Dhimbje në gju

dhimbje gju në një grua

Gjuri është një nga nyjet më të mëdha dhe më komplekse në trupin tonë. Nyja e gjurit është e prirur për dëmtime që mund të shkaktojnë dhimbje. Sidomos shpesh gjunjët lëndohen kur vraponi. Le të shohim shkaqet kryesore dhe trajtimet për dhimbjen e gjurit.

Simptomat e dhimbjes në gju

Simptomat e dhimbjes në gju varen nga shkaku dhe ashpërsia. Dhimbja e gjurit është një problem i zakonshëm.

Dhimbja e gjurit mund të ndodhë papritmas me shumë stres dhe lëndime.

Paqëndrueshmëria ose dobësia shpesh mund të ndodhin në gjunjë - deri në ndjenjën që këmbët do të lëshohen.

Në varësi të shkakut të dhimbjes, mund të vërehen simptoma të tjera: ngurtësia e lëvizjes, klikimi në gju, bllokimi i nyjes së gjurit në një pozicion, pamundësia për të drejtuar këmbën.

Si na ndikon dhimbja në gju?

Dhimbja në gju ndodh më shpesh tek të moshuarit, mbipeshë (për shkak të stresit të shtuar në nyje) dhe gjatë sporteve. Nyjet e gjurit përfshihen në mënyrë aktive në lëvizje, kështu që dhimbja e gjurit ndikon shumë në jetën tonë. Me dhimbje në gju, nuk mund të luajmë sport, është e vështirë për ne të ecim dhe të ngjitemi nëpër shkallë.

Nyja e gjurit është e përbërë nga tre kocka, tetiva që bashkojnë muskujt me kockat dhe ligamente që stabilizojnë dhe lidhin kockat. Në zgavrën e nyjes së gjurit ka dy kërc në formë C - menisk. Roli i tyre kryesor është të jastëkojnë nyjen. Bursa e mbushur me lëng lejon që nyja të lëvizë normalisht.

80% e njerëzve të anketuar përjetuan dhimbje në gju.

Pse ndodh dhimbja në gju

Dhimbja në gjunjë shpesh shkaktohet nga dëmtimet (ndrydhjet dhe tendinat, zhvendosjet, lotët e ligamenteve ose meniskit), si dhe osteoartriti, tendoniti (pezmatimi i tendinave) dhe bursiti (akumulimi i lëngut në bursa).

Lëndimet sportive

Lëndimet e gjurit janë të zakonshme në mesin e atletëve. Ata shpesh kanë një ligament të këputur të gjurit me dhimbje të papritur të gjurit. Stresi i tepërt në nyjen e gjurit, të tilla si kur vraponi, ecni, kërceni dhe çiklizoni, mund të shkaktojë të ashtuquajturin "gju i vrapuesit" (sindroma e fërkimit të traktit iliotibial). Zakonisht manifestohet si dhimbje në rajonin e kapakut të gjurit dhe shkaktohet nga përdorimi i tepërt, dëmtimi, sëmundja e kockave të këmbës ose dobësia e muskujve.

Arsye të tjera

Lëndimet e gjurit mund të zhvillohen gradualisht me artrozë. Nëse, si rezultat i problemeve me nyjet e hip ose kyçit të këmbës, ecja e një personi është e shqetësuar, atëherë kjo nga ana tjetër mund të shkaktojë asimetri në ngarkesën në nyjet e gjurit, e cila, nga ana tjetër, është e mbushur me dëmtime. Lëndimet e gjurit, madje edhe ato të vogla, rrisin gjasat e lëndimeve të ngjashme në të ardhmen.

Përcaktoni shkakun e dhimbjes

Dhimbja në anën e gjurit mund të shkaktohet nga dëmtimi i ligamenteve dhe një lot në menisk (shtresa kërcore që stabilizon artikulacionin). Dhimbja në pjesën e përparme të gjurit është zakonisht për shkak të inflamacionit të bursës dhe problemeve të kërcit. Osteoartriti mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e pasme të gjurit.

Trajtimi

Si diagnostikohet dhe kurohet dhimbja në gju varet nga shkaku i dhimbjes. Për ta përcaktuar atë, duhet të konsultoheni me një mjek. Mjeku do të ekzaminojë gjurin tuaj, do të kontrollojë lëvizjen, ënjtjen, mavijosjen dhe ethet e lokalizuara. Mjeku juaj mund të rekomandojë terapi fizike dhe një mbajtëse gju për të lehtësuar dhimbjen, t'ju referojë për analiza shtesë (rrezet X, MRI, ultrazërit ose CT), t'ju tregojë ushtrime për të forcuar nyjen e gjurit dhe të përshkruajnë ilaçe anti-inflamatore jo steroide për të lehtësuar dhimbjen. dhe trajto kauzën e saj. Përveç kësaj, pasi të jeni konsultuar me një mjek, në shtëpi, ju mund t'i siguroni gjurit të dëmtuar mbrojtje dhe paqe, të vendosni akull, të vendosni një fashë kompresimi dhe ta mbani gju në një pozicion të ngritur. Amortizuesit pa recetë për përdorim të brendshëm dhe të jashtëm mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së moderuar afatshkurtër dhe zvogëlimin e inflamacionit.

grua me biçikletë

Çfarë është Sindroma e Gjurit të Kontrabandistit?

Lëndimet e gjurit janë të zakonshme midis atletëve të përfshirë në atletikë, veçanërisht vrapimi.

Sindroma e gju e Runner përfshin simptomat e mëposhtme:

  • Dhimbje prapa ose rreth patellës (patellës).
  • Dhimbje kur përkulni gjurin.
  • Dhimbja përkeqësohet kur ecni në tatëpjetë ose zbret shkallët.
  • Swnjtje në zonën e gjurit.
  • Një tingull klikimi ose shtypjeje mund të ndihet në gju.

Trajtimet përfshijnë pushimin dhe marrjen e ilaçeve anti-inflamatore

Ushtrime për lehtësimin e dhimbjeve në gju

Dhimbja e gjurit është e zakonshme: nga 100 persona që u ankuan për dhimbje, 80 raportuan dhimbje në gju. Tre ushtrime të thjeshta do t'ju ndihmojnë t'i bëni muskujt që mbështesin gju tuaj më të fortë dhe më fleksibël. Bërja e rregullt e këtyre ushtrimeve do të ndihmojë në parandalimin ose lehtësimin e dhimbjeve në gju.