Një grup ushtrimesh për osteokondrozën e qafës së mitrës: përballimi i dhimbjes

Sipas statistikave, 80% e njerëzve kanë përjetuar ndjesi të dhimbshme dhe të pakëndshme në shpinë dhe qafë të paktën një herë. Një mënyrë jetese e ulur, puna e ulur bëjnë punën e tyre të pistë, duke kontribuar në ndryshime degjenerative në sistemin muskuloskeletor. Megjithatë, duke kryer rregullisht ushtrime fizike për osteokondrozën e qafës së mitrës, ju mund të lehtësoni ndjeshëm mirëqenien tuaj dhe të zvogëloni dhimbjen.

Faktorët provokues për zhvillimin e osteokondrozës

Sipas specialistëve të Universitetit të Mjekësisë, osteokondroza e shtyllës kurrizore zë një vend kryesor midis sëmundjeve të sistemit nervor periferik, duke vepruar si një problem serioz social në shumë vende. Një përqindje e madhe e sëmundshmërisë mes njerëzve në moshë pune, veçanërisht femrave - 62% kundrejt meshkujve - 38%, niveli i lartë i paaftësisë dhe humbjet financiare i bëjnë mjekët e të gjitha vendeve të kërkojnë një zgjidhje për këtë problem.

Sipas ekspertëve që publikuan rezultatet e hulumtimit të tyre, rolin kryesor në zhvillimin e manifestimeve neurologjike të osteokondrozës vertebrale e luan trashëgimia, prandaj të gjithë ata që janë në rrezik dhe që vuajnë nga sulmet e kësaj sëmundjeje duhet të kryejnë rregullisht ushtrime të veçanta terapeutike.

Një grup ushtrimesh për terapi ushtrimore për qafën me osteokondrozë

ushtrime për osteokondrozën e qafës së mitrës

Nëse ju dhemb shpina, shtylla kurrizore, qafa, duhet të bëni ushtrimet e mëposhtme për të reduktuar dhimbjen, për të reduktuar inflamacionin, për të forcuar korsenë e muskujve dhe për të parandaluar mosfunksionimin e kyçeve:

  1. Qëndroni drejt ose uluni drejt në një karrige. Përkulni kokën poshtë, duke u përpjekur të mbani mjekrën tuaj të prekë qafën. Fiksoni kokën në pikën maksimale të tensionit për 10 sekonda. Kthehuni në pozicionin fillestar dhe përsëriteni disa herë të tjera. Për të rritur efektin, ju mund të vendosni pëllëmbët tuaja së bashku dhe të ushtroni presion me duart tuaja në pjesën e pasme të kokës.
  2. Qëndroni drejt, duart lirisht ulen përgjatë trupit. Filloni të lëvizni shpatullat lart e poshtë, duke bërë një ritmik lart e poshtë. Për të rritur efektin, mund të merrni shtangë dore të vogla ose shishe uji.
  3. Qëndroni drejt, kryqëzoni krahët pas kokës, duke i përkulur në bërryla. Tërhiqni në mënyrë ritmike bërrylat prapa, duke ndjerë tensionin në tehet e shpatullave. Nëse dëshironi, mund të kryeni disa qasje 10-15 herë.
  4. Kryqëzoni pëllëmbët dhe fiksoni ato në ballë. Përkulni kokën poshtë, duke i rezistuar me duar. Relaksohuni dhe përsëriteni ushtrimin edhe disa herë.
  5. Shtrihuni në shpinë, hiqni kokën nga dyshemeja dhe ngrini në këtë pozicion për 5-10 sekonda. Relaksohuni dhe përsërisni disa herë të tjera.
  6. Qëndroni në këmbë ose uluni drejt. Ngadalë kthejeni kokën drejt shpatullës së majtë. Matni në pikën maksimale të tensionit për disa sekonda. Përsëriteni në mënyrë tjetër. Për të rritur efektin, vendosni një dorë të përkulur në bërryl në pjesën e pasme të kokës, duke i rezistuar lëvizjes së kokës me të.
  7. Kthejeni butësisht kokën anash, duke u përpjekur të prekni veshin me shpatullën tuaj. Përsëriteni në mënyrë tjetër.
  8. Qëndroni drejt dhe filloni të rrotulloheni me krahët e përkulur në bërryla, fillimisht përpara, pastaj prapa.

Para se të kryeni ushtrime terapeutike, rekomandohet që së pari të konsultoheni me mjekun tuaj. Nëse shfaqen dhimbje të forta, duhet të ndaloni ushtrimet dhe të kërkoni ndihmë nga një specialist.