Dhimbje në gju

Dhimbja e gjurit është një shqetësim shumë i bezdisshëm me të cilin, për fat të keq, përballen shumica e njerëzve. Ato mund të jenë të mprehta, të dhembshme, djegëse, pulsuese, kufizojnë lëvizshmërinë e kyçeve, të pranishme vetëm gjatë aktivitetit fizik, apo edhe në pushim. Por shumë, në vend që të shkojnë te mjeku, përpiqen t'i eliminojnë me ndihmën e ilaçeve kundër dhimbjeve, veçanërisht pomadave, xhelit ose tabletave të antiinflamatorëve josteroidë. Droga të tilla, megjithëse kanë veti anti-inflamatore, nuk janë në gjendje të ndikojnë në patogjenezën e dhimbjes së gjurit, dhe për këtë arsye vetëm përkohësisht kontribuojnë në eliminimin e tyre. Prandaj, ato mund të konsiderohen vetëm si një mjet i terapisë simptomatike.

Por shkaqet e shqetësimit në nyjet e gjurit mund të qëndrojnë në shfaqjen e një sërë çrregullimesh, si drejtpërdrejt në gju, ashtu edhe në shpinë ose në pjesë të tjera të trupit. Prandaj, është e mundur të zhvillohet një strategji efektive trajtimi që do të ndihmojë vërtet në eliminimin e dhimbjes vetëm pasi të përcaktohet shkaku i saktë i shfaqjes së tyre. Për ta bërë këtë, do t'ju duhet t'i nënshtroheni një sërë procedurash diagnostikuese dhe të merrni këshilla të ekspertëve, por kjo është mënyra e vetme që mund të përmirësoni vërtet mirëqenien tuaj dhe të shmangni zhvillimin e komplikimeve.

dhimbje gjuri

Shkaqet

Dhimbja në gju mund të shoqërojë një sërë sëmundjesh, duke filluar nga artroza e nyjeve të gjurit deri te patologjitë e mesit, shtyllës kurrizore sakrale dhe kockave të legenit. Gjithashtu, shkaqet e shqetësimit apo edhe dhimbjes akute në gjunjë mund të jenë kondropatia, artriti, neuriti dhe sëmundje të tjera të ngjashme.

Shkaku i dukshëm i zhvillimit të sindromës së dhimbjes janë lëndimet e llojeve të ndryshme nga mavijosje, dislokim, këputje të ligamenteve, dëmtime të meniskut ose fraktura intra-artikulare. Por në situata të tilla, dhimbja është pothuajse gjithmonë akute dhe shfaqet në momentin e goditjes, rënies apo faktorëve të tjerë traumatikë. Prandaj, në raste të tilla, viktimat duhet të kontaktojnë një traumatolog për të trajtuar pasojat e dëmtimit.

Kështu, dhimbja në gju është gjithmonë një shenjë e një procesi patologjik që prek strukturat kërcore, kockore ose të indeve të buta të vetë gjurit, ose dëmtim të nervit që e nervozon atë. Konsideroni arsyet kryesore për paraqitjen e tyre.

Artroza e nyjeve të gjurit ose gonartroza

Osteoartriti, osteoartriti i gjurit ose gonartroza është një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes së gjurit. Kjo sëmundje karakterizohet nga shfaqja e proceseve degjenerative-distrofike në strukturat kërcore të artikulacionit, e cila është rezultat i shkeljes së rrjedhës së proceseve metabolike, veprimit të faktorëve traumatikë në të kaluarën, etj. Shumë shpesh, gonartroza është diagnostikuar te personat e moshës së mesme dhe të moshuar, atletët dhe personat e angazhuar në punë të rënda fizike.

artikulacion i shëndetshëm dhe i sëmurë

Kjo sëmundje ka një ecuri kronike, tenton të përparojë ngadalë dhe përfundimisht të çojë në një kufizim të theksuar të lëvizshmërisë së kyçeve, një shkelje të funksionit mbështetës të gjymtyrëve (shpesh të dyja), si dhe dhimbje. Fillimisht janë të shurdhër, të dhembshëm, tërheqës dhe shfaqen gjatë lëvizjeve, të shoqëruara me kërcitje në gju, veçanërisht gjatë ngjitjes së shkallëve. Por në mungesë të trajtimit, kërcet e nyjeve të gjurit vazhdojnë të konsumohen në mënyrë progresive, gjë që çon në rritjen e dhimbjes dhe praninë e saj edhe në pushim. Më pas, ndodh shkatërrimi i sipërfaqeve artikulare, gjë që e rëndon më tej situatën dhe mund të shkaktojë edhe invaliditet.

Një tipar tipik i artrozës së nyjeve të gjurit është prania e dhimbjes fillestare, për eliminimin e së cilës pacientët duhet të "shpërndahen". Falë kësaj, përmirësimi vërehet brenda 15-30 minutave.

Gonartroza shpesh ndërlikohet nga shtimi i proceseve inflamatore që mund të prekin qesen sinoviale, ligamentet dhe tendinat. Kjo çon në një rritje të mprehtë të dhimbjes, përvetësimin e një karakteri shpërthyes, ënjtje të indeve të buta dhe një rritje lokale të temperaturës.

Sëmundjet e shtyllës kurrizore dhe asimetria e kockave të legenit si shkaktar i dhimbjes së gjurit

Në pamje të parë, nuk ka asnjë lidhje midis shtyllës kurrizore dhe gjunjëve. Por në realitet kjo nuk është kështu. Ato janë të ndërlidhura ngushtë nga nervi shiatik (nervus ischiadicus), i cili është nervi kryesor i këmbës. Fillon në shtyllën kurrizore dhe formohet njëkohësisht nga fibrat që shtrihen nga palca kurrizore përmes hapjeve natyrore në rruazat e nervave:

 • L4;
 • L5;
 • S1;
 • S2;
 • S3.
nyja e prekur e gjurit

Këto nerva kalojnë nëpër rruazat me të njëjtin emër, duke u bashkuar në nivelin e sakrumit në pleksusin nervor. Prej tij, nervi shiatik niset përgjatë shpinës së secilës këmbë dhe nervozon gjurin. Në të njëjtën kohë, ky nerv është përgjegjës për funksionet e tij të ndjeshme (shqisore) dhe motorike (motorike). Prandaj, shkeljet në çdo pikë të kalimit të tij, veçanërisht në nivelin e rajonit të mesit, mund të provokojnë shfaqjen e dhimbjes në gju. Më shpesh shoqërohet me zhvillimin e:

 • Osteokondroza, zgjatjet dhe herniet ndërvertebrale. Këto sëmundje bazohen në ndryshimet degjenerative-distrofike në disqet ndërvertebrale të vendosura pothuajse midis të gjitha rruazave. Ato karakterizohen nga një ulje sistematike e lartësisë së diskut dhe dehidratimi i tij, gjë që çon në një ulje të elasticitetit të strukturave të tij dhe një rritje të rrezikut të këputjes së tyre nën ngarkesë. Si rezultat, rruazat lëvizin më afër njëra-tjetrës, gjë që mund të çojë në ngjeshjen e rrënjëve nervore që kalojnë nëpër to. Nëse ndryshime të tilla ndodhin në rajonin e mesit, kompresimi i fibrave që formojnë nervin shiatik është i mundur dhe, në përputhje me rrethanat, shfaqja e dhimbjes në gju. Por më shpesh kjo simptomë shfaqet tashmë kur osteokondroza është e ndërlikuar nga formimi i zgjatjes (daljes) së diskut ndërvertebral ose hernisë së tij (këputja e guaskës së jashtme të diskut), pasi zonat e zgjatura mund të shtypin fuqishëm rrënjët kurrizore direkt në kanalin kurrizor dhe provokojnë shfaqjen e komplikimeve të rënda neurologjike, duke përfshirë dhimbjen në gju.
 • Spondiloza. Kjo është një sëmundje që zhvillohet më shpesh në sfondin e osteokondrozës dhe është kronike. Me të, ka një rritje të tepërt të sipërfaqeve të trupave vertebralë ngjitur me disqet ndërvertebrale dhe formimin e zgjatjeve të kockave (osteofiteve) mbi to. Në raste të rënda, rruazat fqinje janë në gjendje të rriten së bashku, gjë që çon në imobilizimin e tyre dhe ngjeshje të rëndë të nervave që kalojnë nëpër to.
 • Spondilolisteza. Ky term i referohet patologjisë së shtyllës kurrizore, në të cilën vertebra e sipërme zhvendoset në raport me atë që ndodhet poshtë saj. Më shpesh, është rajoni i mesit që preket, gjë që çon në dëmtimin e nervave që formojnë nervin shiatik.
si duket një hernie

Shenjat me të cilat mund të dyshohet për shkakun e zhvillimit të dhimbjes në gju për shkak të shfaqjes së patologjive të shtyllës kurrizore mund të përfshijnë gjithashtu:

 • tërheqje, dhimbje, dhimbje të mprehta në pjesën e poshtme të shpinës;
 • tensioni i muskujve, kërdhokullat, quadriceps femoris, që zënë të gjithë sipërfaqen e përparme të kofshës dhe pjesërisht anën e jashtme;
 • dhimbje dhe ngurtësi në ijet;
 • dhimbje difuze në këmbë;
 • dhimbje në pjesën e sipërme të kofshëve.

Në secilin rast, grupi, natyra dhe ashpërsia e simptomave do të jenë të ndryshme. Kjo varet kryesisht nga karakteristikat individuale të organizmit dhe shkalla e ngjeshjes së nervit.

Direkt në dëmtimin e nervit shiatik mund të tregojë (simptomat mund të vërehen si në vetëm një gjymtyrë, ashtu edhe në të dyja menjëherë):

 • dhimbje në gjunjë, ijë dhe në pjesën e poshtme të shpinës;
 • spazma e muskujve të shpinës dhe këmbëve;
 • djegie në anën e pasme të këmbës;
 • humbja e kontrollit mbi funksionet e fshikëzës dhe zorrëve.

Me shkelje të funksionimit të nervit shiatik, shpesh ekziston një ndjenjë e paqëndrueshmërisë në gjunjë, ngjeshja e tyre. Si rezultat, pacienti ankohet se nuk mund të mbështetet plotësisht në këmbët e tij.

Asimetria e sakrumit dhe kockave të legenit mund të provokojë gjithashtu shfaqjen e dhimbjes në nyjen e gjurit. Ndodh si rezultat i një ndryshimi në gjatësinë e ekstremiteteve të poshtme, që mund të jetë për shkak të veçorive kongjenitale ose lakimit të legenit, përfshirë në sfondin e skoliozës. Kjo çon në një mbingarkesë të njërës prej këmbëve dhe konsumim më të shpejtë të kërcit të nyjës së gjurit, duke rezultuar në artrozë.

Muskujt e barkut, të cilët janë ngjitur në kockën pubike, janë përgjegjës për sigurimin e qëndrueshmërisë së kockave të legenit. Kur ato dobësohen si pasojë e mbipeshës, një stili jetese të ulur ose faktorëve të tjerë, muskujt e pjesës së pasme të kofshës mbingarkohen. Kjo nga ana tjetër provokon një mbingarkesë të nyjës së gjurit.

zhvendosja e legenit dhe dhimbje koksik

Patologjitë e këmbës dhe kyçit të këmbës

Nyjet e kyçit të këmbës, si dhe gjuri, mund të preken nga artroza. Shpesh diagnostikohet te atletët, veçanërisht te balerinët, gjimnastët, si dhe te të moshuarit. Kjo çon në një shkelje të biomekanikës së lëvizjeve, gjë që rrit ngarkesën në nyjen e gjurit dhe kontribuon në konsumimin më të shpejtë të tij. Në situata të tilla, një person do të shqetësohet nga dhimbja jo vetëm në gju, por edhe në kyçin e këmbës, gjë që ndikon ndjeshëm në ecjen për shkak të lëvizjeve të kufizuara.

Patologjitë e këmbës, veçanërisht këmbët e sheshta dhe hallux valgus, mund të provokojnë gjithashtu një ngarkesë të shtuar në gjunjë dhe të shkaktojnë dhimbje në to. Këto patologji ortopedike janë shumë të zakonshme sot dhe në shumicën e rasteve fillojnë të formohen në fëmijëri, dhe përkeqësohen në moshën madhore. Deformimi i Valgusit karakterizohet nga një shkelje e boshtit të kyçit të këmbës si rezultat i kolapsit të këmbës nga brenda. Kjo shoqërohet me lodhje të shtuar të këmbëve, dhimbje në to, por më pas mund të çojë në dhimbje në gjunjë.

normë dhe këmbë të sheshta

Diagnostifikimi

Nëse keni dhimbje në gju, veçanërisht nëse kjo ndodh rregullisht ose është e pranishme gjatë gjithë kohës, duhet të konsultoheni me një mjek. Nëse pacienti ka përjetuar kohët e fundit faktorë traumatikë, ai duhet të kontaktojë një traumatolog ortopedik. Në raste të tjera, fillimisht mund të regjistroheni për një konsultë me një terapist. Mjeku do të vlerësojë gjendjen e pacientit, do të mbledhë një anamnezë dhe do të përshkruajë procedurat diagnostike. Kjo do t'i lejojë atij të bëjë një diagnozë paraprake dhe ta referojë pacientin te një specialist, ndihma e të cilit do të jetë më efektive në një rast të veçantë.

Por ju mund të kontaktoni menjëherë një neurolog nëse një person vëren praninë e dhimbjes së shpinës, dhimbjes difuze në këmbë, djegies në sipërfaqen e saj të pasme ose simptoma të tjera të përshkruara më sipër. Kjo do të kursejë kohë dhe para, sa më shpejt të jetë e mundur për të përcaktuar shkakun e vërtetë të ndryshimit të mirëqenies dhe për të filluar trajtimin. Nëse pacienti vëren ndryshime në gjendjen e këmbëve, përveç dhimbjes në gju, shqetësohet për dhimbje në nyjet e kyçit të këmbës, është më mirë të lini menjëherë një takim me një ortoped.

Në çdo rast, mjeku do të studiojë situatën në detaje, do të vlerësojë natyrën e ankesave dhe do ta referojë pacientin për një ekzaminim, i cili mund të përfshijë:

 • testet laboratorike (UAC, testi biokimik i gjakut) të nevojshme për të identifikuar shenjat e proceseve inflamatore që ndodhin në trup;
 • një radiografi e gjurit në dy projeksione (me një patologji të dyshuar të këmbëve ose shtyllës kurrizore, ato ekzaminohen gjithashtu duke përdorur radiografi), e cila kërkohet për të vlerësuar gjendjen e strukturave kockore, si dhe për të identifikuar shenjat indirekte të një numri i sëmundjeve;
 • CT përdoret për një diagnozë më të saktë të sëmundjeve të kyçeve, si dhe për vlerësimin më të besueshëm të shkallës së shkatërrimit të tyre;
 • Ultratinguj i kyçit të gjurit, i përdorur për vlerësimin vizual të të gjitha strukturave të gjurit, madhësisë, pozicionit të tyre;
 • MRI, e cila aktualisht është metoda më e mirë për diagnostikimin e patologjive të ndryshme të strukturave të indeve të buta, duke përfshirë kërcin e kyçit të gjurit dhe disqet ndërvertebrale.
ekzaminimi i gjurit nga mjeku

Në disa raste, pacientëve mund t'u përshkruhet artroskopia, e cila është një metodë invazive për diagnostikimin dhe trajtimin e patologjive të nyjeve të gjurit. Si rregull, kërkohet për artroza të rënda dhe lëndime traumatike të ligamenteve, meniskut, etj.

Mjekimi

Duke qenë se ka shumë sëmundje që mund të manifestohen si dhimbje në gju, nuk ka një strategji të vetme trajtimi. Në secilin rast, ai zhvillohet individualisht, bazuar vetëm në natyrën e ndryshimeve patologjike, ashpërsinë e tyre, praninë e patologjive shoqëruese, karakteristikat individuale të pacientit, moshën e tij, etj.

Në rast të patologjive të shtyllës kurrizore që shkaktuan dhimbje në gju, trajtimi kryhet nën mbikëqyrjen e një neurologu. Nëse ato ishin rezultat i artrozës, patologjive të tjera të gjurit, nyjeve të kyçit të këmbës, këmbëve, trajtimi përshkruhet nga një ortoped.

Gjatë diagnostikimit të patologjive të shtyllës kurrizore ose kockave të legenit, pacientëve, përveç konsultimit me një neurolog, mund t'u rekomandohet gjithashtu të vizitojnë një endokrinolog i cili do të ndihmojë në zgjidhjen e problemit të peshës së tepërt.

Të gjithë pacientëve me sëmundje të shtyllës kurrizore, patologji ortopedike, përfshirë artrozën e nyjeve të gjurit, u tregohet trajtim kompleks, i cili mund të përfshijë:

 • terapi medikamentoze;
 • fizioterapi;
 • terapi ushtrimore;
 • terapi manuale.

Çdo masë zgjidhet rreptësisht individualisht në përputhje me diagnozën dhe shkallën e neglizhimit të ndryshimeve patologjike. Dhe me artrozë të nyjeve të gjurit prej 2-3 gradë, plazmolifting shpesh përshkruhet shtesë.

Terapia mjekësore

Trajtimi medikamentoz zakonisht përfshin 2 fusha: terapi simptomatike dhe etiotropike. E para ka për qëllim përmirësimin e shpejtë të mirëqenies së pacientit, eliminimin e dhimbjes së gjurit dhe simptomave të tjera ekzistuese. Qëllimi i së dytës është një ndikim i drejtpërdrejtë në shkakun e zhvillimit të çrregullimeve dhe normalizimin e gjendjes së pacientit në afat të gjatë.

Prandaj, në shumicën e rasteve, pacientëve u përshkruhet një kompleks i barnave:

 • NSAID-të janë terapi simptomatike që ju lejojnë të ndaloni shpejt dhimbjen në gju, në pjesën e poshtme të shpinës, në këmbë dhe të keni një efekt anti-inflamator.
 • Kortikosteroidet janë barna me efekt të fuqishëm anti-inflamator, të indikuar për inflamacion të rëndë dhe më së shpeshti injektohen në zgavrën e kyçit. Ato aplikohen në kurse të shkurtra.
 • Kondroprotektorët janë produkte që përmbajnë përbërës të përdorur nga indet e kërcit për rigjenerim. Ata emërohen nga kurse të gjata, kohëzgjatja e të cilave zakonisht është të paktën 2-3 muaj.
 • Relaksuesit e muskujve janë ilaçe të përshkruara për spazma të muskujve të shpinës dhe ijeve, të cilat shpesh janë një reagim refleks i trupit ndaj impulseve të dhimbjes.
 • Komplekset e vitaminave janë ilaçe të treguara për të përmirësuar rrjedhën e proceseve metabolike në trup, si dhe për transmetimin e impulseve nervore bioelektrike përgjatë nervave.

Plazmolifting

Plasmolifting është një injeksion i plazmës së marrë nga gjaku i vetë pacientit direkt në nyjen e prekur të gjurit ose në indet e buta rreth tij. Për shkak të ngopjes së plazmës së gjakut me trombocitet, citokina dhe faktorë të rritjes, ai kontribuon në:

 • stimulimi i rrjedhës së proceseve të rigjenerimit natyror;
 • rivendosja e përbërjes dhe vëllimit normal të lëngut sinovial;
 • aktivizimi i qarkullimit të gjakut dhe ushqimi i kërcit të kyçit;
 • eliminimi i inflamacionit;
 • lehtësim dhimbjeje;
 • rivendosja e diapazonit normal të lëvizjes në nyjen e prekur;
 • zvogëlimi i kohës së trajtimit me 2-3 herë.

Terapia PRP, e quajtur edhe plazmolifting, plotëson në mënyrë të përsosur trajtimin e artrozës së nyjës së gjurit, kështu që shpesh përfshihet në regjimin e trajtimit për këtë sëmundje. Mund të përdoret gjithashtu në trajtimin e osteokondrozës së shtyllës kurrizore dhe lëndimeve, duke plotësuar terapinë me ilaçe, fizioterapi, terapi ushtrimore dhe metoda të tjera të trajtimit.

trajtimi i dhimbjes së gjurit

Fizioterapi

Për trajtimin e sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor që shkaktojnë dhimbje në gjunjë, mund të përdoren lloje të ndryshme procedurash fizioterapie. Ato rrisin efektivitetin e trajtimeve të tjera dhe kanë një efekt pozitiv në zonën e prekur. Fizioterapia përshkruhet gjithmonë në kurse prej 7-15 procedurash, të cilat zgjidhen individualisht. Më shpesh ata kërkojnë ndihmë:

 • magnetoterapi;
 • terapi me ultratinguj;
 • UHF;
 • fonoforeza;
 • elektroforezë;
 • terapi SMT ose terapi amplipulse;
 • masazh vibrues.

terapi ushtrimore

Ushtrimet e fizioterapisë luajnë një rol të rëndësishëm në trajtimin e patologjive të kyçeve të çdo lokalizimi dhe të shtyllës kurrizore në veçanti. Ju lejon të rritni gamën e lëvizjes në një mënyrë të dozuar, si dhe të stimuloni qarkullimin e gjakut, gjë që çon në aktivizimin e ushqimit të të gjithë elementëve strukturorë të nyjeve të gjurit dhe në këtë mënyrë kontribuon në rigjenerimin e tyre.

Por është e rëndësishme të zgjidhni grupin optimal të ushtrimeve që do të jenë më të dobishme në këtë situatë dhe nuk do të shkaktojnë dëm. Pacientëve mund t'u këshillohet të kryejnë ushtrime shtrënguese, të cilat janë veçanërisht të rëndësishme për patologjitë e shtyllës kurrizore. Gjithashtu, ushtrimet pothuajse gjithmonë përshkruhen për të forcuar sistemin musculoskeletal. Ato kontribuojnë në formimin e një kornize të fortë muskulore, e cila do të zvogëlojë ngarkesën në nyjet e prekura dhe do të krijojë kushte të favorshme për rikuperimin e tyre.

Klasat e terapisë fizike janë të thjeshta dhe të arritshme për njerëzit e çdo moshe, pasi një program i krijuar individualisht siguron krijimin e një ngarkese të dozuar që ka një efekt pozitiv në nyjet e sëmura dhe përjashton ushtrimet që mund të jenë të dëmshme. Por për të zotëruar metodologjinë e secilit ushtrim të propozuar sa më saktë që të jetë e mundur, ia vlen të kryeni klasat e para nën mbikëqyrjen e një instruktori të terapisë ushtrimore.

parandalimi i dhimbjes së gjurit

Në të ardhmen mund të praktikoni në shtëpi, në natyrë apo në ndonjë vend tjetër të përshtatshëm, por çdo ditë. Sistematiciteti është një nga rregullat bazë për suksesin e ushtrimeve të fizioterapisë. Prandaj, duhet të shtohet në listën tuaj të aktiviteteve ditore dhe t'i jepet koha e duhur - 20-30 minuta zakonisht janë të mjaftueshme. Gjatë orëve të mësimit, është e rëndësishme të shmangni lëvizjet e papritura dhe nxitimin, pasi kjo mund të provokojë dhimbje dhe të përkeqësojë gjendjen.

Terapia manuale

Terapia manuale luan një nga rolet kryesore në korrigjimin e asimetrisë së legenit dhe trajtimin e sëmundjeve të shtyllës kurrizore. Ai përfshin një studim të thellë të muskujve të shpinës, ligamenteve dhe nyjeve të shtyllës kurrizore, rajonit të legenit nga duart e një specialisti. Ka shumë metoda dhe teknika të ndikimit manual. Ato zgjidhen në varësi të llojit dhe ashpërsisë së patologjisë ekzistuese.

Falë rrjedhës së seancave të terapisë manuale, është e mundur që:

 • eliminoni dhimbjen e shpinës duke lehtësuar presionin mbi fibrat nervore;
 • përmirësimi i ushqimit të të gjitha strukturave të shtyllës kurrizore për shkak të aktivizimit të qarkullimit të gjakut;
 • rritjen e lëvizshmërisë së shtyllës kurrizore;
 • përmirësoni qëndrimin duke eliminuar deformimet e shtyllës kurrizore;
 • rivendosni pozicionin normal të kockave të legenit dhe organeve të brendshme, gjë që ka një efekt pozitiv në funksionimin e tyre.

Por efekti më i rëndësishëm i terapisë manuale për pacientët që konsultohen me një mjek me dhimbje gjuri është eliminimi i ngjeshjes së nervit shiatik dhe fibrave që e formojnë atë. Kjo çon në një përmirësim progresiv të gjendjes dhe eliminimin e sindromës së dhimbjes, si dhe çrregullimeve të tjera neurologjike.

Pacientët vërejnë ndryshimet e para pozitive pas seancës së parë. Procedurat e mëtejshme kontribuojnë në rritjen dhe stabilizimin e tij për një kohë të gjatë. Procedurat e para mund të kryhen vetëm pas heqjes së inflamacionit akut me ndihmën e terapisë me ilaçe, fizioterapisë dhe metodave të tjera të trajtimit.

masazh i përgjithshëm për dhimbje

Kështu, dhimbja në gju mund të tregojë jo vetëm humbjen e tij, por edhe shfaqjen e problemeve në pjesë të tjera të sistemit musculoskeletal, veçanërisht në shpinë dhe këmbë. Në çdo rast, ato nuk mund të injorohen, pasi patologjitë ekzistuese, në mungesë të trajtimit kompetent, priren të përparojnë me kalimin e kohës. Kjo do të çojë në një rritje të ashpërsisë së dhimbjes, shfaqjen e simptomave të tjera të pakëndshme dhe, në përgjithësi, një ulje të cilësisë së jetës së njeriut. Prandaj, nëse shfaqet siklet në njërin ose të dy gjunjët, duhet të konsultoheni me një mjek: një ortoped ose një neurolog. Trajtimi në kohë në një fazë të hershme të zhvillimit të ndryshimeve patologjike do t'ju lejojë t'i ktheni ato dhe të rivendosni plotësisht funksionimin normal të kyçit, duke siguruar lirinë e lëvizjes për shumë vite.