Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së kraharorit

Sëmundja degjenerative e diskut (osteokondroza) në shpinë torakale është një gjendje relativisht e rrallë në krahasim me shpinat e tjera. Kjo sepse kafazi i kraharorit stabilizon rruazat torakale, duke kufizuar lëvizjen dhe dëmtimin nga përkulja dhe zgjatja e vazhdueshme, siç ndodh në pjesën tjetër të shtyllës kurrizore. Nëse osteokondroza zhvillohet në shpinë torakale, atëherë më shpesh zhvillimi i saj shoqërohet me trauma.

osteokondroza e shpinës së kraharorit

Degjenerimi, shkatërrimi dhe pezmatimi në zonën e diskut mund të shkaktojnë një sërë simptomash, varësisht nga ashpërsia e problemit. Patologjia e diskut mund të çojë në simptoma të tilla si rënia e lëvizjes në shpinë, dhimbje shpine që mund të rrezatojë në hapësirën ndërkostale, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, spazma e muskujve ose kombinime të caktuara të këtyre simptomave. Manifestimet më të zakonshme të osteokondrozës në rajonin e kraharorit ndodhin në nivelin T8-T12. Si rregull, manifestimet e osteokondrozës në rajonin e kraharorit janë: zgjatja, nxjerrja e diskut, hernia diskale me sekuestrim, spondilolistema.

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së kraharorit është më shpesh konservativ, por në prani të komplikimeve të tilla si kompresimi i palcës kurrizore, trajtimi kirurgjik është i mundur.

Osteokondroza (sëmundja degjenerative e diskut) nuk është në të vërtetë një sëmundje, por një term i përdorur për të përshkruar ndryshimet progresive në disqe të shoqëruara me konsumimin progresiv dhe zhvillimin e simptomave dytësore pas degjenerimit të diskut. Degjenerimi i diskut është një proces normal involucionar, por në situata të caktuara, procesi i degjenerimit mund të përshpejtohet, për shembull, si rezultat i traumës, përdorimit të tepërt dhe mosbalancimeve muskuloskeletore siç është skolioza. Degjenerimi i diskut në vetvete nuk është problem, por kushtet që lidhen me të mund të çojnë në zhvillimin e simptomave të avancuara.

Fazat e degjenerimit të diskut

Përparimi i degjenerimit të diskut mund të klasifikohet në fazat e mëposhtme:

Mosfunksionimi

 • Lotët janë të mundshëm në zonën e fibrosusit të anusit, me acarim të nyjeve të faqeve në nivelin përkatës të shtyllës kurrizore.
 • Humbja e lëvizshmërisë së kyçeve, dhimbja lokale e shpinës, spazma e muskujve dhe kufizimet në lëvizjen e trungut, veçanërisht zgjatja.

Paqëndrueshmëria

 • Humbja e lëngut nga një disk me dehidrim dhe një rënie në lartësinë e diskut. Dobësia e nyjeve të jashtme dhe kapsulave mund të zhvillohet, duke çuar në paqëndrueshmëri.
 • Pacienti do të përjetojë dhimbje të një natyre qitjeje, drejtimin e shtyllës kurrizore dhe një rënie të mprehtë në gamën e lëvizjes në bagazhin.

Ri-stabilizim

 • Trupi i njeriut reagon ndaj paqëndrueshmërisë duke formuar formacione shtesë të kockave në formën e osteofiteve, të cilat, në një farë mase, ndihmojnë në stabilizimin e shtyllës kurrizore. Por formimi i tepërt i kockave mund të çojë në stenozë kurrizore.
 • Dhimbja e shpinës zakonisht zvogëlohet, por mbetet më pak e fortë. Disa njerëz mund të zhvillojnë simptoma të ngjashme me stenozën.

Arsyet

 • Ndryshimet involucionare në trup janë shkaku më i zakonshëm i degjenerimit të diskut. Ndërsa trupi plaket, disqet gradualisht humbin pjesën e tyre të lëngshme dhe dehidrohen. Disqet fillojnë të ngushtohen dhe humbin lartësinë e tyre, duke dëmtuar aftësinë e tyre për të thithur goditje dhe stres.
 • Strukturat fibroze unazore të jashtme të diskut mund të fillojnë të çahen dhe këputen, duke dobësuar muret e diskut.
 • Njerëzit që pinë duhan, janë të trashë dhe merren me aktivitete të forta kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë degjenerim të diskut.
 • Lëndimi i shtyllës kurrizore ose i diskut nga një rënie ose ndikim mund të shkaktojë procesin e degjenerimit.
 • Një disk i hernizuar mund të fillojë zhvillimin e degjenerimit të diskut.
 • Ndryshe nga muskujt, disqet kanë furnizim minimal me gjak, kështu që ata nuk kanë një aftësi riparuese.

Simptomat

Simptomat e shoqëruara me osteokondrozë të shpinës së kraharorit do të varen nga vendndodhja dhe strukturat e përfshira në këtë proces. Degjenerimi i disqeve në shpinë torakale mund të ndikojë në pjesën e prapme, në zonën nën shpatullën ose përgjatë brinjëve.

 • Shumë pacientë me sëmundje degjenerative të diskut të shpinës torakale mund të mos kenë simptoma.
 • Dhimbje kronike torakale me / pa rrezatim në brinjë.
 • Ndryshimet ndijore të tilla si mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, ose parestezi në rastet kur ka shtypje nervore.
 • Spazma e muskujve dhe ndryshimet në qëndrimin në pjesën e prapme të kraharorit.
 • Humbje e hapësirës së lëvizjes, me aftësi të zvogëluar për të lëvizur bagazhin, veçanërisht kur rrotulloheni ose përkuleni anash.
 • Ulur për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë dhimbje shpine dhe dhimbje në krahë.
 • Vështirësia në ngritjen e peshave dhe ngritjen e krahëve sipër.
 • Në fazat e mëvonshme, stenoza kurrizore mund të zhvillohet, duke çuar në dobësi në ekstremitetet e poshtme dhe humbje të koordinimit të lëvizjeve. Në këto raste, do të kërkohet kirurgji.

Diagnostifikimi

radiografia e shpinës së kraharorit

Përveç kryerjes së një ekzaminimi të plotë, mjeku mund të urdhërojë testet e mëposhtme për të verifikuar diagnozën:

 • Rrezet X,ndihmon në përcaktimin nëse ka degjenerim të kyçeve, fraktura, keqformime të kockave, artrit, tumore ose infeksion.
 • MRIpër të përcaktuar ndryshimet morfologjike në indet e buta, duke përfshirë vizualizimin e disqeve, palcës kurrizore dhe rrënjëve nervore.
 • Skanimi me CTnjë skanim që mund të sigurojë imazhe kryq sektoriale të strukturave kurrizore.
 • EMG,kjo metodë diagnostike përdoret për të përcaktuar dëmtimin e nervave dhe nivelin e dëmtimit.
 • Mielogramasi rregull, kjo metodë e hulumtimit është e nevojshme për të sqaruar ndryshimet morfologjike në shkallën e ndikimit në rrënjët dhe palcën kurrizore dhe për të planifikuar ndërhyrjen kirurgjikale.

Trajtimi

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës torakale do të varet nga ashpërsia e gjendjes.

Trajtimi i sindromës së dhimbjes akute:

 • Pushimi: Shmangni aktivitetet që shkaktojnë dhimbje (përkulje, ngritje, përdredhje, përdredhje ose zgjatje prapa).
 • Medikamente për të zvogëluar inflamacionin (barna anti-inflamatore dhe lehtësues të dhimbjeve).
 • Akulli në raste akute mund të lehtësojë spazmën, të lehtësojë dhimbjen.
 • Ekspozimi lokal ndaj nxehtësisë mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve dhe tensionit të muskujve.
 • Ushtrime të lehta gjimnastike për të eleminuar çrregullimet biomekanike të shoqëruara me osteokondrozë dhe për të përmirësuar lëvizjen e kyçeve, konfigurimin normal të shtyllës kurrizore, sjelljen dhe rrezatimin e lëvizjes.
 • Mund të jetë e nevojshme të përdorni një mbajtëse për të lehtësuar stresin në nyjet e fytyrës dhe muskujt e shpinës së kraharorit.
 • Kortikosteroidet përdoren për të zvogëluar inflamacionin në raste të moderuara deri në ato të rënda.
 • Injeksionet epidurale direkt në zonën e diskut të dëmtuar.

Në raste të lehta, përdorimi i ftohjes lokale dhe ilaçeve mund të jetë i mjaftueshëm për të lehtësuar dhimbjen. Pas lehtësimit të dhimbjes, rekomandohen terapi ushtrimesh (terapi fizike) dhe ushtrime për të shtrirë dhe forcuar muskujt e shpinës. Kthimi në aktivitetin normal duhet të jetë gradual për të parandaluar përsëritjen e simptomave.

Metodat kryesore konservatore të trajtimit të osteokondrozës së shpinës së kraharorit

Trajtimi i ilaçeve

Detyra e përdorimit të ilaçeve në trajtimin e osteokondrozës së shpinës së kraharorit, veçanërisht në sindromën e dhimbjes akute, është të zvogëlojë dhimbjen, inflamacionin dhe spazmën e muskujve.

 • Barna OTC për dhimbje të lehtë deri të moderuar.
 • Analgjetikë narkotikë për dhimbje të forta që nuk mund të kontrollohen nga metoda të tjera të trajtimit.
 • Relaksantë të muskujve për të zvogëluar spazmën akute të muskujve.
 • Analgjezikë me recetë.
 • Injeksione të tilla si injeksione të përbashkëta të fytyrës, bllokime ose injeksione epidurale. Këto mund të përfshijnë injektimin e kortikosteroideve në zona të veçanta për të zvogëluar inflamacionin lokal.
 • Terapitë manuale, duke përfshirë masazhin e indeve të buta, shtrirjen dhe mobilizimin e nyjeve të kryera nga një specialist, përmirësojnë gjeometrinë, lëvizshmërinë dhe diapazonin e lëvizjes në shpinë torakale. Përdorimi i teknikave të mobilizimit ndihmon gjithashtu në modulimin e dhimbjes.
 • Terapia e stërvitjes (ushtrime terapeutike), duke përfshirë ushtrimet e zgjatjes dhe forcimit të muskujve, për të rivendosur gamën e lëvizjes dhe forcuar muskujt e shpinës dhe barkut, mbështetjen, stabilizimin dhe zvogëlimin e stresit në disqe dhe shpinë. Një program ushtrimesh, veçanërisht ushtrime me pesha ose pesha, duhet të fillojnë pasi dhimbja, spazma e muskujve dhe inflamacioni të qetësohen. Një program ushtrimi i zgjedhur në mënyrë jo të duhur mund të përkeqësojë simptomat. Prandaj, përzgjedhja e ushtrimeve duhet të kryhet me një mjek terapi ushtrimesh.
 • Ritrajnimi neuromuskular për të përmirësuar sjelljen, për të rivendosur stabilitetin, për t’i mësuar pacientit biomekanikën e saktë të lëvizjes për të mbrojtur disqet dhe shtyllën kurrizore të dëmtuar.
 • Terapia fizike, duke përfshirë përdorimin e ultrazërit, stimulimit elektrik dhe lazerit të ftohtë, ndihmon në zvogëlimin e dhimbjes dhe inflamacionit të strukturave të shtyllës kurrizore.
 • Programet e ushtrimeve në shtëpi, duke përfshirë forcimin e muskujve, ushtrime për shtrirje dhe stabilizim dhe ndryshime të stilit të jetës për të zvogëluar stresin në shpinë.
 • Akupunkturë. Kjo metodë e trajtimit mund të përdoret në prani të shqetësimeve shqisore ose për të rivendosur përçueshmërinë dhe për të zvogëluar dhimbjen.

Trajtimet kirurgjikale

Shumica e hernieve të vendosura në shpinë torakale të diskut torakal mund të kurohen me sukses pa operacion. Sidoqoftë, kur trajtimi konservativ i osteokondrozës së shpinës torakale është joefektiv, mund të rekomandohet kirurgji, veçanërisht nëse pacienti ka disa nga simptomat e mëposhtme:

 • Rritja e dhimbjes radikulare.
 • Dhimbje në rritje dhe dëmtim nervor.
 • Zhvillimi ose rritja e dobësisë së muskujve.
 • Mpirje e shtuar ose parestezi.
 • Humbja e kontrollit të funksionit të zorrëve dhe fshikëzës.

Kirurgjia më e zakonshme e shoqëruar me degjenerimin e diskut është diskektomia, në të cilën disku hiqet përmes një prerjeje. Sidoqoftë, ekzistojnë disa procedura kirurgjikale që mund të rekomandohen në rastet e osteokondrozës dhe degjenerimit të diskut. Zgjedhja e metodës kirurgjikale varet nga shkaku i simptomave. Teknikat themelore kirurgjikale - përfshijnë foraminotominë, laminotominë, laminektominë kurrizore, dekompresimin kurrizor dhe bashkimin kurrizor.

Parashikim

Shumica e problemeve që lidhen me osteokondrozën e shpinës së kraharorit mund të zgjidhen pa operacion dhe njerëzit kthehen në punën normale. Osteokondroza në shpinë torakale për shkak të ngurtësisë anatomike zhvillohet më pak se në pjesët e tjera. Kohëzgjatja e trajtimit, si rregull, nuk kalon 4-12 javë dhe varet nga ashpërsia e simptomave. Pacientët duhet të vazhdojnë me programin e stërvitjes, forcimit dhe stabilizimit. Prognoza e mirë afatgjatë kërkon përdorimin e lëvizjes së duhur dhe mekanikën e trupit dhe vetëdijen për rëndësinë e ruajtjes së shëndetit të shtyllës kurrizore.