Si të lehtësoni dhimbjen e shpinës në shtëpi: pilula, ushtrime

Dhimbja e mesit është një problem serioz që shqetëson shumë njerëz.shkaqe të ndryshme të dhimbjes së shpinësArsyeja mund të jetë një mënyrë jetese e pahijshme, aktivitet i pamjaftueshëm fizik, punë e ulur dhe madje zhvillimi i sëmundjeve të caktuara. Ju duhet të dini se si të lehtësoni dhimbjen e shpinës në mënyrë që të rigjeni stilin e jetës dhe performancën tuaj të zakonshme.

Klasifikimi i dhimbjes

Eliminimi i dhimbjes dhe trajtimi i një gjendje në të cilën dhimbja e mesit do të varet nga natyra e sindromës së dhimbjes. Ekzistojnë tre lloje të dhimbjes së shpinës:

  • i mprehtë;
  • me ndërprerje;
  • kronike.

Pasi të keni shqyrtuar secilin lloj në më shumë detaje, do të jetë e mundur të përcaktoni se çfarë lloj dhimbje ju mundon dhe cili është shkaku i saj.

Dhimbja është akute

Njerëzit të cilët përballen me një sindromë të padurueshme të dhimbjes akute, ose "lumbago", shpesh mendojnë se si të lehtësojnë dhimbjen e shpinës. Problemi mund të qëndrojë në faktin se keni ngritur diçka të rëndë, si dhe në zhvillimin e një procesi patologjik në organet e shpinës ose të barkut. Ju mund të flisni për dhimbje akute të mesit vetëm nëse zgjat jo më shumë se 3 javë.

Dhimbje të përhershme

Në një situatë të tillë, hidhërimi mund të vërehet në anën e majtë ose të djathtë të kolonës kurrizore. Sidoqoftë, një person nuk është në gjendje të thotë saktësisht se ku dhemb. Për të identifikuar shkakun e një dhimbje të tillë dhe për të formuluar metoda për t'i hequr qafe ato, duhet të konsultoheni me një mjek.

Dhimbje kronike

Dhimbja kronike është afatgjatë, karakterizohet nga moderimi dhe mund të jetë rezultat i një përkeqësimi të sëmundjeve të organeve të brendshme ose shpinë. Shpesh, së bashku me një dhimbje të tillë, vërehen fenomene neurologjike si mpirja e lëkurës, ndjesi shpimi gjilpërash ose gunga pate. Isshtë e mundur të lehtësoni dhimbjet kronike të shpinës në shtëpi vetëm me ato ilaçe dhe ilaçe që përshkruhen nga një mjek.

Shkaqet e dhimbjes së shpinës

Nuk është e mjaftueshme të dini se si të lehtësoni dhimbjen e mesit në shtëpi - ia vlen të kuptoni se çfarë doli të jetë shkaku i shfaqjes së saj. Përndryshe, duke shtypur simptomat me ilaçe kundër dhimbjes, thjesht mund të përkeqësoni gjendjen tuaj kur sëmundja do të jetë e vështirë t'i përgjigjet trajtimit, pavarësisht se sa e saktë është zgjedhja e agjentëve terapeutikë.

Osteokondroza

Shkatërrimi i disqeve ndërvertebrore dhe indeve të kërcit është një sëmundje serioze e quajtur osteokondrozë. Distanca midis rruazave zvogëlohet, nervat dhe indet e palcës kurrizore shtypen, gjë që shkakton dhimbje të forta. Nëse nuk trajtohet, gjendja mund të çojë në ishiatik ose herni. Duke kontaktuar mjekun tuaj, ju mund të zbuloni se cilat ushtrime janë efektive në lehtësimin e dhimbjeve të mesit, si dhe me cilat ilaçe për të përmirësuar gjendjen tuaj.

Sindroma Facet

Nyjet midis rruazave quhen nyje të fytyrës, përkatësisht, patologjia prek këto struktura. Nëse një sëmundje ose dëmtim shkakton ndryshime në disqet ndërvertebrore, këto nyje do të jenë më të stresuara dhe do të shfaqen dhimbje të mesit.

Hernia diskale

Një disk i hernizuar është një gjendje e dëmtuar, e cila shoqërohet me këputje të fibrosusit të anusit dhe faktit që indi nervor fillon të fryhet nga jashtë. Për shkak të efekteve në të, lindin dhimbje akute, të cilat mund ta kufizojnë një person në shtrat dhe ta privojnë plotësisht atë nga aftësia e tij e punës. Si të lehtësoni dhimbjet e forta në rajonin e mesit me një hernie, vetëm mjeku juaj do t'ju tregojë.

Zhvendosja e rruazave

Nëse rruaza është zhvendosur, do të duhet të dini se si të lehtësoni dhimbjen në pjesën e poshtme të shpinës dhe shpinës, pasi siklet është e pashmangshme. Zhvendosja mund të ndodhë për shkak të dëmtimit ose sëmundjes, e cila çon në procese degjenerative në kolonën kurrizore. Zhvendosja shoqërohet me nerva të ngulitura dhe dhimbje.

Radikuliti

Shtë një ndërlikim i osteokondrozës së shtyllës kurrizore, e cila çon në uljen e forcës dhe elasticitetit të kërcit dhe shkatërrimin pasues të tyre. Për shkak të kësaj, rrënjët nervore të palcës kurrizore fillojnë të ndizen, gjë që i jep një personi siklet dhe dhimbje të forta në pjesën e poshtme të shpinës.

Si të lehtësoni dhimbjen e shpinës

Vlen të kuptohet se jo vetëm që duhet të lehtësoni dhimbjen, por edhe të kuptoni se çfarë e shkaktoi atë. Marrja e ilaçeve kundër dhimbjeve nuk do t'ju lejojë të mbani shëndetin tuaj në nivelin e dëshiruar, por thjesht do të maskojë dhimbjen dhe do të çojë në faktin që ju të filloni sëmundjen. Përkundrazi, një zgjedhje kompetente e ilaçeve ndihmon për të hequr qafe dhimbjen dhe shkakun e saj. Mjeku mund të përshkruajë pilula për të lehtësuar dhimbjen e mesit vetëm pasi të përcaktojë pse e shkakton atë. Për ta bërë këtë, do të duhet të vizitoni një terapist i cili do t'ju dërgojë për ultratinguj, MRI, CT ose rreze X, si dhe t'ju kërkojë të bëni teste dhe t'i nënshtroheni procedurave të tjera nëse është e nevojshme. Vendosja e një diagnoze të saktë garanton zgjedhjen e taktikave efektive të trajtimit dhe pajtueshmëria me të gjitha recetat e mjekut do të çojë në faktin se do të shpëtoni nga dhimbja e mesit në shpinë.

Trajtimi i ilaçeve

Një shërim i shpejtë do të lehtësohet nga pushimi në shtrat dhe pushimi, atëherë dhimbja e mesit nuk do të ndihet aq shumë. Në të njëjtën kohë, mjekët mund t'ju përshkruajnë të merrni qetësues të dhimbjeve për të ndihmuar në lehtësimin e gjendjes dhe lehtësimin e dhimbjeve. Le të përmendim disa ilaçe që mund të lehtësojnë dhimbjet e forta të shpinës:

  • Sodium metamizol;
  • Paracetamol;
  • Sodium metamizol, etj.

Në këtë rast, marrja e ilaçeve nuk duhet të zgjasë më shumë se tre deri në pesë ditë, tabletat janë të nevojshëm për të lehtësuar gjendjen në fillim të trajtimit për dhimbjen akute. Një mënyrë tjetër efektive për të lehtësuar në mënyrë efektive dhe të shpejtë dhimbjet akute në rajonin e mesit është aplikimi i vajrave në pjesën e prapme. Mund të jetë diklofenak, etj. Ilaçet zgjidhen nga mjeku individualisht, në varësi të pranisë së kundërindikacioneve, alergjive dhe kushteve të veçanta tek pacienti, për shembull, diabet mellitus ose shtatzëni.

Masazh

Nëse nuk dini si të lehtësoni një dhimbje të mprehtë shpine, atëherë një masazh profesional mund t'ju ndihmojë. Terapistët e masazhit dinë të masazhojnë një lëndim të shpinës në mënyrë që të lehtësojnë gjendjen. Efekti më i mirë do të arrihet duke kaluar kursin e masazhit, në krahasim me procedurat e vetme.