës është konservativ dhe kirurgjik. Cila metodë do të jetë kryesore varet nga faza e sëmundjes dhe neglizhenca e sistemit musculoskeletal.

Trajtimi konservativ përfshin ilaçe, terapi ushtrimesh dhe rregullime jetese. Nga ilaçet, ilaçet anti-inflamatore dhe relaksuesit e muskujve janë të përshkruara kryesisht për të lehtësuar dhimbjen dhe për të normalizuar tonin e muskujve. Në ushtrimet e fizioterapisë, një nga kushtet kryesore për rimëkëmbjen është aktivizimi i hershëm, domethënë, 1-3 ditë pasi eleminohet dhimbja, ju duhet të ecni, të vraponi, të praktikoni në pishinë ose të ngasni një biçikletë. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të ndryshoni stilin tuaj të jetës në një aktiv, pasi që një i ulur është një nga faktorët në zhvillimin e dhimbjes së shpinës dhe shkatërrimin e bërthamave të disqeve ndërvertebrorë.

Trajtimi kirurgjikal përdoret kur terapia konservatore ishte joefektive brenda 2-4 javësh, dhe në rastin kur ka ndryshime të theksuara strukturore në shpinë. Çfarë lloj operacioni është i nevojshëm do të përcaktohet nga kirurgu pasi të konsultohet me një neuropatolog dhe të studiojë të dhënat e hulumtimit. Për shembull, në trajtimin e osteokondrozës së shtyllës kurrizore të qafës së mitrës, përdoren metoda që lehtësojnë palcën kurrizore nga presioni nga ana e vertebrës ose hernies (diskektomia dhe dekompresimi).

Nëse përjetoni dhimbje shpine, shoqëruar me lumbago në shpinë ose qafë, dhimbje dhembjeje në gjoks, muskuj të dobësuar në krah ose këmbë, ndjesi të pakëndshme prekëse në lëkurë dhe mpirje, këshillohuni me një neurolog për këshilla.