Dhimbje të kyçeve: shkaqet dhe trajtimi

Simptoma: dhimbje të kyçeve.

dhimbje në gju

Shkaqet e mundshme: trauma, artriti, artrozë, artrozë.

Mjeku: terapisti regjistron ankesat, i dërgon ato për ekzaminim dhe, bazuar në rezultatet e tij, do ta referojë pacientin tek një mjek me një specializim më të ngushtë.

Trajtimi: përshkruhet individualisht në secilin rast.

Parandalimi: zvogëlimi i ngarkesës në nyje, mbajtja e një jetese të shëndetshme, ekzaminimi në kohë nga një mjek, dieta.

Pse lëndojnë nyjet?

Nyjet mund të dëmtojnë për dy arsye: artriti, pezmatimi i indeve të kyçeve, ose artroza (artrozë), një proces degjenerative-distrofik, domethënë shkatërrimi i elementeve kockore-kërcore të kyçit. Diagnostikimi duhet të bëhet nga një mjek, por ju mund të lundroni në simptomat vetë.

Inflamacioni në artrit është si një zjarr në pyll: gjithçka fillon me forcë, nyja fryhet dhe dhemb shumë edhe në pushim, dhe kur përpiqeni të bëni lëvizjen më të vogël, dhimbja intensifikohet. Lëkura në këtë zonë bëhet e kuqe dhe nxehet në prekje.

Me artrozë, gjithçka është ndryshe: nyjet shkatërrohen ngadalë dhe në mënyrë të padukshme në fillim. Dhimbja e kyçeve, në fillim e lehtë, e dhembur, që lind vetëm gjatë lëvizjes, mjaft e durueshme, rritet me kalimin e kohës, duke u bërë konstante dhe mjaft e fortë për të prishur qetësinë dhe gjumin. Tinëzia e kësaj dhimbje është se vonohet në lidhje me procesin patologjik që vazhdon në nyje dhe ndodh vetëm kur imazhet me rreze X tregojnë shenja të shkatërrimit të nyjes përkatëse, për fat të keq, të pakthyeshëm. Ky është përhapja e shtyllave kurrizore (osteofitet margjinale) përgjatë buzës së sipërfaqeve artikulare të kockave që formojnë nyjen, ngushtimi i hapësirës së përbashkët dhe shenjat e osteosklerozës - zona të rritjes patologjike të densitetit të kockave. Nëse artroza prek një artikulacion, le të themi, gjuri, biomekanika ndryshon dhe funksioni i nyjeve ngjitur - nyja e hip dhe kyçin e këmbës - prishet. Ata përjetojnë një ngarkesë të shtuar dhe, në të njëjtën kohë, të pabarabartë dhe, si rezultat, konsumohen më shpejt. Kështu, artroza prek nyjen nga nyja, dhe dhimbja intensifikohet dhe mund të përhapet në të gjitha nyjet e reja.

nyje e shendetshme dhe me artroze

Llojet e dhimbjes

Lloji dhe natyra e ndjesive të dhimbjes varet nga shkaku që i ka shkaktuar ato.

Nyjet dhembin me grip dhe infeksione akute të frymëmarrjes në një sfond të temperaturës së lartë (deri në 40 ° C). Kjo dhimbje zhduket vetvetiu sapo temperatura të kthehet në normale dhe nuk kërkon trajtim të veçantë.

Për dhimbjen e artritit:

 • i mprehtë,
 • e dhimbshme,
 • pulsues
 • qitje,
 • ndodh në pushim dhe intensifikohet kur kryen lëvizje të caktuara,
 • duke i dhënë zonave fqinje,
 • gjatë sondimit (prekjes) dhemb kudo, në të gjithë sipërfaqen e kyçit, por sidomos përgjatë hapësirës së kyçit.

Periartriti është veçanërisht i padurueshëm - pezmatimi i indeve rreth artikulacionit (çantat, tendinat dhe ligamentet e tij). Si ndodh gjithçka mund të shpjegohet me shembullin e nyjes së shpatullave. Së pari, nyja fillon të dhemb. Dhimbja shumë shpejt bëhet e mundimshme, pothuajse e padurueshme. Ajo i jep shpatullës dhe zonës së qafës, intensifikohet (dhe shoqërohet shpesh me një krizë) kur përpiqeni të shtrini krahët në anët në nivelin e shpatullave ose t'i përkulni në bërryl dhe t'i sillni pas shpinës. Në fund të klavikulës, e cila qëndron në nyjen e shpatullave përpara, dhe në të njëjtin vend në pjesën e prapme ka pika dhimbjeje. Kur i shtypni me gisht, dhimbja rritet. Me ndjesi të tilla akute, nyja ka nevojë për imobilizim - dora duhet të varet në një shami, përpiquni të mos e lëvizni atë. Ky është një kusht thelbësor për suksesin e trajtimit.

pezmatimi i indit të butë rreth artikut shkakton dhimbje të forta

E rëndësishme! sa më shpejt të jetë e mundur të zgjidhni një terapi të përshtatshme analgjezike dhe anti-inflamatore pas ekzaminimit. Kjo do të zvogëlojë ashpërsinë e inflamacionit të kyçeve, të zvogëlojë dhimbjen dhe të përmirësojë cilësinë e jetës.

Me artrozë, dhimbja e kyçeve është e ndryshme:

 • Dhimbja fillimisht është e lehtë dhe e paqëndrueshme, karakteri i saj është si vala - në periudha të caktuara ajo mungon për javë apo edhe muaj. Por me kalimin e kohës, pa trajtim, valët e dhimbjes bëhen më të forta dhe më të shpeshta, dhe boshllëqet midis tyre zvogëlohen.
 • Dhimbje në fillim: shpërthimi i saj ndodh në përpjekjen e parë për të hedhur një hap, për të ngritur një krah, për t'u përkulur. Pastaj nyjet duket se janë zhvilluar, dhe dhimbja lehtëson.
 • Ritmi mekanik - nyja fillon të dhemb kur e ngarkoni. Në fillim, dhimbja shfaqet me ngarkesa të larta - ngritja e peshave, vrapimi nëpër shkallë, ecja për një kohë të gjatë, duke luajtur sporte. Më vonë, edhe lëvizje të vogla i bëjnë jehonë dhimbjes. Por në të njëjtën kohë, ndryshe nga ndjesitë e pakëndshme në artrit, dhimbja në artrozë zhduket kur i jepni pushim artikulacionit, sigurojini asaj qetësi. Kjo është arsyeja pse mjekët flasin për ritmin mekanik: lëvizja provokon dhimbje dhe pushimi e lehtëson atë.
 • Siklet natën. Nuk ka dhimbje në qetësi si e tillë, por gënjeshtra është e pakëndshme, gjatë gjithë kohës që dëshironi të ndryshoni qëndrimin tuaj, gjeni një pozicion në të cilin mund të harroni nyjet dhe shpinë, por nuk funksionon. Nyjet dhembin, dhe kaq! Prangat e mëngjesit: u zgjua, nuk ka ende dhimbje, por ishte sikur të ishe lidhur me zinxhirë ose të mbështjellë fort - nyjet nuk i binden, por gradualisht ndjenja e ngurtësisë zhduket, diapazoni i lëvizjes në nyje është rikuperuar.
 • Qëndrimi mbrojtës. Kur një nyje dhemb, ju doni të merrni të ashtuquajturën antalgjike - një pozicion analgjezik, në të cilin bëhet më lehtë. Kjo shihet më së miri në shembullin e shtyllës kurrizore: gjithashtu përbëhet nga nyje. Kur njëri prej tyre pykon, dhe bashkë me të një rrënjë nervore futet në vesin e kockave, ka një dhimbje akute në bazë të ishiatikut. Çdokush mund të diagnostikojë një të sëmurë nga shiatiku pasi të shohë se si shtrembërohet njeriu i varfër. Në fakt, me ndihmën e kësaj "shtrembërimi", të mbështetur nga spazma e muskujve, trupi përpiqet të zvogëlojë dhimbjen në minimum.

Osteoartriti i hip dhe gjurit

Dhimbja me një lezion të nyjes së hip (dhe vuan shpesh nga njëra anë) lokalizohet në pjesën e sipërme të kofshës dhe rrezaton në gju. Ai zakonisht fillon të sëmuret në gjysmën e dytë të ditës, kur ai tashmë ka punuar mjaft. Dhimbja rritet me ecjen, dhe në pushim ajo dobësohet dhe zhduket.

Nyjet e gjurit më shpesh vuajnë nga të dy njëherësh. Ato zbërthehen lehtë dhe fillojnë të lëndohen kur përkulen. E ashtuquajtura simptomë e shkallëve është karakteristikë e lezionit të gjurit. Zbritja prej saj bëhet më e dhimbshme sesa ngjitja; pacientët e bëjnë këtë duke u kthyer anash. Ndonjëherë nyja është e lidhur në një pozicion të përkulur për shkak të një rritje të kockave (osteofiti) ose fragmentit të saj (një fragment i tillë i kockave "i humbur" brenda nyjes quhet "miu artikular"). Bllokimi i kyçeve shoqërohet me rritje të dhimbjes kur përpiqeni ta përkulni ose ta drejtoni atë.

Problemet e lëvizjes në gju nuk shoqërohen gjithmonë me artrit. Ndonjëherë pykimi i përbashkët mund të jetë "i rremë". Ndër shkaqet më të zakonshme të pseudobllokut të gjurit janë:

 • Edema (lëngu i tepërt në kapsulën e kyçit mund të ndërhyjë në përkuljen dhe zgjatjen e plotë të kyçit).
 • Inflamacion (inflamacion i indeve në gju, të tilla si në artrit reumatoid dhe përdhes).
 • Lëvizja e pasaktë e kapakut të gjurit në artikulacion (shoqëruar me dhimbje të forta).
 • Irritimi i indeve që mbështjellin artikulacionin.
 • Lëndimi i gjurit (Çdo dëmtim serioz i gjurit, siç është ndrydhja, mund të shkaktojë spazëm të muskujve).

E rëndësishme! Nëse nyja është bllokuar, lëvizjet aktive në nyje janë të pamundura, është e nevojshme të kërkoni ndihmë mjekësore nga një traumatolog ortopedik sa më shpejt të jetë e mundur - një dhomë urgjence, një klinikë, një spital. Mos hezitoni të telefononi ambulancën - kjo është një arsye e mirë për ta thirrur atë, sepse nuk do të shkoni shumë në njërën këmbë dhe madje mund të mos shkoni vetë në klinikë.

Diagnostifikimi

Nga natyra e dhimbjes dhe pamjes së kyçit të prekur, një diagnozë paraprake (artriti ose artrozë) mund të bëhet edhe nga një jo-specialist. Por nxitoni në klinikën e rrethit për konfirmimin e supozimeve!

Tek cili mjek duhet të shkoj?

Në rast të dhimbjes së kyçeve, duhet të caktoni një takim me një terapist lokal. Ai kryen funksionet e një dispeçeri mjekësor: regjistron ankesa dhe simptoma klinike, e drejton pacientin për ekzaminim dhe, bazuar në rezultatet e tij, vendos se cili mjek duhet të konsultohet me çdo pacient të veçantë. Një shumëllojshmëri e gjerë e specialistëve janë të përfshirë në ruajtjen e shëndetit të përbashkët:

 • artrolog.
 • traumatolog ortopedik.
 • reumatolog.
 • vertebrolog (nëse preken nyjet e shtyllës kurrizore).
 • podiatrist (kur bëhet fjalë për nyjet e këmbës).
 • kirurg
 • onkolog.
 • neurolog (nëse nyja është trajtuar tashmë, por dhimbja mbetet në të).
 • dietolog (nëse nyjet lëndohen për shkak të çrregullimeve metabolike, të tilla si përdhes, ose nëse ka peshë të tepërt).

Çfarë teste duhet të kaloni dhe hulumtoni të bëni?

Ekzaminimi fillon me testin më të thjeshtë - një klinik (nga një gisht) dhe biokimik (nga një venë) i gjakut për shenja të inflamacionit, si dhe një test të përgjithshëm të urinës. Në disa sëmundje të nyjeve, veshkat përfshihen në procesin patologjik. Acidi i tepërt i urinës në urinë mund të tregojë përdhes si shkak i sëmundjes së kyçeve.

Një studim laboratorik i lëngut synovial, i cili është brenda artikulacionit, ndihmon në zbulimin e procesit inflamator dhe sqarimin e natyrës së tij. Shtë marrë me birë të kapsulës së përbashkët - birë. Nëse është e nevojshme, kryhet një ekzaminim histologjik i një fragmenti të membranës synoviale që shtrihet në zgavrën e nyjeve nga brenda.

Një metodë e provuar diagnostike është rrezja X e artikulacionit në dy parashikime standarde. Kjo do të ndihmojë në vizualizimin e ngushtimit të hapësirës së përbashkët, daljet kockore, osteoporozën dhe osteosklerozën (zona të dendësisë së kockave të zvogëluar dhe të rritur.

radiografia e kyçit të djathtë

Aktualisht, informacioni gjithëpërfshirës në lidhje me gjendjen e nyjës sigurohet nga rezonanca magnetike.

Cilat sëmundje të kyçeve mund të shkaktojnë dhimbje?

Ka më shumë se njëqind sëmundje të tilla. Tek të moshuarit, artroza është e përhapur, dhe tek të rinjtë, artriti reumatoid dhe dëmtimet (mavijosje, fraktura, dëmtime të ligamenteve).

"Së bashku me hipertensionin arterial, i cili zakonisht quhet hipertension, sëmundjet e kyçeve kryesojnë në listën e arsyeve më të zakonshme për kërkimin e ndihmës mjekësore. Dhe dhimbja kronike që përjetojnë pacientët në të njëjtën kohë dhe për shkak të së cilës ata nuk mund të jetojnë dhe punojnë plotësisht nuk është vetëm një problem mjekësor, por edhe një problem i rëndësishëm shoqëror, - thotë doktori i shkencave mjekësore, profesor i departamentit të reumatologjisë. - Nga të gjitha sëmundjet e kyçeve, artroza është më e zakonshmja. 97% e atyre mbi 65 vjeç vuajnë nga kjo sëmundje. Dhe nëse flasim për sëmundje kronike inflamatore të nyjeve - artritit, këtu artriti reumatoid del në pah. Gjithashtu nuk është një dhuratë, dhe jo vetëm për shkak të sindromës së dhimbjes: brenda 3-5 viteve pas fillimit të tij, ky lloj artriti përfundon në mënyrë të pashmangshme me caktimin e një grupi të aftësisë së kufizuar tek pacienti ".

Si të shpëtojmë nga dhimbja e kyçeve urgjentisht?

Analgjetikët janë në gjendje të kapërcejnë shpejt dhimbjen: dhimbja nuk mund të tolerohet në asnjë rast, nëse nuk doni që ajo të kthehet nga akute në kronike. Kjo metamorfozë mund të ndodhë shumë shpejt - në 3-4 javë, kështu që heqja e dhimbjeve të kyçeve duhet të jetë një detyrë urgjente. Nyja fillon të lëndohet sa më shpejt që t’i vendosni stres. Prandaj, në rast dhimbjeje, një ilaç anti-inflamator josteroid (NSAID) me një efekt të mirë analgjezik duhet të merret gjysmë ore para çdo aktiviteti fizik.

Nëse dhimbja e kyçeve përkeqësohet natën, përveç kësaj, para se të shkoni në shtrat, mjeku do të rekomandojë marrjen e metamizolit natriumi, si dhe drotaverinën me acid nikotinik për të përmirësuar qarkullimin lokal të gjakut.

Terapia lokale

NSAID-të kanë një efekt anësor të frikshëm - ato mund të shkaktojnë dëme në mukozën e stomakut deri në formimin e ulçerave, kështu që ata përpiqen t’i zbatojnë ato në mënyrë lokale, si pjesë e të gjitha llojeve të vajrave dhe xhelëve me veti anti-inflamatore dhe analgjezike. Ata zakonisht fërkohen në lëkurë mbi nyjen e prekur dy herë në ditë. Dhimbja lehtësohet gjithashtu nga suva të veçanta me pluhur magnetik, të cilat janë ngjitur në nyje ose shpinë.

Çfarë ndodh nëse nyjet nuk trajtohen?

Sëmundja e kyçeve, nëse nuk trajtohet, mund të çojë në humbjen e lirisë së lëvizjes dhe paaftësisë. Nëse një ose më shumë nyje të mëdha preken, ato mund të zëvendësohen me ato artificiale. Dëmtimi i shumëfishtë i nyjeve (poliartriti), si rregull, është pasojë e një sëmundjeje të përgjithshme të trupit, për shembull, psoriazës. Në këtë rast, është gjithnjë e më e rrezikshme të fillosh sëmundjen, sepse ajo përparon me shpejtësi dhe mund të të ndërpresë jetën shumë shpejt.

Përfundim

Dhimbja e kyçeve është e njohur për pothuajse të gjithë, dhe ndodh për dy arsye kryesore - për shkak të inflamacionit (artritit) ose shkatërrimit të kockave dhe kërcit (artrozës). Interesante, nyjet në duar dhe këmbë dhembin në mënyra të ndryshme. Në gjymtyrët e sipërme, në ndryshim nga ato të poshtme, zakonisht nuk preken vetë nyjet, por indet përreth (tendinat, ligamentet, çantat). Kjo është për shkak të llojit të ndryshëm të ngarkesës që përjetojnë krahët dhe këmbët - përkatësisht dinamike dhe statike. Dhimbja e kyçeve duhet të luftohet që nga dita e parë: perspektiva e aftësisë së kufizuar në 10-15 vitet e ardhshme do të kënaqë shumë pak njerëz. Si pjesë e parandalimit të sëmundjeve të kyçeve, është e rëndësishme të humbni kilogramë të tepërt në mënyrë që të zvogëloni stresin në nyje dhe të merreni me patologjitë shoqëruese (alergji, diabet mellitus).