Dhimbje shpine

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Nëse një person ka punuar shumë, ka luajtur intensivisht në sport, ose ka ecur në një distancë të gjatë, në nivelin e refleksit, ai vendos dorën në pjesën e poshtme të shpinës kur ndalet dhe relaksohet. Shtë kjo pjesë e trupit që tërheq dhe dhemb pas sforcimit, e cila shpjegohet shumë thjesht. Shtylla kurrizore është mbështetja kryesore e skeletit të kockave të njeriut. Lidh të gjitha nyjet artikulare dhe merr pjesën më të madhe të stresit në çdo lëvizje. Prandaj, është mjaft e natyrshme nëse, pas punës ose sportit, dhembja dhe dhimbja e pjesës së poshtme të shpinës.

Por jo gjithmonë shkaqet e dhimbjes së shpinës në rajonin e mesit janë mbingarkesa. Dhimbja e pjesës së poshtme të shpinës është shpesh një simptomë e çrregullimeve serioze në trupin e njeriut; nuk mund të injorohet, veçanërisht nëse dhimbja është e fortë, shpesh përsëritet. Kjo është një shenjë se një patologji e panjohur tashmë po përparon dhe po i shkakton gjithnjë e më shumë dëm trupit çdo ditë. Rekomandohet të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur: problemet e neglizhuara me shtyllën kurrizore janë të vështira për tu trajtuar dhe mund të përfundojnë në një karrocë për pacientin.

Eshte interesante:Studiuesit besojnë se dhimbja e mesit në shtyllën kurrizore është pasojë e evolucionit njerëzor, dhe më saktësisht, lëvizjes bipedale. Në kafshët që lëvizin në katër gjymtyrë, ngarkesat shpërndahen në mënyrë të barabartë. Një person duhet të paguajë për qëndrimin mbretëror dhe aftësinë për të ecur në dy këmbë me një shkelje të shpërndarjes së ngarkesave, lakimit të rruazave dhe dhimbjes së shpinës.

Çfarë mund të jetë dhimbja e shpinës

Shpina mund të të dhemb në mënyra të ndryshme. Ndonjëherë dhimbja është e mprehtë, e padurueshme, pacienti ndjen një ndjesi djegie të padurueshme dhe një kufizim të mprehtë të lëvizshmërisë. Më shpesh, pacientët ankohen për një dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, tërheqje, ndjesi të pakëndshme që zakonisht shfaqen në mbrëmje, mund të zgjohen në mes të natës, të intensifikohen kur ndryshon moti ose pas tendosjes fizike.

dhimbje shpine në rajonin e mesit

Ngurtësia e mëngjesit të shtyllës kurrizore, dhimbja e shpinës "për motin" dhe pas stërvitjes janë sinjalet e para që nyjet janë jashtë funksionit.

Dhimbja në shpinë shoqërohet gjithmonë me simptoma shtesë, të cilave patjetër duhet t'i kushtoni vëmendje dhe të informoni mjekun tuaj për vëzhgimet tuaja. Sipas shenjave shoqëruese, do të jetë më e lehtë të përcaktohet shkaku i vërtetë i dhimbjes në shpinë mesit. Pra, cilat simptoma dhe kritere do të kenë vlerë diagnostike:

 • Kohëzgjatja (ashpërsia) e dhimbjes. Sindroma e dhimbjes akute quhet, e cila shqetëson deri në tre muaj. Nëse ndodh periodikisht për katër muaj ose më shumë, është me intensitet të ndryshëm, atëherë tashmë quhet kronik.
 • Lokalizimi. Dhimbja e pjesës së poshtme të shpinës që rrezaton në vithe zakonisht quhet lumbodynia në mjekësi. Nëse dhimbja prek këmbën, atëherë është lumboischialgia. Gjithashtu, ndjesi të pakëndshme mund të ndodhin vetëm në të djathtë, në të majtë ose në të dy anët në të njëjtën kohë.
 • Natyra e dhimbjes. Ky kriter është i një rëndësie themelore. Dhimbja mund të jetë akute dhe e lokalizuar në një pikë, ajo mund të projektohet në gjymtyrë, vithe, ijë, hipokondrium ose fund të barkut. Dhimbja është e fortë, e shurdhër ose pulsuese. Gjëja më e vështirë është të bësh një diagnozë të saktë për dhimbjen e kombinuar.
 • Efektet në lëvizjen e kyçeve. Mjeku patjetër do të sqarojë nëse ka ngurtësi në shtyllën kurrizore, gjymtyrë, nyjen e hip, në cilat rrethana, për sa kohë zgjat.
 • Treguesi i kohës. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme kur dhe pas së cilës shpina fillon të lëndohet. Kjo ndodh gjatë gjithë kohës, në mëngjes, në mbrëmje, natën, pas sforcimit, kur ktheni kokën, ecni, përkuleni, etj. - përgjigjet për të gjitha këto pyetje janë jashtëzakonisht të rëndësishme për diagnozën e saktë.

Në një shënim:sipas statistikave të mjekëve, më shumë se 80% e popullsisë së Evropës janë përballur me dhimbje shpine të paktën një herë në jetën e tyre. Më shumë se 25% e vizitave mjekësore shkaktohen nga shqetësimi dhe dhimbja në rajonin e mesit. Për më tepër, 8 në 10 pacientë janë të rinj me moshë aktive, në moshë pune nga 35 në 45 vjeç. Më pak shpesh, pensionistët ankohen për dhimbje të mesit, dhe madje edhe më rrallë adoleshentë.

Arsyet

Të gjitha shkaqet e dhimbjes së mesit mund të ndahen në dy kategori të gjera:

 • fiziologjik, zakonisht i shkaktuar nga faktorë të jashtëm;
 • patologjike, e shoqëruar me sëmundje të organeve të brendshme.

Arsyet fiziologjike përfshijnë:

 • aktivitet i tepruar fizik kur luan sporte;
 • ngritja dhe mbajtja e peshave në punë ose në trajnim;
 • punë e vështirë në shtëpi ose në vend;
 • hipotermi, qëndrim i zgjatur në një dhomë të lagur.
dhimbje mesi gjatë punës fizike

Mosha e kombinuar me punën fizike janë arsye të mjaftueshme për dhimbjen e mesit.

Shkaqet patologjike të dhimbjes së shpinës, nga ana tjetër, mund të shoqërohen me sëmundje të shpinës ose ndryshime të lidhura me moshën në strukturat e saj - kjo sindromë e dhimbjes quhet primare. Nëse dhimbja e shpinës shkaktohet nga mosfunksionimet e organeve të tjera, për shembull, veshkat, quhet sekondar - në këtë rast, do të jetë e nevojshme të përcaktohet sëmundja e sfondit me ndihmën e studimeve specifike shtesë dhe të trajtohen dy patologji në të njëjtën kohë.

Sëmundjet dhe kushtet në të cilat mund të dëmtojë pjesa e poshtme e shpinës:

 • osteokondroza (spondiloza) - më herët është diagnostikuar kryesisht tek të moshuarit, tani është zbuluar në çdo moshë;
 • hernia ndërvertebrale - ndodh gjithashtu në çdo moshë, nëse në të rinjtë, atëherë zakonisht pas sporteve të tepërta të forcës;
 • nevralgji të një natyre tjetër;
 • artriti dhe artroza, çdo proces inflamator i kyçeve;
 • reumatizma dhe sëmundje të tjera me origjinë autoimune;
 • radikulit;
 • mosfunksionimi i sistemit endokrin (diabeti mellitus, hipertiroidizmi);
 • pezmatim i legenit renal - pielonefrit;
 • pezmatimi i organeve gjenitourinare.

Lëndimet e shpinës ose të gjymtyrëve janë gjithashtu të dhimbshme. Për të përcaktuar shkakun e saktë, do t'ju duhet t'i nënshtroheni një numri ekzaminimesh, minimumi i detyrueshëm është një ekzaminim i jashtëm nga një specialist, analiza laboratorike të urinës dhe gjakut, një rreze X, një elektrokardiogram, një ultratinguj të veshkave dhe organeve gjenitourinar . Nëse është e nevojshme, do të caktohen masa shtesë diagnostike.

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës për shkak të sëmundjeve femërore

Tek gratë, dhimbja e shpinës mund të shkaktohet nga cistiti ose pezmatimi i shtojcave.

Sëmundjet e shtyllës kurrizore si shkak i dhimbjes së shpinës

Nëse rrezja X tregon deformim të rruazave, ngjeshjen dhe zgjerimin e tyre me formimin e rritjeve të kockave në formën e ferrave përgjatë skajeve, mjeku diagnostikon osteokondrozën ose spondilozën. Deri kohët e fundit, kjo patologji konsiderohej si një sëmundje e pensionistëve dhe shkaku kryesor i saj u quajt ndryshime natyrore të lidhura me moshën në trup, një ngadalësim i proceseve metabolike dhe veshin e rruazave.

Sot është provuar që osteokondroza mund të shkaktohet nga një numër faktorësh të tjerë tek të rinjtë dhe madje edhe tek adoleshentët. Shtysa për ndryshime degjenerative në rruaza dhe disqe ndërvertebrore janë:

 • aktivitet fizik i pamjaftueshëm me peshë të tepërt ose për shkak të sëmundjeve kronike që kufizojnë lëvizjen;
 • punë e ulur;
 • çrregullime metabolike gjatë dietës, për shembull, si rezultat i së cilës strukturat vertebrale nuk marrin ushqyes të mjaftueshëm dhe konsumohen para kohe;
 • sportet e papërshtatshme - pa ngrohjen e muskujve dhe ligamenteve, pa një rritje graduale të ngarkesave dhe kontrollin e ngritjes së ngarkesave.

Me osteokondrozë, ndërsa përparon, ndodh deformimi i disqeve ndërvertebrore - ato bëhen të sheshta, të dendura dhe të përafërta. Disku i prekur lehtë mund të majë rrënjën nervore, e cila degëzohet nga kolona kurrizore, duke shkaktuar inflamacion. Për më tepër, rrënjët nervore lëndohen nga proceset kurrizore të kockave. Pacienti e ndjen këtë si një dhimbje të mprehtë, të mprehtë, së bashku me të cilën ekziston një kufizim i lëvizshmërisë në pjesën e poshtme të shpinës. Kjo gjendje quhet shiatik.

patologjia kurrizore si shkak i dhimbjes së shpinës

Në spondilozë, rritjet e kockave përgjatë skajeve të rruazave dëmtojnë rrënjët nervore dhe në këtë mënyrë provokojnë sindromën e dhimbjes akute.

Proceset inflamatore në shpinë mund të fillojnë të zhvillohen që në adoleshencë dhe adoleshencë. Manifestohet si dhimbje e përsëritur e shpinës, ndonjëherë shqetësuese gjatë natës. Pastaj atyre u bashkohet ngurtësia e mëngjesit, lodhja dhe ulja e aktivitetit fizik. Në fazat e përparuara, shtylla kurrizore deformohet rëndë, ndryshon qëndrimin dhe ecjen e një personi dhe formohet një gungë. Artriti reumatoid mund të zhvillohet me vite, në disa raste deri në dhjetë vjet. Meqenëse rrjedha e sëmundjes është e ngadaltë, simptomat shpesh janë të paqarta, pacienti nuk shkon te mjeku, duke u përpjekur të përballojë siklet me mjete të improvizuara. Për këtë arsye, inflamacioni i nyjeve vertebrale më shpesh sesa patologjitë e tjera çon në paaftësi.

Nëse pacienti gjatë sondazhit përmend siklet në nyje të tjera (shpatull, këmbë, gju, dorë), ankohet për dhimbje në vithe, ulje të mprehtësisë vizuale, çrregullime të jashtëqitjes, spondiloartriti mund të dyshohet. Një reumatolog është i angazhuar në trajtimin e një patologjie të tillë, konsulta e tij është e nevojshme menjëherë, pasi patologjia përparon me shpejtësi dhe çon në ndryshime të pakthyeshme në strukturat e kockave dhe artikut.

Sëmundjet që nuk lidhen me shpinën si shkak i dhimbjes

Ndonjëherë dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës shkakton sëmundje të organeve që, në shikim të parë, nuk kanë asnjë lidhje me shpinë. Sindroma e dhimbjes miofasiale është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së shpinës, i cili nuk shoqërohet me simptoma të tjera të patologjive të kyçeve. Zakonisht, gratë e reja vijnë te mjeku me ankesa për dhimbje në shpinë pas një dite pune, trajnim intensiv në palestër, ose një qëndrimi të gjatë në një pozicion.

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës me punë të ulur

Dhimbja në sindromën miofasiale nuk shoqërohet me dëmtim të nyjeve të shtyllës kurrizore dhe eliminohet lehtësisht nga analgjetikët, masazhi dhe NSAID.

Gjatë ekzaminimit, mjeku zbulon lehtësisht pikat afër shtyllës kurrizore, kur ushtrohet presion në të cilin ndodh dhimbja. Dhimbja shkaktohet nga mbingarkesa e indeve të muskujve, rrënjët nervore dhe elementët artikularë nuk vuajnë. Kjo gjendje nuk përbën një kërcënim të madh për shëndetin e pacientit, por mund të zvogëlojë ndjeshëm cilësinë e jetës. Për trajtim, mjeku përshkruan relaksues të muskujve - ilaçe që promovojnë relaksimin e muskujve, si dhe barna anti-inflamatore jo-steroide në një kurs të shkurtër në doza minimale. Rekomandohet rregullimi i regjimit të pushimit dhe gjumit dhe monitorimi i aktivitetit fizik.

Patologji të tjera ekstra-artikulare që mund të shoqërohen gjithashtu me dhimbje në shpinë:

 • Kolecistiti dhe pankreatiti. Dhimbja lokalizohet në hipokondrin e djathtë dhe mund të projektohet në anën e poshtme të djathtë të shpinës.
 • Apendesiti. Në disa raste, dhimbje të mprehta, therëse rrezatojnë në pjesën e poshtme të shpinës, gjithashtu në anën e djathtë. Simptoma shtesë të inflamacionit të shtojcës: fryrje, çrregullime të jashtëqitjes, të përziera, të vjella, zbehje të rëndë, ethe.
 • Mosfunksionimi i veshkave, urolitiaza. Në varësi të veshkës së cila është e përflakur, dhimbja do të ndodhë në pjesën e pasme të djathtë ose të majtë. Nëse një gur del me urolitiazë, pjesa e poshtme e shpinës gjithashtu dhemb shumë, në raste të vështira temperatura e trupit mund të rritet.
 • Mbipesha. Me peshën e tepërt të trupit, ngarkesat e mëdha vendosen në shpinë mesit, gjë që çon në dhimbje dhe parehati në shpinë.
 • Osteomieliti. Infeksionet e kockave shoqërohen me dhimbje të forta dhe ethe.

Nëse gjatë ekzaminimit nuk u gjetën lezione të dukshme të shtyllës kurrizore ose nyjeve të tjera, nuk u zbuluan sëmundje të organeve të brendshme, ka kuptim të dhuroni gjak për shënjuesit e tumorit dhe të kryeni një MRI të shpinës. Tumoret malinje, kur rriten, ushtrojnë presion në rrënjët nervore dhe gjithashtu bëhen shkaktarë të dhimbjes. Sindroma e dhimbjes është karakteristikë e kancerit në fazat 3-4.

dhimbje anësore me apendesit si shkak i dhimbjes së shpinës

Dhimbja në rajonin e mesit mund të jetë simptomë e apendesitit.

Pse lëndon shpina te gratë

Nëse gratë kanë dhimbje të forta shpine në rajonin e mesit, para së gjithash, duhet të rishikoni kalendarin tuaj individual. Tërheqja e dhimbjeve mund të shqetësojë para menstruacioneve, ndërsa tërheq gjithashtu pjesën e poshtme të barkut, ënjtjen e gjëndrave të qumështit, pacienti është i përzier, disa torturohen nga migrena, intoleranca ushqimore ose, anasjelltas, gluttonia.

Përafërsisht të njëjtat simptoma janë një shenjë e shtatzënisë. Prandaj, nëse për disa ditë menstruacionet nuk kanë filluar dhe dhimbja dhe shqetësimi vazhdojnë, ka kuptim të bësh një test shtatzënie dhe të caktosh një takim me një gjinekolog.

Gjithashtu, shkak mund të jenë sëmundjet gjinekologjike. Adnexiti zakonisht manifestohet duke tërhequr dhimbje në pjesën e poshtme të barkut. Por ndonjëherë ato rrezatojnë në pjesën e poshtme të shpinës. Ndjesi të ngjashme ndodhin kur cistat e vezoreve përdredhen. Me fillimin e menopauzës, shumë gra ankohen për një ndjesi djegieje në pjesën e poshtme të shpinës, ngurtësi. Në çdo rast, një terapist ose reumatolog do t'ju këshillojë të konsultoheni me një gjinekolog.

Shkaqet e dhimbjes tek burrat

Tek burrat, shpina dhemb kryesisht për shkak të aktiviteteve profesionale - orë të vozitjes, punë në kompjuter, ngritje dhe mbajtje peshash, sporte profesionale.

Por gjithashtu dhimbja në anën e djathtë ose të majtë të shpinës mund të jetë një nga simptomat e prostatitit ose një patologji siç është epididimiti. Për të përjashtuar ose konfirmuar patologjitë, duhet të ekzaminoheni nga një androlog.

dhimbje në shpinë te burrat

Burrat me dhimbje shpine duhet patjetër të këshillohen me një androlog për të përjashtuar prostatitin.

Kur dhe çfarë trajtimi nevojitet

Edhe me dhimbje shumë të forta, të vazhdueshme të shpinës, shumica e pacientëve nuk besojnë se kanë nevojë për trajtim serioz dhe presin vetëm një gjë nga mjeku - një qetësues i mirë i dhimbjeve për të ndihmuar menjëherë dhe për një kohë të gjatë. Fatkeqësisht, asnjë ilaç i tillë nuk ekziston. Sindroma e dhimbjes mund të shuhet me injeksione dhe pilula, por efekti nuk do të jetë afatgjatë, pasi shkaku i shqetësimit nuk do të eliminohet. Metodat e trajtimit do të përcaktohen në varësi të asaj që shkaktoi dhimbjen e shpinës.

Bruises dhe ndrydhje të muskujve

Gjëja e parë që duhet të bëni është t'i jepni shpinës tuaj pushim të plotë. Kjo do të thotë që ju nuk mund të merreni me sport, të ngrini pesha, të qëndroni shumë, të ecni, të vraponi, të hidheni dhe të ftoheni shumë. Rekomandohet të heqni qafe paund shtesë, me punë të ulur dhe një mënyrë jetese joaktive, përkundrazi, duhet të mendoni për sporte të kursyera - për shembull, yoga, Pilates, not. Në të ardhmen, do të duhet të rishikoni zakonet tuaja dhe të rregulloni ngarkesën në shpinë.

Çfarë duhet të bëni para se të vizitoni mjekun:

 • merrni një ilaç anti-inflamator analgjezik ose jo-steroid në një dozë minimale;
 • rregulloni pjesën e poshtme të shpinës me një korse të improvizuar - një peshqir ose shall;
 • për të zvogëluar ënjtjen, pini çaj bimor me efekt diuretik.

Çfarë do të këshillojë mjeku:

 • kurs i shkurtër ilaçe anti-inflamatore jo-steroide;
 • relaksues të muskujve për të lehtësuar spazmën dhe tensionin e muskujve;
 • masazh dhe ngrohja e shpinës (në mungesë të proceseve inflamatore);
 • Vitaminat B.

Nëse ndiqni të gjitha rekomandimet, dhimbja do të zhduket plotësisht për 7-14 ditë.

Mos harroni!Nëse zbulohet një rritje në temperaturën e trupit, dhimbja i jepet këmbës ose pjesëve të tjera të trupit, lëvizshmëria është e kufizuar ose shfaqen simptoma të tjera atipike, në asnjë rast nuk duhet të drejtoheni në ndihmën e një chiropractor, të bëni ngrohje ose masazh vetvetenGjithashtu nuk rekomandohet të merrni lehtësues të dhimbjeve, pasi kjo do të komplikojë diagnozën.

Patologjia e shtyllës kurrizore

Sëmundjet e hershme të kyçeve trajtohen duke përdorur të njëjtat teknika si të nxira ose dëmtime të tjera. Për më tepër, mjekët mund të përshkruajnë kondroprotektorë - ilaçe që mbrojnë strukturat artikulare nga shkatërrimi dhe stimulojnë rikuperimin e tyre.

Për thyerjet e kompresimit të shtyllës kurrizore, tregohet hernia e gjerë e disqeve ndërvertebrore, forma të rënda të osteokondrozës ose spondiloartrozës, ndërhyrja kirurgjikale. Në varësi të shkeljes së zbuluar, operacioni mund të jetë i thjeshtë dhe kryhet nën anestezi lokale, ose kryhet në disa faza gjatë gjashtë muajve. Pas një operacioni të çdo kompleksiteti, do të kërkohet një kurs i marrjes së antibiotikëve, veshja e një fashë dhe terapia fizike për rehabilitimin e plotë.

trajtimi kirurgjik i dhimbjes së shpinës

Teknologjitë moderne bëjnë të mundur kryerjen e ndërhyrjeve minimale invazive në shpinë me rrezik minimal të komplikimeve.

Sot, operacionet kurrizore nuk janë më të jashtëzakonshme, është grumbulluar një përvojë e pasur dhe e larmishme, ekzistojnë pajisje speciale që ju lejojnë të zgjidhni pothuajse çdo problem. Prandaj, nëse situata është e vështirë dhe mjeku ka rekomanduar një operacion, nuk ka kuptim të vonohet. Sa më shpejt të kryhet, aq më shumë shanse keni për lehtësim të plotë nga dhimbja dhe rivendosjen e funksionit të shtyllës kurrizore.

Sugjerime të dobishme

Trajtimi në kohë dhe efektiv i dhimbjes së mesit shpesh është i vështirë për një arsye jashtëzakonisht të zakonshme - pacienti nuk e di se cili mjek duhet të konsultohet. Nëse dhimbja ishte paraprirë nga një dëmtim, atëherë gjithçka është e thjeshtë - duhet të shkoni te një traumatolog. Ai ka shumë të ngjarë të përshkruajë analgjetikë dhe një kurs të barnave anti-inflamatore jo-steroide, dhe pastaj të rekomandojë procedura të ndryshme fizioterapie - elektroforezë, magnetoterapi, masazh dhe terapi ushtrimesh. Ky është trajtimi standard për dëmtimet e shpinës.

Vështirësia është se kur goditeni ose bie, mbaresat nervore mund të preken. Dhe atëherë duhet të përfshini një neurolog i cili do të rekomandojë metodat e tij të trajtimit. Një reumatolog ose ortoped do të ketë mendimin e tyre. Dhe nëse, gjatë ekzaminimit, zbulohet patologjia e ndonjë prej organeve të brendshme, për shembull, sistemi gjenitourinar, pacienti do të ngatërrohet plotësisht për atë që duhet të trajtohet dhe kë të dëgjojë. Nga rruga, është për këtë arsye që shumë njerëz braktisin metodat e mjekësisë zyrtare dhe i drejtohen mjeteve jotradicionale, domethënë mjeteve juridike popullore, gjë që në fund të fundit çon në përkeqësimin e gjendjes dhe zhvillimin e ndërlikimeve.

një mjek ekzaminon një radiografi për dhimbje shpine

Ndodh që mjekët bëjnë diagnozën e gabuar dhe përshkruajnë trajtim jo të saktë, i cili çon në përparimin e sëmundjes dhe ndërlikimet.

Çfarë të bëjmë në një situatë të tillë? Mos u frikësoni ose nxitoni, por kaloni kursin e përshkruar të trajtimit deri në fund, duke u përqëndruar në ndjenjat dhe mirëqenien tuaj. Nëse, pas dy deri në katër javë, shpina dhemb po aq keq dhe nuk ka përmirësimin më të vogël, ka kuptim të kontaktoni një mjek tjetër dhe t'i nënshtroheni një ekzaminimi të dytë për të rishikuar korrektësinë e diagnozës. Ndryshimi i një analgjeziku në tjetrin, dhe në vend të elektroforezës, nuk ka kuptim të bëhet UHF.

Sa i përket trajtimit të kurrizit me ilaçe homeopatike në shtëpi, këtu gjithashtu, nuk duhet të zmbrapsemi dhe të besojmë pa kujdes në premtimet e shëruesve tradicionalë. Një person i rritur adekuat duhet të kuptojë: metodat tradicionale të trajtimit janë të mira në fazën e faljes, kur gjendja është e qëndrueshme, ose për parandalimin e recidivave dhe komplikimeve. Artriti reumatoid, për shembull, si një sëmundje autoimune, tinkturat bimore nuk mund të shërohen në asnjë mënyrë.

mjete popullore për dhimbjen e shpinës

Bimët mjekësore do të jenë të dobishme në përmirësimin e tonit të përgjithshëm të trupit, por nuk ka gjasa të ndihmojnë me një hernie, zhvendosjen e disqeve ose frakturat e kompresimit.

Vendimi i duhur do të ishte nëse pjesa e poshtme e shpinës dhemb vazhdimisht dhe emërimet e mjekëve në klinikën e rrethit janë joefektive - shkoni në një klinikë private me reputacion dhe i nënshtroheni një ekzaminimi atje. Nuk është falas, por do të zbuloni arsyen e vërtetë dhe do të jeni në gjendje të filloni trajtimin e duhur, dhe jo të eksperimentoni me mjete juridike popullore dhe lehtësues standard të dhimbjes që nuk japin ndonjë efekt terapeutik.

Përmbledhje:Pothuajse të gjithë të rriturit përjetojnë dhimbje shpine të paktën një herë në jetën e tyre. Në fakt, mund të ketë shumë arsye: nga mbingarkesa banale te patologjia serioze e shpinës, veshkave, infeksionit ose çrregullimeve metabolike në trup. Shtë e rëndësishme të përcaktohet saktë dhe saktë shkaku dhe të fillohet trajtimi i duhur sa më shpejt të jetë e mundur. Shtylla kurrizore është nyja kryesore në skeletin e njeriut, mosfunksionimi dhe shkatërrimi i tij në mungesë të kujdesit adekuat mjekësor do të çojë në mënyrë të pashmangshme në humbjen e lëvizshmërisë dhe paaftësisë.