Trajtimi i degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë

Degjenerative të diskut sëmundje, dhimbje të ulët mbrapa) në shpinë qafës së mitrës është shkaku themelor i simptomave dhimbje në qafë dhe irradiiruet dhimbje në duart e tij. Dhimbje të fillojnë simptomat e për të manifestuar në rastin kur një ose më shumë disqe intervertebral në shpinë qafës së mitrës fillojnë të shembet për shkak të degjenerimi.

Prirja e disa njerëzve për të zhvilluar osteoarthritis mund të ketë komponent gjenetik. Trauma gjithashtu mund të përshpejtojë, dhe nganjëherë shkaktojnë zhvillimin e ndryshimeve degjenerative në shpinë qafës së mitrës.

Trajtimi i degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë jep rezultate të mira vetëm kur ajo ka karakter të rregullt dhe është në përputhje dhe sistematike. Osteochondrosis e shpinë qafës së mitrës është përfshirë në listën e shkaqet më të zakonshme të simptomave në pacientët e moshës së punës të cilët qëndrojnë gjatë në kompjuter. Shpesh pacientët nuk i kushtoj vëmendje për dhimbje dhe nuk duhet të kërkojnë ndihmë mjekësore , që çon në komplikime.

Faktorët e rrezikut të degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë

osteochondrosis të qafës së mitrës

Ndërsa pothuajse të gjithë njerëzit të më shpejt ose më vonë të zhvillojnë involutional ndryshimeve degjenerative në shpinë qafës së mitrës, ka disa faktorë që mund të bëjë më shumë gjasa të hershme të zhvillimit të degjenerative të diskut sëmundjes ose simptomave. Këta faktorë të rrezikut mund të përfshijnë:

 • Gjenetikë. Disa studime të binjakë tregojnë se gjenetika luan një rol më të madh se të jetesës, me zhvillim më të hershëm të degjenerative të diskut sëmundje në shpinë qafës së mitrës dhe e shpejtë e fillimit të simptomave.
 • Obeziteti. Në peshë është e lidhur me rrezikun e zhvillimit të degjenerative të diskut sëmundje (osteoarthritis).
 • Pirja e duhanit. Ky zakon mund të pengojnë qarkullimin e lëndëve ushqyese të disqe dhe të përshpejtojnë hydration.
 • Përveç kësaj, një dëmtim në shtyllën kurrizore nganjëherë mund të fillojë ose të përshpejtojë procesin e degjenerimi në shpinë qafës së mitrës.

Simptomat

Simptomat e degjenerative të diskut sëmundje e shpinë qafës së mitrës mund të ndryshojnë shumë në njerëz të ndryshëm.

Kur degjenerative të diskut sëmundje të bëhet simptomatike, dhimbje mund të zhvillohet gradualisht ose të shfaqen papritmas. Simptomat mund të shkojnë nga disa qafë siklet për efekte të mëdha negative dhimbje të forta përhapjes së për krah, mpirje dhe / ose dobësi e muskujve.

Simptomat kryesore:

 • Dhimbje në qafë. Me intensitet të ulët dhimbje në një sfond të ngurtësi në qafë është më e zakonshme simptomë e degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë. Megjithatë, ndonjëherë dhimbje mund të ashpër, të rritur dhe të fundit për disa orë apo ditë.
 • Neuralgia. Kjo lloj dhimbje ka tendencë të jetë i mprehtë ose me një ndjenjë të shokut përhapjes së për krah në krah, dorën dhe / ose gishtat. Në mënyrë tipike, neuralgia është ndjerë vetëm në njërën anë të trupit.
 • Simptoma neurologjike në dorë, dore dhe / ose gishtat. Ju mund të përjetojnë ndjenjat e ndjesi shpimi gjilpërash, hala, mpirje dhe / ose dobësi që mund të shtrihet përgjatë gjithë ekstremitetet e sipërme. Këto lloje të simptomave mund të ndërhyjë me aktivitetet e përditshme, për shembull, për të shkruar, vishen, apo të mbajë objekte.
 • Dhimbja rritet me rritjen e lëvizjes. Në Përgjithësi, dhimbjen e shkaktuar nga degjenerative e diskut zakonisht rrit me lëvizje dhe zvogëlohet me pjesën tjetër.
 • Nëse dhimbja vjen nga degjenerative të diskut, ajo ka të ngjarë të zhduken vetvetiu brenda disa javëve apo muajve. Megjithatë, në simptoma të tjera të degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë shpesh bëhet kronike dhe të kërkojnë trajtim, për shembull, në qoftë se aspekt nyje në qafë edhe të fillojnë për të degjeneruar dhe / ose nuk është ngjeshja e rrënjë nervore.

Simptomat më pak e zakonshme

Më të qafës së mitrës shpinë degenerates, aq më shumë gjasa ka që kurrizore canal do të ngushta dhe të rrisë rrezikun e palcës kurrizore compression. Nëse nuk është e palcës kurrizore compression do të zhvillojë myelopathy dhe do të shfaqet simptoma të tilla si:

 • Vështirësia e lëviz duart dhe / ose këmbët
 • Probleme me koordinimin dhe / ose ekuilibrin
 • Humbja e kontrollit të zorrëve dhe / ose fshikëz
 • Dobësia dhe / ose mpirje kudo më poshtë qafës
 • Të shtënat dhimbje në gjymtyrë, e cila mund të rrisë kur ju ligët përpara

Të qafës së mitrës myelopathy është një gjendje shëndetësore serioze, që kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore. Në mënyrë tipike, kjo gjendje ndodh në njerëzit më të vjetër se 50 vjet.

Diagnoza

Diagnozën e osteochondrosis e shpinë qafës së mitrës mund të jetë i vendosur në bazën e të dhënave të tilla si:

 • Historia mjekësore. E parë, mjeku duhet të shqyrtojë në hollësi të simptomave dhe historinë mjekësore.
 • Ekzaminimi fizik. Atëherë mjeku do të bëjë një ekzaminim fizik, duke ndjerë qafë dhe e kontrolluar varg e levizjes në qafë. Gjatë testimit, pacientët mund të kërkohet për të kryer disa lëvizje dhe të tregojnë rrit ose ul dhimbje në qafë.
 • Nëse dhimbja është intensive apo nëse ka simptoma neurologjike, të tilla si dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash, apo dobësi në shpatull, krah apo të dorës, atëherë mjeku ka të ngjarë të përshkruajnë imazhit mjekësore .
 • Të imazhit mjekësore (radiografi, CT, MRI, PET). Nëse mjeku konstaton se për përcaktimin e saktë të origjinës së simptomave është e nevojshme për të marrë imazhin e indeve (disqe), atëherë ka gjasa të jetë i planifikuar për MRI. MRI, x-ray ose ndoshta CT scan mund të konfirmojë nëse ka shenja të degjenerimi, dhe për të identifikuar kushtet e tjera (të tilla si osteoarthritis ose stenosis) që mund të shkaktojnë simptoma.
 • Pas konfirmuar një diagnozë të saktë të degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë, si dhe çdo të tjera lidhur Shteteve, mund të kuptohet Zanafilla e simptomave dhe për të identifikuar efektiv të programit të trajtimit.

Kushti i lidhur me degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë

sëmundje shoqëruese dhimbje të ulët mbrapa

Degjenerimi i diskut është shpesh i shoqëruar me të tjera patologjike kushtet që të zhvilluar ose në të njëjtën kohë, ose në disa raste shkakton një tjetër. Më shpesh i plotësojnë këto gjendje:

 • Hernie në shpinë qafës së mitrës ndodh në rast se disk degjenerimi çon në përçarje të integritetin e fijor unazë dhe zgjatje të përmbajtjes ndodh jashtë rrethit. Por një hernie diskale mund të ndodhë pas lëndimit , e cila në fund të fundit përshpejton disk degjenerimi çon në zhvillimin e degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë .
 • Të qafës së mitrës osteoartritit. Sa më shpejt disk degenerates dhe disk hapësirë në shtyllën kurrizore fillon të ulet, në aspekt të nyjeve mund të filloni për të lëvizur anomalisht të tepruar dhe të shkaktojnë veshin e kërc dhe për të nxitur formimin e osteophytes në shpinë qafës së mitrës.
 • Të qafës së mitrës stenosis e shtyllës kurrizore. Kjo gjendje, e cila ndodh për shkak të osteophytes apo hernie diskale dhe është ngushtimi i kurrizore canal (ku palcës kurrizore) ose foraminal foramen (ku rrënjë nervore).

Por ju duhet të kuptojnë se ndonjëherë disa njerëz tashmë janë të lindur me një ngushtim të kurrizore canal dhe zhvillimin e simptomave të lidhura me degjenerative të diskut sëmundje.

Të qafës së mitrës radiculopathy - simptomat e dhimbjes, ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje dhe / ose dobësi përhapjes së për krah në dorën dhe krahun e mund të ndodhin kur një ose më shumë rrënjët nervore janë të inatosur ose zaselyalsya. Nëse stenosis ndodh kur palcës kurrizore compression nga herniation disk ose osteophytes, që mund të zhvillohet myelopathy. Të jetë e mundur simptomat e dhimbjes, ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje dhe / ose dobësi mund të jetë ndjerë në këtë nivel në qafë dhe në çdo vend nën nivelin e compression. Për shembull, një person mund të jetë ndjesi shpimi gjilpërash apo dobësi në këmbë, probleme me ekuilibrin apo edhe vështirësi në kontrollimin e zorrëve dhe fshikëzës.

Nëse keni simptome të myelopathy, është e rëndësishme që të kërkoni ndihmë mjekësore për shkak se gjendja mund të përparojë, dhe pa trajtim eventualisht mund të zhvillojnë paralizë të gjymtyrëve, dhe mosfunksionim.

Trajtimi

Si rregull, kur simptomat për shkak të degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë marrë kurative veprimet që kanë për qëllim reduktimin e simptomave. Kryesisht në trajtimin e degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë përdor jo-kirurgjikale metodat e trajtimit.

trajtimi i degjenerative të diskut sëmundje

Në raste të rralla, kur një dhimbje dhe simptomet vazhdojnë ose të përkeqësohet, pavarësisht disa muajsh trajtim, ose nëse ekziston rreziku i dëmtimit të palcës kurrizore, pastaj çështja e operacionit.

Opsionet për trajtimi konservativ

Për të trajtuar qafe dhimbjen e shkaktuar nga degjenerative të diskut sëmundje, mjeku zakonisht rekomandon një ose më shumë nga veprimet e mëposhtme mundësitë e trajtimit:

 • Pushime ose të ndryshojë stilin e jetës. Disa veprime mund të jetë më e dhimbshme për qafë, të tilla si qafën e zgjas, përpara kur punojnë në kompjuter. Abstenimi apo ndryshimi i disa veprimtarive të caktuara për disa ditë ose javë në përgjithësi zvogëlon dhimbjen. Përveç kësaj, ajo është e rekomanduar për të mbajtur sjellje korrekte (në vend të slouching kur i ulur ose lakimi qafë përpara, ndërsa shoferi, etj.). Të hahet ushqim i shëndetshëm, të hydration duhur dhe ndërprerjen e pirjes së Duhanit janë gjithashtu të dobishme për shëndetin e disqe.
 • Trajtimi i dhimbjeve me ilaçe apo me injeksione. Një efekt të caktuar mund të japin over-the-counter relievers dhimbje. Nëse dhembja është e thellë, ajo mund të jetë e caktuar të fortë ilaçe dhimbje si steroid me gojë ose relaxants muskujve apo edhe opiateve.

Injeksione të tilla si aspekt injeksione, nervore ose epidural bllokadë. Këto mund të përfshijnë injeksion të kortikosteroidet të veçanta të strukturës për të reduktuar lokale të inflamacionit:

 • Caudal epidural injeksione
 • Injeksion në aspekt të nyjeve
 • Interlaminar caudal epidural injeksione steroide
 • Transforaminal epidural injeksione
 • Selektive bllokada nga rrënjët nervore
 • Bllokada e mjekuese degët
 • Ice dhe të nxehtit mund të përdoret në trajtimin e degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë.
 • LFK. Shumica e jo-kirurgjikale programe për trajtimin e degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë do të përfshijë një program të caktuar të ushtrimeve si isometric dhe shtrihen .Përzgjedhja e ushtrimeve duhet të bëjë një profesionist i kualifikuar ( mjeku terapi fizike) , si të pamjaftueshme ushtrimi mund të çojë në përkeqësimin . Përveç kësaj ,ushtrimet duhet të zgjidhet duke marrë parasysh karakteristikat individuale të një personi të caktuar . Në Përgjithësi, me rritjen e fuqisë dhe fleksibilitet në qafë mund të zvogëlojë rrezikun e dhimbjes dhe disi i ngadaltë poshtë e ndryshimeve degjenerative në disqe.
 • Manual terapi. Në shpinë qafës së mitrës mund të dorë të rregulluar nga një kualifikuar teknik në fushën e shëndetësisë për të përmirësuar varg e levizjes dhe / ose uljen e dhimbjes. Në varësi të simptomave individuale të pacientit është e nevojshme për të kryer një ekzaminim fizik dhe / ose vizualizimi para se të dorës manipulim në qafë.
 • Terapi fizike
 • Masazh
 • Akupunkturë
 • Corethrogyne

Trajtim kirurgjik i degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë

Operative të trajtimit të osteochondrosis të qafës së mitrës shpinë zakonisht janë konsideruar në dy raste:

 • Ka simptoma neurologjike të tilla si vazhdueshme mpirje në duar dhe / ose dobësisë, ose me probleme në këmbë ose zorrë e kontrollit. Nëse simptoma neurologjike të shkaktuara nga degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë, nuk është në një rrezik të përhershëm dëme nervore, dhe operacioni mund të jetë e rekomanduar për të ulur presionin në nerva.
 • Dhimbja kronike është serioze dhe nuk i përgjigjen trajtimit për të paktën gjashtë muaj të nonsurgical trajtimit, dhe për aktivitetet e përditshme bëhet më e vështirë. Më të mirë kirurgjikale rezultati është i parashikuar për pacientët me dhimbje kronike në kombinim me kushte të tjera të tilla si paqëndrueshmëria e levizjes segmentet e qafës dhe / ose radiculopathy.

Kryesore kirurgjikale metodat e trajtimit të degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë janë:

 • Përparme të qafës së mitrës discectomy dhe bashkim (ACDF).
 • Artificiale disk zëvendësimi.

Përveç kësaj, ka një numër të tjera kirurgjikale procedurat për trajtimin e degjenerative të diskut sëmundjet e qafës së mitrës shpinë:

procedura kirurgjikale në qafë
 • Endoscopic decompression
 • Endoscopic është foraminotomy
 • Percutaneous decompression
 • Brenda në disk përdorur terapi electrothermal
 • Selektive endoscopic discectomy
 • Palcës kurrizore stimulim
 • Radiofrequency ablation
 • Epidural lysis e mbështjelljes

Procedura kirurgjikale në qafë të decompression e rrënjët nervore dhe / ose të palcës kurrizore dhe, kështu, reduktimi i simptoma neurologjike, të tilla si dhimbje ose dobësia në duar, tenton të mirë të largët rezultatet pozitive parashikimi është 80% deri në 90% .