Simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës së shtyllës kurrizore torakale

Osteokondroza torakale është një nga sëmundjet më të zakonshme të shtyllës kurrizore te njerëzit, e cila prek disqet ndërvertebrale dhe shkakton ndryshime degjenerative-distrofike në shtyllën kurrizore.

Me osteokondrozën, disqet ndërvertebrale humbasin elasticitetin e tyre dhe nuk mund të kryejnë një funksion thithës. Disqet mund të bëhen më të hollë, të shtrembëruar dhe të deformohen. Nucleus pulposus zvogëlohet dhe funksioni i amortizimit bëhet i pamundur ose reduktohet në minimum, dhe unaza fibroze humbet elasticitetin e saj dhe gradualisht shembet, gjë që mund të çojë në formimin e një hernie ndërvertebrale.

Osteokondroza torakale shkakton zhvendosje të rruazave dhe shtrëngim të rrënjëve nervore, gjë që ndikon në funksionimin e organeve të brendshme dhe gjymtyrëve.

Për shkak të faktit se rajoni i kraharorit është më pak i lëvizshëm në karakteristikat e tij fiziologjike nga rajonet e qafës së mitrës dhe kraharorit, osteokondroza e kraharorit shfaqet shumë më rrallë.

Osteokondroza torakale zhvillohet kryesisht tek personat mbi 40 vjeç, por mund të sëmuren edhe të rinjtë dhe fëmijët. Shkaku i sëmundjes mund të jenë problemet e lindura me shtyllën kurrizore ose metabolizmi i dobët.

Simptomat e osteokondrozës së shtyllës së kraharorit, që shfaqen në faza të ndryshme të zhvillimit të sëmundjes. Çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje për të diagnostikuar në kohë sëmundjen dhe për të përshkruar trajtimin.

dhimbja e shpinës reflektohet në osteokondrozën e kraharorit

Simptomat e osteokondrozës së kraharorit

Osteokondroza e rajonit të kraharorit shpesh ngatërrohet me sëmundje të tjera, për të cilat patologjia quhet kameleon.
Osteokondroza torakale është një sëmundje që zhvillohet ngadalë dhe në faza të ndryshme ka simptoma të veçanta të cilave duhet t'u kushtoni vëmendje për të diagnostikuar në kohë sëmundjen dhe për të filluar trajtimin.

Ka 4 faza të sëmundjes, simptomat e osteokondrozës së kraharorit do të ndryshojnë.

1 fazë

Faza e parë e sëmundjes karakterizohet nga çarje të brendshme të unazës fibroze, në të cilën depërton bërthama pulposus. Osteokondroza e shkallës së parë mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:

 • Dhimbje e dhembshme në rajonin e shpinës torakale. Kjo është shenja e parë që po ndodhin ndryshime në trup. Dhimbja në gjoks me osteokondrozë prek vetëm zonën e shtyllës kurrizore. Ndjesitë e pakëndshme të dhimbjes ndodhin pas ushtrimeve fizike, punës monotone ose pasivitetit. Shpesh, pacientët ia atribuojnë ndjesi të tilla lodhjes së përgjithshme dhe mbingarkesës, por në fakt - ky është një rast për t'iu drejtuar mjekut për një ekzaminim;
 • Të shtënat muskulare në rajonin e zemrës dhe kontraktimet e vogla konvulsive. Meqenëse disku ndërvertebral filloi të deformohej, kjo, si rregull, shkakton shtrëngim të mbaresave të vogla nervore dhe enëve të gjakut. Arsyeja për këtë mund të jenë dhimbje të mprehta të shtënat në gjoks ose konvulsione. Ata kalojnë shpejt, por shfaqen pas ngarkesës tjetër në shtyllën kurrizore.

2 faza

Osteokondroza e rajonit torakal të shkallës së 2-të karakterizohet nga shfaqja e patologjive në shtyllën kurrizore, e cila shkakton lëvizshmëri të tepërt të rruazave. Disqet humbasin strukturën dhe formën e tyre të mëparshme, çdo rruazë ka mundësinë e lëvizjes së kontrolluar dobët. Kjo gjendje mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:

 • Ka nënluksacione të rruazave në gjoks. Subluksacionet shoqërohen me dhimbje të vazhdueshme, si me muskujt e ftohtë. Përkohësisht pacienti humbet aftësinë për të lëvizur plotësisht, për t'u kthyer djathtas dhe majtas;
 • Dhimbje kur ecni ose nuk bëni asgjë. Dhimbja në osteokondrozën e shtyllës kurrizore torakale përkeqësohet nga ecjet e gjata ose kur lexoni një libër kur trupi është në një pozicion.

3 faza

Osteokondroza torakale e shkallës së 3-të shkakton ndryshime më komplekse në formën e një këputjeje të unazës fibroze dhe daljes së bërthamës pulposus, duke formuar hernie ndërvertebrale. Këto ndryshime shkaktojnë simptoma:

 • Rrënjët nervore të shtypura. Herniet mund të shkaktojnë shqetësime serioze në funksionimin e trupit. Gjithçka varet nga cila rruazë shpërthen unaza. Mund të lindin probleme me punën e veshkave, mëlçisë, fshikëzës së tëmthit, traktit tretës. Nëse një hernie është formuar midis rruazave 1 dhe 2 të rajonit të kraharorit, atëherë duart dhe gishtat mund të durojnë ose edhe të lëndojnë.
 • Thërrmimi i palcës kurrizore. Thithja e palcës kurrizore në kanalin kurrizor mund të çojë në pasoja të pakthyeshme deri në paaftësi;
 • Tension muskulor në gjoks. Proceset patologjike në shtyllën kurrizore shkaktojnë tension të vazhdueshëm në muskujt dhe ligamentet që mbështesin lëvizshmërinë e rajonit të kraharorit;
 • Zhvillimi i kifozës ose skoliozës. Osteokondroza e gjoksit mund të shkaktojë ndryshime patologjike në shtyllën kurrizore në formën e kifozës ose skoliozës. Shpina mund të deformohet në zonën e prekur dhe të bëhet e palëvizshme.

4 faza

Simptomat e osteokondrozës së fazës 4 të shtyllës kurrizore torakale intensifikohen, pacienti mund të përkulet, të jetë vazhdimisht në depresion. Pacienti është vazhdimisht i shqetësuar për dhimbjet që shqetësojnë për një kohë të gjatë. Aftësia për të punuar zvogëlohet, lodhja shfaqet shpejt pas një sforcimi të vogël fizik. Osteokondroza e fazës 4 të shtyllës kurrizore të kraharorit shkakton devijime në punën e organeve të brendshme.

Simptomat e osteokondrozës tek burrat dhe gratë janë të njëjta, sepse sapo të ketë një ose më shumë manifestime të shëndetit të dobët ose dhimbje në shpinë torakale, duhet të kërkoni ndihmë nga një specialist.

Çfarë mund të shkaktojë zhvillimin e osteokondrozës së shpinës torakale. Cilat momente të jetës së një personi duhet t'i kushtohet vëmendje për të shmangur simptomat dhe trajtimin e kësaj sëmundjeje të rrezikshme.

Shkaqet e osteokondrozës së shpinës torakale

Arsyeja kryesore për zhvillimin e patologjisë është mungesa e ushtrimeve fizike, për shkak të së cilës muskujt dhe ligamentet që mbështesin punën e rajonit të kraharorit dobësohen dhe shtylla kurrizore përjeton një ngarkesë të shtuar.

Por përveç aftësisë së dobët fizike, arsyet mund të jenë:

 1. Probleme të trashëguara dhe të lindura me shtyllën kurrizore. Problemet me shtyllën kurrizore mund të jenë që nga lindja. Trauma e lindjes së foshnjës (lindje e vështirë ose gabime mjekësore) dhe predispozicioni gjenetik ndaj patologjisë kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjes. Nëse prindërit kishin osteokondrozë, atëherë në kushte të favorshme, fëmija gjithashtu mund të zhvillojë këtë sëmundje.
 2. Qëndrimi i gabuar. Qëndrimi duhet të monitorohet që në moshë të re. Fëmijët e moshës shkollore mund të jenë të prirur ndaj skoliozës, e cila më vonë do të zhvillohet në osteokondrozë dhe ndryshime të tjera në shtyllën kurrizore. Të rriturit gjithashtu nuk duhet të harrojnë qëndrimin e duhur. Osteokondroza e kraharorit formohet nëse nuk i kushtoni vëmendje pozicionit të shtyllës kurrizore gjatë punës, ecjes, leximit dhe vetëm ulur para kompjuterit. Është e rëndësishme të mbani gjithmonë shpinën drejt, mos u përkulni përpara ose prapa kur ecni, shmangni pozat e gjata në pozicion të përkulur. Si të mbani qëndrimin tuaj në mënyrë korrekte, mund të pyesni në burimet e internetit duke parë fotot e trajnimit.
 3. trajtimi fizioterapik i osteokondrozës së kraharorit
 4. Tendosja nervore. Sforcimet nervore kanë gjithmonë një efekt të keq në shëndetin e njerëzve dhe mund të shkaktojnë sëmundje të rënda. Situatat stresuese mund të shkaktojnë ngurtësi të muskujve dhe metabolizëm të dobët. Prandaj, ia vlen të rishikoni qëndrimin tuaj ndaj aspekteve të caktuara të jetës dhe të mbroni veten nga faktorët provokues në maksimum.
 5. Lëndimet traumatike. Lëndimet në shpinë dhe gjoks mund të shkaktojnë osteokondrozë. Është e rëndësishme që të trajtohen në kohë edhe dëmtimet e vogla, duke mos lejuar vetë-mjekim, por gjithmonë duke u konsultuar me specialistë.
 6. Duke veshur pesha të rënda dhe taka të larta. Është i njohur fakti se çdo centimetër taka i jep një ngarkesë shtyllës kurrizore nga 7 deri në 10 kilogramë. Nëse një grua tashmë ka një predispozicion ndaj sëmundjeve të shtyllës kurrizore, atëherë këpucët me taka të larta duhet të braktisen ose veshja e këpucëve të tilla duhet të minimizohet. Gratë shtatzëna janë në rrezik, sepse në muajt e fundit të shtatzënisë ngarkesa në shtyllën kurrizore është shumë e madhe dhe e pabarabartë. Pas lindjes, nënat e sapolindura duhet të vizitojnë një mjek dhe t'i nënshtrohen një ekzaminimi të shtyllës kurrizore për të parandaluar zhvillimin në kohë të patologjisë.
 7. Sëmundje metabolike. Ndryshimet degjenerative në disqet ndërvertebrale shpesh shkaktohen nga mungesa e lëndëve ushqyese, e cila shkaktohet nga një shkelje e proceseve metabolike. Për të normalizuar metabolizmin, së pari duhet të konsultoheni me një mjek dhe të zbuloni se cili është shkaku i çrregullimeve të tilla.
 8. Infeksionet dhe hipotermia. Trajtimi i parakohshëm i sëmundjeve infektive në trup mund të shfaqet keq jo vetëm në shpinë torakale, por edhe në punën e organeve të tjera vitale. Hipotermia mund të shkaktojë inflamacion të rrënjëve nervore dhe muskujve që mbështesin punën e pjelljes torakale të shtyllës kurrizore.

Cilat metoda përdoren për trajtimin e osteokondrozës së shpinës torakale. Çfarë duhet bërë për të lehtësuar simptomat dhe për të trajtuar sëmundjen.

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës torakale

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës torakale duhet të kryhet ekskluzivisht nën mbikëqyrjen e një specialisti me përvojë pas një ekzaminimi të plotë dhe diagnozës së shkallës së zhvillimit të sëmundjes.

Simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës së shtyllës kurrizore torakale përcaktohet nga një neuropatolog, në raste ekstreme, një kirurg dhe një neurokirurg i bashkohen trajtimit.

Për ta trajtuar sëmundjen në mënyrë më efektive dhe më të shpejtë në fazat e hershme, por për këtë duhet të konsultoheni me mjekun në kohë. Është e rëndësishme të kuptohet se sa më gjatë të zhvillohet patologjia, aq më shumë pasoja do të duhet të eliminohen dhe kjo do të ndikojë në kostot financiare dhe në kohën e trajtimit.

Me akses në kohë tek specialistët, është e mundur të shmangni deformimin e shtyllës kurrizore me ndihmën e vitaminave dhe aktivitetit fizik. Për ta bërë këtë, mjeku do të lëshojë një broshurë të veçantë, ku fotografia do të tregojë të gjitha ushtrimet. Është e rëndësishme që menjëherë të merrni parasysh foton dhe t'i bëni mjekut të gjitha pyetjet në lidhje me ekzekutimin e saktë. Seanca e parë bëhet më së miri nën mbikëqyrjen e një mjeku.

Trajtimi i osteokondrozës së gjirit me ilaçe

Para së gjithash, pas diagnostikimit të sëmundjes, mjeku përshkruan një trajtim që heq simptomat e osteokondrozës torakale.

Së pari, neuropatologu heq sindromën e dhimbjes me ndihmën e medikamenteve dhe më pas vazhdon me trajtimin e drejtpërdrejtë.

Barnat që përdoren për osteokondrozën:

 1. Barnat anti-inflamatore jo-steroide. Me ndihmën e barnave anti-inflamatore lehtësohen dhimbjet në rajonin e kraharorit.
 2. Diuretikët. Ilaçet diuretike përshkruhen në rastin kur ka ënjtje në rrënjët nervore. Diuretikët lehtësojnë ënjtjen, duke përmirësuar kështu furnizimin me gjak në zonat e prekura.
 3. Vitamina për ushqimin e indeve nervore.
 4. Kondroprotektorë. Me ndihmën e kondroprotektorëve, ata përpiqen të rivendosin unazën fibroze të diskut ndërvertebral.
 5. Antispazmatikët lehtësojnë spazmat nga muskujt e tensionuar dhe rrisin lëvizshmërinë e rajonit të kraharorit, duke reduktuar kështu sindromat e dhimbjes.

Simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës torakale nuk sjellin gjithmonë një rezultat pozitiv, prandaj, nëse terapia me ilaçe nuk ka ndikuar, atëherë mjeku do të ofrojë një zgjidhje kirurgjikale për problemin.

Fizioterapi për osteokondrozën e rajonit të kraharorit

Fizioterapia për osteokondrozën e shpinës së kraharorit është një metodë efektive për trajtimin e sëmundjes.

Kjo për faktin se gjatë procedurave të tilla, ilaçet injektohen ekskluzivisht në zonat e prekura të shtyllës kurrizore.

Me ndihmën e fizioterapisë lehtësohen dhimbjet, inflamacionet dhe tensioni në masën muskulore dhe ligamentet.

Seancat e fizioterapisë duhet të kryhen vetëm nga një fizioterapist me përvojë. Procedurat e kryera siç duhet do të sjellin rezultatin e dëshiruar dhe do të përshpejtojnë procesin e shërimit.

Akupunkturë për osteokondrozën e shpinës torakale

Kjo metodë kineze e trajtimit të shumë sëmundjeve bazohet në futjen e gjilpërave speciale në zonat e prekura.

Nëpërmjet akupunkturës, ata tonifikojnë muskujt dhe i kthejnë ato në funksionet e tyre të mëparshme. Gjilpërat vendosen në mënyrë rigoroze sipas rritjes së muskujve të caktuar, kështu që nuk duhet ta bëni këtë procedurë në shtëpi, të udhëhequr nga një foto ose video nga interneti.

Numri i procedurave përcaktohet nga specialisti, bazuar në shkallën e shtrëngimit të fibrave muskulore. Në një mjeshtër të trajnuar posaçërisht, akupunktura do të jetë pa dhimbje dhe do të rivendosë tonin e muskujve në një kohë të shkurtër.